in

Shirley Jackson Klasiği “Tepedeki Ev”in Dizi Uyarlaması Yakında Netflix’te

Shirley Jackson’ın birçok defa filme uyarlanan romanı Tepedeki Ev, Netflix dizisi olarak pek yakında görücüye çıkıyor.

tepedeki ev
- Reklam -
- Reklam -

Shirley Jackson, gotik ve tuhaf kurgu alanında Amerikan ve dünya edebiyatını derinden etkilemiş, çok özel bir isim. Toplum ve birey arasındaki çatışmanın, narsizme varan kendilik ile işi, bireyi çözüp yutmaya kadar vardırabilen kolektiflik arasındaki çatışmayla irdelendiği eserleri, pek çok incelemenin konusu oldu ve olmaya devam ediyor.

Söz konusu Shirley Jackson ve uyarlamalar olunca, yıllar boyunca tekrar tekrar uyarlanan iki çalışması öne çıkıyor. Bunlardan ilki, yazarın adını duyurmasına vesile olmuş kısa öyküsü Piyango şimdiye kadar beş defa sinema ve televizyona aktarılarak, Jackson külliyatının uyarlama şampiyonu. İkinci sırada, hem türü hem de içeriğiyle çeşitli incelemenin konusu olmuş romanı Tepedeki Ev; 1963 ve 1999 yıllarında sinemaya aktarıldı.

Takvimler 2017’yi gösterirken, Jackson külliyatının bir diğer klasiği Biz Hep Şatoda Yaşadık‘ın da beyaz perde yolunda olduğunu öğrenmiştik. Dikkatler, ilk gösterimi 22 Eylül 2018 Los Angeles Film Festivali’nde gerçekleşecek bu yepyeni uyarlamadaydı. Ta ki 19 Eylül’e kadar; yayınlanan fragmanıyla bir başka Jackson uyarlaması kendini hatırlattı. 2017’nin sonlarına doğru duyurulmuş ve o zamandan beridir sesi soluğu çıkmayan Netflix dizisi Tepedeki Ev, tekrar gündemimize geldi.

- Reklam -

Dizinin yönetmenliğini, Netflix’te yayınlanan Stephen King uyarlaması Gerald’s Game’le takdir toplamış ve önümüzdeki senelerde de bir başka King romanı olan Doctor Sleep’i (Doktor Uyku, Altın Kitaplar) yönetecek Mike Flanagan üstlenmiş. Flanagan, sinema ve televizyon sektöründe 18 yıllık bir birikime ve korku-gerilim türünde belli bir deneyime sahip. Dizinin kadrosu da, yetişkininden çocuk oyuncusuna kadar deneyimli oyunculardan oluşuyor.

Dikkatlerimizi üstüne çeken fragmana birlikte göz atalım:

https://youtu.be/9cXLNMu88HU

- Reklam -

Fragmandan da anlaşılacağı üzere, dizi, romandakinden daha farklı bir hikâyeyle karşımıza çıkacak. Diziye kaynaklık eden romanda, dört kişilik bir grubun, perili olduğu rivayet edilen evi incelerken başlarına gelen tuhaf olaylar konu ediliyordu. 2018 tarihli dizinin hikâyesindeyse, çocuklukları Amerika’nın en bilinen perili evinde geçmiş beş kardeşin, korkunç anılar edindikleri uğursuz mekâna seneler sonra geri dönmeleri konu edilmiş.

Fragmanı dikkatle inceleyince, esinlenilen hikâye her ne kadar Shirley Jackson’a ait olsa da, dizide yer alan korku unsurları ve olay örgüsü bakımından Stephen King çalışmalarına öykünüldüğü hissediliyor. Esrarengiz gücün yarattığı ayartıcı veya ürkütücü imgelerle hem çocukluk hem de yetişkinlik döneminde mücadele veren karakterler, akla hemen King’in It’ini (O, Altın Kitaplar) getiriyor, örneğin. Mezardan fırlayan kol sahnesi bile, bir diğer King klasiği olan Carrie’den (Göz, Altın Kitaplar) gelme. Bunlar gibi irili ufaklı sahneler sebebiyle bizde, Shirley Jackson’ın adı altında Stephen King’çi korku-gerilimle biçimlenmiş bir yapımla karşı karşıya olduğumuz izlenimi oluştu.

Bu olasılığın ne kadarı doğru? Şimdilik bilemiyoruz. Bunu öğrenebilmek için dizinin yayınlanacağı 12 Kasım 2018 tarihini beklememiz gerekecek.

Cemalettin Sipahioğlu

1986 İstanbul doğumlu. Bilimkurgu, korku ve fantastiği uzun süre televizyondan takip edebilmiştir. Ailesinden habersiz aldığı ucuz VCD oynatıcıyı saklayıp, onlar yokken kullanarak, bu konularda film açıklarını kapatmaya çalışmıştır. Edebiyata sonradan bulaşması; bilgisizliği; bilgisizlik de, "Raftaydı ve ben onu alıp okumadım zamanında." pişmanlıkları getirmiştir. Lem ile Küvette Bulunan Günce'yle tanışması; okumaya yeni başlayan biri için hem talih, hem de talihsizlik olmuştur. Film, kitap, animasyon, çizgi roman olsun; kendi sınırlı bilgisiyle, eserleri iç dinamikleri içinde değerlendirmeye çalışır.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nemo Nemo dedi ki:

    Fragman fena değil. Dizinin çıkış tarihi de çok uzak değilmiş. Bir şans veririm, bakalım nasıl olacak. Netflix olduğu için beklentileri aşağılarda tutalım. :smiley:

  2. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Kötü olacak gibi durmuyor. Tek şikayetim, işin tanıtım kısmı. Başlıkta, önemli bir yazarın en önemli işlerinden biri var. SciFiNow’daki dosyaya göreyse, yönetmeninin korku anlayışının karakteristik özelliklerini taşıyan, daha tamamen yönetmenine has bir çalışma var gibi. Netflix yönetimi çakallık yapmış gibime geldi. “Bir Mike Flanagan Korkusu!” sloganıyla pazarlamanın getirisi olmayacağına kanaat getirerek, daha bilinen bir ismi kullanarak dikkat çekmeyi amaçlamışlar, sanki.

    Bunu olasılığı/durumu bir kenara koyarsam, evet, dikkate değer bir iş olabileceğinin sinyalleri var. Fragmandaki çocuğun masumane ses tonuyla "Evladım, üşüttün mü sen?!"lik şeyler dile getirmesi, içimi ürpertti.

    SciFiNow’da paylaşılan bir kare var: Küçük bir kız ile üstü çamurlanmış yetişkin bir adam, banka oturmuş, durumun tuhaflığını görmezden gelen bir düşüncelilikte farklı noktalara dalmışlar. Kare, tedirgin edici tekinsizle dolu.

    Bu türden, izledikten sonra da tesiri sürecek, psikoloji hedefli anlar üzerine kurulu olursa, beklenilenden daha fazlasını verebilir :thinking:

  3. Avatar for Firtinakiran Firtinakiran dedi ki:

    Üstündeki çamur değil de kan olabilir mi?

    Çocuğun pijamalarıyla oturması beni hepten gerdi :slight_smile:

  4. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Bilincim, bilinçaltım kaldıramaz, diye düşündü demek :sweat_smile: Abbovv :scream: Şimdi, ilk yarattığınkinden daha tekinsiz, daha bi’ ürkütücü geldi… Güz’zeel :+1:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

everest yayinlari ilk roman yarismasi 2018

Everest Yayınları’nın “İlk Roman Yarışması”ndan Tartışmalı Sonuç: Kazanan Yok

feneryolu cinayetleri ust

Feneryolu Cinayetleri: Kapalı Odaların Bitmeyen Gizemleri