in

South Park Çin’de Sansürlendi

Band in China bölümü sonrası Çin’de South Park’a dair her şey erişime kapandı.

south park
- Reklam -
- Reklam -

Çin Halk Cumhuriyeti’nde yaşayanlar güne South Park’ın ülkelerinde yasaklandığı haberiyle merhaba dediler. Yetişkinlere yönelik iğneleyici esprileriyle ünlü serinin son bölümü olan Band in China’nın (Çin’deki Grup) yayınlanmasının ardından; dizinin Çin’deki her türlü yayını, haberi ve içeriği erişime kapatıldı.

Hollywood’un Çin’in uyguladığı kalın sansür duvarlarını aşmak için uyguladığı taktikleri eleştiren bölümde kendilerine yapılan eleştirilerden rahatsız olan Çin yönetimi, çözümü Suth Park’ı toptan yasaklamakta buldu. Yasak o kadar geniş ki, Çin’de en büyük tartışma platformu olan Baidu Tieba’ya girip South Park ile ilgili arama yaptığınızda “Kanun ve yönetmeliklere göre bu bölüm geçici bir süreyle kapatılmıştır,” yanıtı ile karşılaşyırsonuz. Yasak bununla da kalmıyor ve Alibaba’nın Netflix türevi servisi olan Youku’da bulunan tüm South Park içeriği Thanos parmağını şıklatmış gibi kaybolmuş durumda.

Çin’de sansüre uğrayan South Park’tan önce Winne the Pooh çizgi film karakterinin de yasaklandığını görmüştük. İnternet üzerindeki birkaç yorumda Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’e benzetildiği için yasaklanan karakter tartışmalara neden olmuştu.

- Reklam -

South Park’ın Yaratıcıları Açıklama Yaptı

Madalyonun öteki yüzüne bakıp South Park’ın fikir babaları Trey Parker ve Matt Stone’a mikrofonu uzattığınızda aldığınız yanıt da bir o kadar ilginç.

Amerikan Ulusal Basketbol Ligi NBA gibi kendilerinin de Çin’in bu sansürlerini memnuniyetle karşıladıklarını belirten ikili, parayı demokrasi ve özgürlüklerden daha fazla önemsediklerini belirtiyorlar. Başkan Xi’nin Winne the Pooh’a hiç de benzemediğini, yayınlanan 300. bölüme göz atmalarını rica ediyorlar. Son olarak yaşasın Çin Komünist Partisi diyorlar ve Çin’le aralarının artık iyi olup olmadığını soruyorlar.

South Park’ın Band in China adlı bölümünde, Çin’i eleştiren iki konu yer içeriyordu.

- Reklam -

Bunlardan biri, Randy’nin Çin’de ot satmaya çalışırken yakalanmasını ve milyonlarca Çinli Müslümanı tuttuğu bir çalışma kapmına göndermesini anlatıyor. Randy bu kampta Winnie the Pooh’la karşılaşıyor.

İkinci olarak Stan, Jimmy, Kenny ve Butters’ın popüler olmasıyla birlikte onlar hakkında film çekmek isteyen bir konuyu ele alıyor. Fakat filmin Çin’de sorunsuzca yayınlanabilmesi için senaryo sürekli değiştiriliyor.

Dizinin Çin’de erişime yeniden açılıp açılmayacağı veya sorunun nasıl çözümleneceği de henüz netlik kazanmış değil.

Ufuk Yasin Yurtbil

Hikaye anlatıcısı, okur-yazar-inceler, sinemasever, birincilik ödüllü amatör bir öykü yazarı, hayatı dolu dolu yaşamaya hevesli, öğrenmeye aç bir ruh. Meslekten inşaat mühendisi, doğuştan hayalperest, bir tutam bilimkurgu/fantastik kurmaca.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for dikomerro dikomerro dedi ki:

    Bölümü izlediğimde south park Çinde yasaktır ondan bu kadar rahat gömüyorlardır diye düşünmüştüm meğerse para kaybetme uğruna acımadan gömmüşler.Çinde tüm eleştirilerde haklısınız dermiş gibi karar almış :smiley:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

sophia robot

Robotlar İçin Yapay İnsan Cildi Geliştirildi

Le Guin

Le Guin’in Devrimden Önceki Gün’ü Çıktı