in

Söylenti: The Witcher Dizisinde Ciri’yi Siyahi Veya Asyalı Bir Oyuncu Canlandıracak

Netflix’in Ciri’yi oynayacak aktrisler için belirlediği kriterler açığa çıktı, ortalık karıştı.

ciri the witcher 3
- Reklam -
- Reklam -

Netflix’te yayınlanacak The Witcher dizisi için oyuncu alımları başladı. Ve böylesine tutkulu bir hayran kitlesi olan her yapımdan bekleyeceğiniz üzere alevli tartışmaları da yanında getirdi…

Bildiğiniz gibi ilk oyuncu seçimi geçen hafta içerisinde yapıldı ve ünlü canavar avcısı Rivyalı Geralt‘ı oynayacak kişi olarak Henry Cavill ile anlaşıldı. Bu karar kitabın ve oyunların hayranlarını âdeta ikiye böldü. Bir kısmı büyük bir The Witcher hayranı olan Cavill’in seçilmesini doğru bulurken bir kısmıysa ünlü aktörün bu rol için hiç uygun olmadığını düşünüyor.

Ama asıl tartışmalar Ciri‘nin etrafında dönecek gibi görünüyor. Çünkü İngiltere’deki National Youth Theatre‘da (Ulusal Gençlik Tiyatrosu) yayınlandığı iddia edilen bir ilanda Ciri’yi canlandıracak, genç bir aktris arandığı ve bir BAME (siyahi, Asyalı ya da beyaz-olmayan başka bir etnik grup üyesi) olması istendiği söyleniyor. Yani sizin anlayacağınız eğer bu söylenti doğruysa Ciri’yi dizide beyaz olmayan biri canlandıracak.

- Reklam -

Haberin yayılmasıyla birlikte internette, özellikle de Reddit‘te tam bir fırtına koptu. Serinin hayranları Sapkowski’nin “beyaz tenli, yeşil gözlü ve kül saçlı bir kız” olarak açık bir şekilde detaylandırdığı, böylesine büyük önem taşıyan bir karakterin aslına sadık olarak televizyona taşınmayacak olmasından büyük bir rahatsızlık duyduklarını açıkça dile getirdiler. Bu kararın ırkçılık olduğunu ve sırf politik doğruculuk adına yapıldığını söyleyenler de oldu, buna şiddetle karşı çıkan siyahi insanlar da. Hatta bazıları o kadar ileri gitti ki Reddit yöneticileri olaya müdahale etmek zorunda kaldı. Bununla da kalmayıp konunun kendi başlığı da açıldı.

ciri netflix copy
National Theatre sayfasında verilen ilandan bir bölüm.

Oysa dizinin senaristi Lauren S. Hissrich daha önceki açıklamalarında kitaplara sonuna kadar sadık kalacağını ve karakterlerin geçmişlerini veya cinsiyetlerini değiştirmeyeceğini söylemişti. Ancak söylentiler bunun tam tersini işaret ediyor.

- Reklam -

Merak edilen bir diğer noktaysa serinin yazarı Andrzej Sapkowski‘nin buna nasıl müsaade ettiği. Ya da edecek mi? Çünkü kendisinin de dizi ekibinde yer aldığını ve karakterlerine aşırı derecede düşkün olduğunu biliyoruz. Öyle ki sırf bu yüzden CD Projekt RED ile zaman zaman kapışmışlığı vardır. Dizi duyurulduğu günden beri oyunları hepten yerden yere vuran ve bu kez onun kitaplarına “sonuna kadar sadık” bir dizi izleyeceğimizle övünen ünlü yazarın böyle bir olası seçim karşısında ne yapacağı büyük merak konusu.  Yani, düşünsenize… Ciri’nin siyahi olması demek ya tüm Cintra’nın ya da tüm Nilfgaard’ın, bilhassa da Pavetta ya da *öhhö* Duny’nin *öhhö* siyahi olması anlamına gelecek.

Açık konuşmam gerekirse kaynak materyalde ten rengi açıkça belirtilen birini ekranda veya beyazperdede farklı görmek benim iyice canımı sıkmaya başladı. Yapımcıların farklı ten rengine sahip insanları daha fazla temsil etme, farkındalık yaratma, ırkçılığı azaltma arzusunu anlayabiliyorum ama bunu yanlış bir yolla yapmaya çalışıyorlar. İnsanların tepkisini de yanlış yorumluyorlar. Blade, Storm ya da Spawn (Al Simmons) karakterlerinden biri sinema ve televizyona beyaz tenli biri olarak aktarılsa o serilerin hayranları yine eşit derecede bir tepkiyle karşılık verir buna. Varolan, okurlar tarafından çok sevilmiş bir karakteri değiştirmek yerine kurgunun içine farklı ten rengine sahip olan, yeni ve sevilesi karakterler katmak daha doğru bir yol olurdu bence. Atıyorum, The Witcher dizisinde ekibe Ofirli bir tüccar eklenebilirdi pekâlâ… Tabii bu sadece benim fikrim.

Son olarak bu söylentinin henüz Netflix yetkilileri tarafından doğrulanmadığını ama aksi yönde bir yorumda da bulunmadıklarını hatırlatalım. Ne olacak, ne bitecek, hep birlikte bekleyip göreceğiz.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

24 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Who_Sametto Who_Sametto dedi ki:

    Umarım yaşanmaz,Doğu Avrupa’da yaşanan olayda siyahi/asyalı oyuncu ne alaka diye sorarlar insana

  2. Avatar for AliCagan4235 AliCagan4235 dedi ki:

    hermione bile zenci olmaz imkaznsız dedik lütfen olmasın dedik oldu, bunun da olmama ihtimali yok. 2. Bir Hermione vakası görebiliriz hazırlıklı olalım derim.

  3. Avatar for Muhammed_Deger Muhammed_Deger dedi ki:

    Ufff var ya bu tarz yöntemlerin yaptığı tek şey . Bakın ben ırkçılığa karşıyım diyerek daha fazla para kazanmak . Bana göre bu tür insanlar irkiclardan daha beter . Acgozluler .

  4. Avatar for AliCagan4235 AliCagan4235 dedi ki:

    Haklısın biz Ciri’yi hiç esmer tanımadık ki neden böyle iğrenç seçimlere gidiliyor anlayamıyorum ya. Ne kadar Ciri için yakışacak oyuncu varken yapılmamalı bu ya.

  5. Avatar for Papillon Papillon dedi ki:

    Bir eser perdeye aktarılırken genelde yeni bir evren abi, alternatif olabilir her şey diye düşünen birisiyim. Hani farklı çizgi romanlarda aynı karakterin farklı versiyonlarını gördüğümüz gibi, açık fikirliyim o konularda. Ancak bu politik doğruculuk adına yapılan hareketler bir yerden sonra garip gelmeye başlıyor… Hani tamam siyahi veya asyalı bir karakter eklemek istersen evrene ekle kimse bir şey demez, ancak Ciri’yi yapmak zorunda mıydın Netflix?

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

19 cevap daha var.

bilimkurgu ve fantazyada unutulmayan mimari yapilar

Bilimkurgu ve Fantazyada Unutulmayan Mimari Yapılar

captain 3d ust

Mütevazı Bir Süper Kahraman Kısa Filmi: “Captain 3D”