in

Squid Game ve Netflix Davalık Oldu: Güney Koreli İnternet Sağlayıcısından İlginç Çıkış

Güney Koreli internet sağlayıcısı SK Broadband, Squid Game dizisinin internet trafiğini artırdığı gerekçesiyle Netflix’e dava açtı.

Squid Game ve Netflix Davalık Oldu
- Reklam -

Şu sıralar Netflix’in en çok izlenen yapımları arasında yer alan Squid Game, Güney Koreli bir internet sağlayıcısı olan SK Broadband’in dijital yayın devine dava açmasına neden oldu.

Türkçesi Kalamar Oyunu anlamına gelen Squid Game, çıktığı günden bu yana izlenme rekorları kırıyor. Öyle ki, Netflix’in ortak CEO’suna göre erken izlenme sayıları böyle devam ederse platformun en popüler yapımlarından biri haline bile gelebilir.

Dizi, 45.6 milyar Won’luk bir ödülü kazanmak adına, yaşamlarını tehlikeye atan 456 yarışmasının katıldığı bir dizi çocuk oyununa odaklanıyor. 17 Eylül’de dünya çapında yayınlanan dizi, ilk haftasından itibaren kısa sürede Netflix’in en çok izlenen programlarından biri haline geldi.

- Reklam -

9 bölümlük dizinin bu kadar popüler olmasının nedenlerinden biri, Güney Korelilerin Asya’nın en zengin ülkesinde artan gelir eşitsizliğini ekrana yansıtmasından kaynaklı. Kalamar Oyunu, Güney Kore’de Kuzey Koreli bir sığınmacı ve borçlu bir baba da dahil olmak üzere, kelimenin tam anlamıyla ölüm kalım için rekabet eden yüzlerce marjinal topluluğu tasvir ediyor. Bu kişiler oldukça büyük bir para ödülü için yarışıyor ve farklı ülkelerin zengin seçkinleri gösteriyi izlerken, kaybeden yarışmacılar oyunlar sırasında öldürülüyor.

Squid Game’in teması o kadar popüler hale geldi ki, Güney Koreli politikacıları Mart 2022’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde rakiplerine saldırmak için diziden alıntılar yapmaya başladı. Ancak görünüşe göre Netflix yapımının popülaritesi sadece siyasi kazançtan daha fazlası için kullanılıyor.

Güney Koreli İnternet Sağlayıcısı: “Netflix yapımı Squid Game dizisi yüzünden internet trafiği ve maliyetleri arttı.”

Squid Game Netflix

Retuers’in haberine göre Squad Game’in internet trafiğini artırması nedeniyle Netflix, Güney Koreli internet sağlayıcısı tarafından dava edildi. SK Broadband, internet trafiğini artıran yayın devinin herhangi bir ücret ödememesini yanlış bulduğunu ve artan maliyetlerin tamamen kendi ceplerinden karşılandığı gerekçesini öne sürdü. İnternet sağlayıcısı, Netflix’in ağ kullanım ücretinin yalnızca 2020’de 22.9 milyon dolar civarında olduğunu söyledi.

- Reklam -

Söz konusu yasal hamle, bir Seul mahkemesinin “Netflix, ağ kullanımı için internet servis sağlayıcısına ’makul olarak’ bir şey vermeli” açıklamasının ardından geldi. Ek olarak birçok Güney Koreli politikacı da, yüksek trafik oluşturmasına rağmen kullanım için ödeme yapmayan içerik sağlayıcılar hakkında benzer tutum sergilediler. Netflix, Güney Kore’nin YouTube’dan sonraki en büyük ikinci veri trafiği üreticisi konumunda. SK Broadband, her iki akış platformunun da ağ kullanım ücreti ödemediğini ve yalnızca bu iki platformun böyle davrandığını ifade ediyor.

Netflix, SK Broadband’ın iddiasını gözden geçirdiğini ve “müşterilerin etkilenmemesini sağlamak için” firmayla birlikte çalıştığını söyledi. Ancak yine de Netflix’e göre işleri içerik üretmek ve internet sağlayıcıların kendilerinden bir ücret talep etmemesi gerektiği kanaatinde. Dijital yayın devinin kararı temyize götürüp götürmeyeceği veya firmayla anlaşıp anlaşmayacağı ise önümüzdeki günlerde belli olacak.

Squid Game’i sizler izlediniz mi? Bu kadar popüler olmasını bekliyor muydunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Screen Rant

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Yabancı Bedenler - Cynthia Ozick

Amerika’nın Yaşayan En Önemli Yazarlarından Cynthia Ozick “Yabancı Bedenler” ile Türkçede

Günah Şehri - Hella S. Haasse | Haftanın Kitabı #191

Günah Şehri – Hella S. Haasse | Haftanın Kitabı #191