in

Stranger Things Dizisinin Yapımcıları Mahkemelik Oldu

Stranger Things fikrinin kendisinden çalındığını iddia eden bir yönetmen, dizinin yapımcılarına dava açtı.

stranger things
- Reklam -
- Reklam -

Stranger Things dizisinin yaratıcısı olan Matt ve Ross Duffer Kardeşler, dizinin ana fikrini başkasından çaldıkları iddiasıyla mahkemeye verildi.

Charlie Kessler adlı bir yönetmen 2014’te düzenlenen Tribeca Film Festivali’nde iki kardeşin yanına geldiğini, onunla birlikte çalışmak istediklerini söylediklerini ve bir süre sohbet ettiklerini iddia ediyor. Sohbetleri sırasında Kessler ikiliye o sıralar üstünde çalıştığı The Montauk Project adlı bir senaryodan söz etmiş. New York’taki terk edilmiş bir askeri kampta geçmesini planladığı film şehir efsaneleri, paranormal aktiviteler ve doğaüstü olaylarla ilgiliymiş. Ve iddiasına göre Duffer Kardeşler bu fikri çalarak Stranger Things‘i çekmiş.

Matt ve Ross Duffer bu suçlamayı inkar ediyor ve Kessler’ı hayatlarında ilk kez gördüklerini söylüyorlar. Netflix de yapımcılarının arkasında olduğunu bildiren bir açıklama yayınladı. Ancak davaya bakan yargıç, Duffler Kardeşlerin bu fikri kendilerinin bulduğuna dair sağlam bir delil sunamadıklarını açıkladı.

- Reklam -

Davacının avukatı ise Duffer kardeşlerin daha önce de benzer bir şey yaptıklarını ve eski bir oda arkadaşlarının “The Hidden” adlı senaryosunu çaldıklarını iddia etti. Charlie Kessler, diziden elde edilen kârın üçte birlik kısmını talep ediyor. Yani 1 milyon dolar kazandırlarsa bunun 300.000 doları kendisine ait olacak. Ek olarak dizinin yaratıcılarından biri olarak tanınmasını ve bundan sonraki tüm kazançlardan da pay elde etmeyi talep ediyor.

- Reklam -

Zaten bir şey çok başarılı oldu mu illaki bir yerlerden biri çıkıp “O fikir aslında benimdi!” der… Stranger Things konusunda da bu gelenek bozulmadı anlaşılan. Madem öyle, 3 senedir neden susmuş diye merak ediyor insan. Yine de hangi tarafın haklı olduğuna mahkeme karar verecek elbette…

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for AeroKnight-sama AeroKnight-sama dedi ki:

    Fikir mülkiyeti diye bir şey kaldı mı ki 21. yy’da. Suç kendisinde paylaşmasaymış fikrini. Bak Snapchat’e her şeyini çalıp süpürdüler, ürün ortada olmasına ve bir nevi telifle korunmasına rağmen. Noldu peki bir şey yapabildi mi, hayır. Güce sahip olan kanunlara hükmeder.

  2. Avatar for Kotununiyisi Kotununiyisi dedi ki:

    Bu haber geçen sene de vardı. O zamanki adli süreç sonuçlanmadı mı?

  3. Avatar for IrethOronar IrethOronar dedi ki:

    Güce sahip olan “gerçeklere” de hükmeder.

  4. Avatar for MustafaYildiz MustafaYildiz dedi ki:

    Bu haber daha önce de böyle bir haberle çıkmıştı karşımıza ama çok sesi çıkmamıştı. Mahkeme yeni olmuş sanırım.

    Fikir de çok orijinal bir fikir değil ki. Bir takım olaylar olaylar olur, doğa üstü güçleri olan kişi ortaya çıkar sonra acayiplikler vs. dizinin senaryosu zaten. The Montauk Project’i 1980lerde (yada ne zaman yaptılarsa) yapan devlet görevlisi de çıksın desin ki. Aslında benim fikrim hepsi ben sadece gerçekten yapmaya uğraşıyordum ama olsun benimdir Stranger Things. Daha da iyisi böyle bir şeyin olmadığını varsayarsak asıl hikayenin yaratıcısı bu komplo teorisini ortaya atandır. Ondan çalmış meğer adiler yani google dan komplo teorisi okuyup senaryo yazmışlar. Böyle bir şeyi aklınız alabiliyor mu? 2014te google kullanmak da hiç inandırıcı değil.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

george lucas game of thrones

George Lucas, Game of Thrones’un Çekimlerine Yardım Etmiş

halo pablo schreiber

Halo Dizisinde Master Chief’i Canlandıracak Aktör Belli Oldu