in , ,

Susam Sokağı’nın Yaratıcılarından Lloyd Morrisett Hayatını Kaybetti

Lloyd Morrisett yaşamını yitirdi. Ünlü çocuk programı Susam Sokağı’nın yaratıcılarından biri olarak tanınan isim 93 yaşında aramızdan ayrıldı.

Susam Sokağı Yaratıcısı Lloyd Morrisett Hayatını Kaybetti
- Reklam -
- Reklam -

Lloyd Morrisett hayatını kaybetti. Dünya çapında milyonlarca çocuğun izlediği eğitici televizyon programı Susam Sokağı’nın yaratıcılarından biri olan Morrisett, 93 yaşındaydı.

Psikolog, eğitimci ve hayırsever kimlikleriyle tanınan Lloyd Morrisett, eski adıyla Children’s Television Workshop olan Sesame Workshop’un da kurucu ortakları arasında yer alıyordu. Ölüm haberi de, ilk olarak Çocuk Televizyonu Atölyesi adı altında ortak kuruluşuna yardım ettiği kâr amacı gütmeyen şirketin resmi Twitter hesabı tarafından duyuruldu. Ölüm nedeni paylaşılmamış olsa da, doğal sebeplerden yaşamını yitirdiği düşünülüyor.

1929’da Oklahoma City’de doğan Morrisett, başlangıçta psikoloji öğretmeni olmak için eğitim aldı. Daha az avantaja sahip çocukları eğitmenin yeni yollarını arayan biri olarak, eğitime odaklanan hayırsever vakıflardan Carnegie Corporation’da çalışmaya başladı. Orada çalışırken, çocuklar için eğitim programları yapma fikriyle, sonunda Children’s Television Workshop’u oluşturmak için kamu televizyonu yapımcısı Joan Ganz Cooney ile birlikte çalıştı.

- Reklam -

Atölyenin ilk gösterisi Susam Sokağı, Kasım 1969’da gösterime girdi ve ilk sezonun sonunda ABD’deki 3 ila 5 yaş arasındaki 12 milyon çocuğun yarısından fazlasına ulaşmayı başardı. Susam Sokağı, her yıl 140’tan fazla ülkede milyonlarca çocuğa ulaşan ve yaklaşık 200 Emmy kazanan dünyanın en büyük gayri resmi eğitim kaynaklarından biri oldu.

Susam Sokağı Yaratıcısı Lloyd Morrisett Hayatını Kaybetti

Lloyd Morrisett’in Yarattığı Susam Sokağı, Ömür Boyu Emmy Ödülü Kazanan Üç Programdan Biriydi

Morrisett daha sonra bu programın arkasındaki ilham anını şöyle anlatacaktı: 1965’te bir sabah erkenden uyandığında, o zamanlar üç yaşındaki kızı Sarah’ı çizgi filmlerin başlamasını beklerken televizyondaki bir istasyon tanımlama mesajıyla büyülenmiş halde buldu. 1966’da bir akşam yemeği partisinde Cooney ile tanıştı ve ona bundan bahsetti.

2004 yılında verdiği bir röportajda şunları söyledi:

“Büyüleyici bir yanı vardı. İstasyon tanımlama sinyalini izleyen bir çocuk ne yapıyor, bu ne anlama geliyor bilmiyordum. Ve Joan’a gidip televizyonu küçük çocuklara bir şeyler öğretmek için kullanabilir miyiz diye sordum.”

- Reklam -

Morrisett, Carnegie şirketindeki üstlerini Susam Sokağı’na 1 milyon dolar yatırım yapmaya ikna etti ve ABD Eğitim Ofisi’nden 4 milyon dolar ve Ford Vakfı’ndan 1.5 milyon dolar daha topladı. Ticari yayıncılar yapımı reklamsız yayınlamayı reddettiği için, Morrisett yakında Kamu Yayın Hizmetleri (PBS) haline gelecek olan kamu televizyon istasyonlarına başvurdu. Aynı zamanda Cooney, gösterinin genç Muppets beyni Jim Henson’ın da dahil olduğu yaratıcı ekibini bir araya getirdi. Gösteri, Morrisett’in konuyu ilk dillendirdiği zamandan neredeyse dört yıl sonra yayınlandı.

Susam Sokağı Yaratıcısı Lloyd Morrisett Hayatını Kaybetti

Lloyd Morrisett, 1970’den 2000’e kadar Sesame Workshop’un başkanı olarak görev yaptı. 2019’da, Susam Sokağı yıllık törenle onurlandırılan ilk televizyon programı olduğunda Joan Ganz Cooney ile Kennedy Onur Ödülleri’ne katıldı.

Lloyd Morrisett ve Susam Sokağı hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Rami Malek Buster Keaton Başrol

Rami Malek, Komedi Tarihine İsmini Altın Harflerle Kazıyan Ünlü Aktör Buster Keaton’a Hayat Verecek

Shazam 2 fragmanı

Shazam!’in Devam Filmi “Fury of the Gods” için Yeni Bir Fragman Paylaşıldı