in

Terry Pratchett’ın Efsane Serisi “Diskdünya” da Dizi Kervanına Katılıyor!

Çok sevilen Diskdünya, büyük bir prodüksiyonla televizyon ekranlarına geliyor!

terry pratchett ust
- Reklam -
- Reklam -

Bu seferki müjdeli uyarlama haberi kara mizahın ve Terry Pratchett’ın anavatanı İngiltere’den geliyor. Tamam, yazarlarından birinin Neil Gaiman olduğu Kıyamet Gösterisi’nin de çekimleri bitti, hatta bu yıl yayınlanmaya bile başlayacak; ama bu seferki yapım aynı kitabın diğer yazarı Terry Pratchett’tan. Diskdünya‘nın altı bölümlük dizi uyarlaması geliyor. Hem de baş yapımcı firma BBC’nin ta kendi. Elbette Pratchett’ın kurduğu ve kızı Rhianna Pratchett’ın eş başkanı olduğu Narrativia ortaklığı ve danışmanlığı da söz konusu.

Deadline‘ın haberine göre tam olarak hangi eserin uyarlanacağı henüz bilinmezken, proje şimdilik The Watch (Bekçi) ismiyle anılıyor. Biz de 2 yıl önce bizleri bekleyen yeni Terry Pratchett projelerinden bahsederken bu uyarlamayı gündeme getirmiştik. Görünen o ki serinin hayranları da bizimle aynı fikirde ve yaklaşmakta olan uyarlamanın Diskdünya’nın alt serilerinden Bekçi Serisi’yle ilgili olabileceğini düşünüyorlar.

Bekçi Serisi, Diskdünya’nın merkezindeki Ankh-Morpork’u korumaktan sorumlu şaşkın bir grubu anlatıyor. Şehir yavaş yavaş krallık fikrinde ortak karara varırken korku ve öfkeyle bunları izleyen Sam Vimes da bu grubun yöneticisi. Ortalarda bir tek ejderha eksik; o da gelince artık Vimes ileri atılıyor ve böylece Bekçiler, Ankh-Morpork’un en güçlü ve bir bakıma bağımsız polis gücü oluveriyor. Klasikleşmiş Pratchett formatı olduğundan Bekçiler’in üyeleri zombilerden tutun da kurtadamlara kadar çeşitlilik gösterebiliyor. Uyarlanan seri buysa hem fantastik hem de polisiye temalı bir diziyle baş başa olacağımız söylenebilir.

- Reklam -

terry pratchett night watch

- Reklam -

Uluslarlarası iş birliğine niyetli BBC ise, “Dizinin ilk ve son olmayacağını, devamının geleceğini,” belirtiyor. Bu Diskdünya’nın ilk uyarlanması değil. Video oyunları ve merhum Christopher Lee’nin Ölüm’e sesiyle can verdiği çizgi filmler de var. Lâkin Simon Allen gibi başarılı bir senaristin bu görevi üstlendiği bir uyarlamamız yoktu. Kendisini The Muskeeters ve Strike Back’ten de tanıyoruz. Diziyle ilgili tek bildiğimiz şimdilik bunlar. Elimizden tek gelen bekleyip görmek, beklerken de nelerin uyarlanabileceğine dair hararetli tartışmalara girmek.

Yorumlarınız varsa bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Bayram Sarıkaya

Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencisiyim. İyi ki blues, elektrogitar, kamera, 1970 yılı, bilimkurgu, "Kuzgun" ve turuncu var. Bolca okurum çünkü kitaplar olmadan hayat zaten sıkıcı. Dante'nin "Komedyası"yla girdiğim dünyada Samuel T. Coleridge'ın "Yaşlı Denizcinin Ezgisi"yle devam ettim. Uzak doğu sinemasına, genel olarak da sinemaya aşığım. Zaman makinesi bulup önce İngiltere'ye gidip H. G. Wells’le, oradan da Japonya'ya gidip Akira Kurosawa'yla tanışabileceğime inancım tam. Ölmeden önce Japonya’yı görmek istiyorum. Şu an yaptıklarımın çoğunu ileride Japonya'da yaşamak için yapıyorum, çünkü -önceki hayatımda feodal lord olmamdan kaynaklı da olabilir- bir şekilde ruhum oraya bağlı.

7 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for hedehede hedehede dedi ki:

    Mort uyarlaması gelir diye bekliyordum ama Diskdünya Diskdünya’dır sonuçta. Bir yandan da nasıl dizi olur ki düşünmüyor değilim. Göreceğiz bakalım.

  2. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Iyi.şeyler birdenbire olur tabii :slight_smile: Izlemeden önce Bekçi serisini okumak gerekecek

  3. Avatar for bayramallanpoe bayramallanpoe dedi ki:

    Gelecek olan film uyarlaması The Wee Free Men olacakmış. Kızı Rhianna bizzat senaryoyu yazacakmış. Onu bekleyebilirsin yine de :krs:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2 cevap daha var.

kayiprihtim bundle

Rotanızı Kayıp Rıhtım’ın Bundle’ına Çevirin!

kadin yazisi ust

İki Ülke Ortaklığında Bir Edebiyat Festivali: Kadın Yazısı