in

N.K. Jemisin’in Ödüllü Bilimkurgusu Dizi Oluyor

the fifth season ust
- Reklam -
- Reklam -

Ülkemizde sadece DEX Kitap’tan çıkan (ve yarım kalan) Miras Üçlemesi ile tanınan ama yurt dışında hemen hemen her sene Hugo, Nebula, Locus ve World Fantasy gibi prestijli ödüllere aday gösterilen N.K. Jemisin‘in ödüllü bilimkurgu romanı The Fifth Season (Beşinci Mevsim), TNT kanalı tarafından ekranlara taşınmaya hazırlanıyor.

Broken Earth (Yıkık Dünya) Serisi’nin ilk kitabı olan roman, tek bir kıtadan oluşan ve yaşayanlarının her yıl “Beşinci Mevsim” adını verdikleri, felaketlere neden olan iklim değişikliklerine göğüs germek zorunda kaldıkları bir gezegende yaşananları konu alıyor. Kitap 2016 yılında Nebula ve World Fantasy Award’a aday gösterilmiş, N.K. Jemisin’e Hugo En İyi Roman Ödülü’ne layık görülen ilk siyahi kadın yazar olma onurunu kazandırmıştı. Devam kitabı olan The Obelisk Gate bu yılın Hugo galibi olurken, serinin üçüncü ve son cildi The Stone Sky ise yurt dışında bu hafta raflardaki yerini aldı.

The Fifth Season‘ın konusu şöyle özetlenmiş:

- Reklam -

the fifth seasonThe Fifth Season, medeniyetleri yok eden depremlerin ölümcül bir sıklıkta yaşandığı bir dünyada geçer. Gezegen sakinlerinin çok küçük bir kısmı bu depremleri bastırabilme gücüne sahiptir, ama aynı zamanda onlara sebep olabilmektedirler de.

Kitaplar, her biri bu özel yeteneğe sahip olan üç kadının başından geçenleri konu alır: Damaya, İmparatorluk’a hizmet etmek için yetiştirilen genç bir kız; Syenite, amansız ve korkutucu derecede güçlü akıl hocasının çocuğunu taşıması emredilen, hırslı bir genç kadın ve Essun, Mevsim toprağı yarıp kocaman bir uçurum oluşturmadan birkaç saat önce oğlunu öldüren ve kızını kaçıran kocasını arayan bir anne.

- Reklam -

Deadline‘da yer alan habere göre kitabı ekrana uyarlayacak ve senaryoyu kaleme alacak kişi olarak Leigh Dana Jackson (24: Legacy, Sleepy Hollow) seçilmiş. Dizinin tutması hâlinde serinin diğer kitaplarının da uyarlanacağını tahmin etmek için pipo içmeye ya da keman çalmaya hacet yok.

Broken Earth serisi kazandığı çifte Hugo’ya rağmen şimdiye dek yayınevlerimiz tarafından Türkçeye kazandırılmamıştı. Bu haberle birlikte işlerin değişeceğine kesin gözüyle bakabiliriz. Özellikle de dizi tutarsa… Şimdi Vox Day’in öfke ve kıskançlık dolu çığlıklarını dinlemek için Amerika’ya bağlanıyoruz.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fırtınaışığı Arşivi 3 - oathbringer

Fırtınaışığı Arşivi 3’ün İlk Bölümlerini Okumak Bedava

obi wan ust

Obi-Wan Kenobi Filmi Geliyor!