in

The Queen’s Gambit Sonrası Satranç Seti Satışları Tavan Yaptı

The Queen’s Gambit sonrası satranç seti satışları tavan yaptı. Netflix dizisi, yapımın uyarlandığı kitabı da 37 yıl sonra çoksatarlar listesine sokmayı başardı.

The Queen’s Gambit Satranç
- Reklam -
- Reklam -

Netflix’in son fenomeni The Queen’s Gambit ile birlikte dünya çapında satranç sporuna da ilgi büyük oranda arttı. Kısa zamanda milyonlara ulaşan dizi, satranç seti satışlarını tavana çıkarttı. Öte yandan diziyle birlikte Google aramalarında da satrancın nasıl oynanacağına dair sorgular zirveye oturdu.

Kısa sürede popüler kültürün parçası haline gelen dizilerin, hayatlarımıza yeni alışkanlıklar katması yeni bir olay değil. Bir Başkadır ile sosyolojik tartışmalar, Breaking Bad ile kimya kitapları, Mr. Robot ile bilgisayar korsancılığı gün yüzüne çıkıyor. Netflix’in mini dizisi The Queen’s Gambit ise satranç sporuna olan ilgiyi bir hayli artırdı.

Başrolünde Anya Taylor-Joy’un bulunduğu seri, 23 Ekim 2020’de Netflix kütüphanesine geldi. Yapım, izleyiciyle buluştuktan bir ay sonra açıklanan istatistikler ise pek de şaşırtıcı değildi. Dillerden düşmeyen dizi, kısa sürede 62 milyon hanede izleyici bulmayı başarmıştı. Üstelik 63 farklı ülkede en çok izlenenler listelerine ilk sıradan girerek etkileyici bir başlangıç yaptığının altını çizmeyi de ihmal etmemişti.

- Reklam -

The Queen's Gambit İzlenme Rakamları Netflix

Amerikalı yazar Walter Tevis’in 1983’te yayımladığı romanından uyarlanan dizide, bir satranç oyuncusunun yaşamı anlatılıyor. Toplam 7 bölümden oluşan mini dizi Scott Frank (Out of Sight, Logan) ve Allan Scott (Don’t Look Now, The Preacher’s Wife, The Witches) imzası ile ekrana geldi.

Hem izleyicilerden hem de çoğu eleştirmenden olumlu notlar alan yapım, şu sıralar Netflix’in global anlamda en çok konuşulan projesi.

The Queen’s Gambit Rüzgârı Satranca Olan İlgiyi Artırdı

Peaky Blinders, Emma., The VVitch: A New-England Folktale ve Morgan yapımlarıyla adını duyuran Anya Taylor-Joy’un da performansıyla övgü topladığı dizi, gündelik yaşamı da etkilemeyi başardı.

Dizi ile birlikte satranç setlerinin satışlarında büyük bir artış oldu. Ayrıca dijital ortamda satranç oynanmasını sağlayan internet siteleri de yoğun trafik aldı. Popüler satranç sitelerinden Chess.com, günlük trafiğini 5’e katladı. Google’da ise satranç hakkındaki sorgular, son 9 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

- Reklam -

Ayrıca dizinin uyarlandığı Walter Tevis imzalı kitap da 37 yıl sonra çoksatar listelerine girmeyi başardı. Kitabın Türkçe çevirisi ise şu an için mevcut değil.

The Queen’s Gambit Satranç

Tüm bu popülarite sonrasında The Queen’s Gambit 2. sezon ihtimali ortaya çıktı mı, sorusu ise henüz yanıt alamadı. Ancak dizinin tek sezonluk bir mini dizi olarak tasarlandığı, kaynak materyali olan kitabın da tek macerada sonlandığını hatırlatalım. Yine de Netflix’in nasıl bir yol izleyeceğini hep birlikte göreceğiz.

Peki siz bu rüzgâr hakkında ne düşünüyorsunuz? Yapım, bunca konuşulmayı hak ediyor mu? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: The New York Times

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Mars Hak İddiası Lazer

Mars’ta “Hak İddia Etmek” İçin Her Gece Lazerle Gezegene Işın Gönderiyor

Alışveriş Merkezinde Yaşayan Adam - Özgür Taburoğlu

Alışveriş Merkezinde Yaşayan Adam: Özgür Taburoğlu’ndan Yeni Bir Varoluş Deneyimi Daveti