in

Türkiye, Televizyon İzleme Süresinde Dünya Ortalamasının Üstüne Çıktı

Türkiye, televizyon izleme süresinde dünya ortalamasının üstünde çıktı. Ülkemiz insanları diğer ülkelere oranlara günde 1.5 saat daha fazla televizyon izliyor.

Türkiye Televizyon İzleme Süresi
- Reklam -
- Reklam -

Türkiye, televizyon izleme süresinde dünya ortalamasının üstünde olduğu verilerle kanıtlandı. Televizyon İzleme Araştırmaları Anonim Şirketi’nin (TİAK) yayınladığı yeni araştırmada çarpıcı sonuçlar bulunuyor.

İstanbul’da gerçekleşen “Televizyon İzleme Ölçümü Yıllığı 2020 sunumu” etkinliği ile yeni istatistikler ortaya çıktı. TİAK-Kantar Medya 2022-2027 televizyon ölçümleri anlaşması imza töreninin de gerçekleştiği etkinlikte Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, TİAK Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Önal ve birçok isim katıldı. Toplantıda, geçen yıla ait veriler de açıklandı.

Televizyon İzleme Ölçümü Yıllığı sunumunda yer alan verilere göre, 2020 yılında dünyada ortalama televizyon izleme süresi 2 saat 54 dakika oldu. Ancak bu süre Türkiye’de 4 saat 33 dakika olarak gerçekleşti. Yani ülkemizde insalar geçen yıl, dünyanın geneline göre 1 saat 39 dakika daha fazla televizyon karşısında vakit geçirdiler.

- Reklam -

Yayınlanan verilerde ayrıca gün olarak da hafta içi televizyon izlenme oranı yüzde 18,91 ile en fazla çarşamba günü gerçekleştiği ortaya çıktı. Hem hafta sonu hem de hafta genelinde en çok televizyon izlenen gün ise yüzde 19,49 ile pazar günü oldu. Yıl ortalamasına bakıldığında, en fazla izleme alana saat aralıkları ise 20.00-23.00 olarak kaydedildi.

Türkiye Televizyon İzleme Süresini En Çok Dizilere Harcadı

Türkiye Televizyon İzleme Süresi

Peki Türkiye’de insanlar 2020’de televizyonda en çok ne izlediler? Veriler ışığında ilk sırada %29 ile diziler yer aldı. Dizileri %21,1 oranında çocuk programları takip etti. 25 Türk dizisinin de 11 ülkede, 2020 yılı boyunca en çok izlenen ilk 10 program arasına girdiği belirtildi. Artık televizyonlarda da rahatlıkla izlenebilen Netflix, Amazon Prime gibi yapımların da bu istatistiklere dahil edilip edilmediği ise açıklanmadı.

- Reklam -

Geçen yılın mart ayının başlarında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Koronavirüs nedeniyle uzun bir süre tam kapanma yaşadı. Pek tabii bu durum hanelerin televizyon izleme sürelerini de artırdı. Normalde daha önce yapılan açıklamada söz konusu süre 214 dakikaya gerilemişti. Ancak pandemi sonrası bu süre 273 dakikaya yükseldi.

Toplantıda konuşma yapan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, televizyon izleme alışkanlığında kanalların birincil önceliğin reyting amaçlı olmasından ziyade içerik kalitesinin artırılmasına da önem verilmesi gerektiğini belirtti. RTÜK başkanı, televizyon izlenme alışkanlıklarındaki pozitif eğrinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Siz bu istatistikleri nelere bağlıyorsunuz? Sizce önümüzdeki yıllarda bu rakamlarda hangi yönde bir değişiklik yaşanacak? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: AA

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Orhan_Kolibandi Orhan_Kolibandi dedi ki:

    Ses olsun diye açıyoruz televizyonu. İnternetten dizi-film izleme sürelerine baksınlar artık, çağ değişti, bunlar hala televizyonu araştırıyorlar.

  2. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    Bazı meslek guruplarında ve işyerlerinde sürekli açık tutuluyor, örneğin berberler, kahvehaneler.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Asteroid City Çekimleri - Wes Anderson

Wes Anderson’ın Yeni Yıldızlar Geçidi Filmi “Asteroid City”de Çekimler Noktalandı

2021 Disney+ Günü Etkinliği

2021 Disney+ Günü Etkinliği Gerçekleşti: İşte Açıklanan Tüm Yapımlar