Apple TV+’ta yayınlanması planlanan Vakıf dizisinden insanın süngüsünü düşüren bir haber geldi. Sarah Connor Chronicles, Black Dahlia (Cehennem Çiçeği) ve Dünyalar Savaşı gibi yapımlardan tanıdığımız Josh Friedman projeden ayrıldığını açıkladı.
Hatırlayacağınız gibi, Friedman kısa süre önce David S. Goyer’le birlikte dizinin başına getirilmiş ve ikili ilk sezonun hazırlıkları için kolları sıvamıştı. Asimov hayranları da projenin başında böylesine yetenekli iki kişi birden bulunduğu için hayli umutluydu. Ama maalesef rüya takımın ömrü uzun sürmedi.
The Hollywood Reporter‘da yer alan habere göre Friedman’ın ekipten ayrılışı dostça şartlar altında gerçekleşti. Yani ortada herhangi bir anlaşmazlık ya da istifa durumu yok. Ünlü yapımcının seneye gösterime girecek Avatar 2‘ye daha fazla odaklanmak için diziden ayrıldığı söyleniyor.
Böylelikle geriye sadece David S. Goyer (Dark City, Blade, Batman Begins) kalmış oldu. Vakıf hayranları onun da projeden ayrılmaması için dua ediyor desek yeridir. Zira Vakıf tam 10 yıldır televizyona uyarlanmaya çalışılıyor; ilk olarak 2009’da Sony, 2014’te de HBO serinin dizi haklarını satın almıştı. Fakat bu tür gelişmeler yüzünden proje hep yarım kalıyor.
Asimov’un Vakıf Serisi ülkemizde İthaki Yayınları tarafından yayınlanmış, bir süre önce de gözden geçirilmiş çevirisi ve yenilenmiş kapaklarıyla yeniden raflarımızı süslemeye başlamıştı. Ne yazık ki Asimov Vakfı‘nın orijinal kapaklara bir türlü onay vermemesi, çizilen yeni kapakları da cevapsız bırakması nedeniyle seri şimdilik üçüncü kitapta kaldı. İthaki’nin bu sorunu en kısa sürede çözmesini umuyoruz.
Vakıf dizisinin yayın tarihi, Apple TV+‘nin tüm diğer yapımları gibi henüz belli değil. Elimizdeki tek bilgi bu sonbaharda bazı açıklamalar yapacakları yönünde. Bekliyoruz.
Asimov’un ününe ün katacak(kitap okumayan kitle için) bir projenin böyle sürüncemede bırakılması üzücü…
Ilk defa insanın süngüsünü düşüren diye bir tabir duyuyorum. Ama hoşuma gitti.
Haber de üzücü. Aslında şuanki teknolojiyle yapmalarını ister miyim emin değilim.
Şuan ki teknolojinin nefsinden memnun değilsiniz onu anlamadım. Her türlü fantaziyi oluşturabilirsin