in

Yüzüklerin Efendisi Dizisi Tolkien’in Yazdıklarıyla Asla Çelişmeyecek

Amazon Prime’ın en büyük projelerinden Yüzüklerin Efendisi dizisinden iç rahatlatan haber. Dizinin danışmanı, yapımın Tolkien’in anlattıklarıyla kesinlikle çelişemeyeceğini söylüyor!

the one ring the lord of the rings
- Reklam -
- Reklam -

Amazon’un Yüzüklerin Efendisi uyarlaması son zamanların en merakla beklenen yapımlardan. J.R.R. Tolkien’in Orta Dünya’sında geçecek olan yeni yapıma dair bildiklerimiz ise hâlâ çok kısıtlı. Ancak dizinin danışmanlarından Tom Shippey’in şu sözü içimizi ferahlatıyor: “Dizi, Tolkien’in anlattıklarıyla çelişmeyecek.”

Geçtiğimiz ay diziden ilk tanıtım filmi yayınlanmıştı. Bu videoda dizinin yapım ekibi ile tanışmış ve ekibin güçlü portfolyoları bizleri umutlandırmıştı. Diziye danışman olarak hizmet verecek Tolkein Araştırmacısı Tom Shippey ile de orada tanışmıştık.

Kendisi ayrıca verdiği söyleşide dizinin ilk sezonunun kaç bölümden oluşacağını, hangi dönemlerde geçemeyeceğini ve yapımın olası çıkış tarihini bizlerle paylaşmıştı.

- Reklam -

Bu zamana kadar çeşitli uyarlamalarda yapımcıların eserleri özgürce değiştirdiğini ve hayranların ortaya çıkan sonuçtan asla memnun kalamadığı bir sır değil. Başka uyarlamalar bir yana, önümüzde Tolkien’in Hobbit kitabından sözde uyarlanan Peter Jackson imzalı bir üçleme de var. Hâl böyle olunca yapımcılara güvenmek hayranlar için oldukça zor oluyor. Tom Shippey ise Amazon’un uyarlama konusunda pek de özgür olmadığını söylüyor.

Yüzüklerin Efendisi

Anlaşılan o ki Tolkien Vakfı projeyi oldukça yakından takip ediyor. İkinci Çağ’da karşımıza çıkacak olan Sauron’un Eriador’u işgali, Númenórean seferi, Númenor’a geri dönüş ve yozlaşma… bu olayların akışı kesinlikle Tolkien’in yazdıklarıyla çelişmeyecek.

Shippey durumu şöyle açıklıyor:

- Reklam -

‘Amazon, Yüzüklerin Efendisi Dizisinde Tolkien’in Çizdiği Sınırların Dışına Çıkamaz’

“Yeni karakterler ekleyebilir ve pek çok soru sorabilirsiniz: Bu sırada Sauron ne yapıyordu? Morgoth yenildikten sonra neredeydi? Teorik olarak konuşmak gerekirse, Tolkien bu kısımları net olarak açıklamadığı için Amazon sorulara kendi çözümlerini bulabilir. Ancak Tolkien’in söylediği hiçbir şeyle çelişmemeliler. Amazon’un dikkat etmesi gereken şey bu. Tolkien’in çizdiği sınırların dışına çıkamazlar. Dizinin ’Tolkienvari’ kalması gerekiyor.”
Yapımın Tolkien danışmanından bu sözleri duymak kesinlikle rahatlatıcı.

İkinci Çağ’da geçecek Yüzüklerin Efendisi dizisinin ilk sezonunun 20 bölümden oluşması bekleniyor. Amazon Prime’da yer alacak yapımın olası yayın tarihi 2021 yılı olarak gösterildi. Dizide oynaması kesinleşen ilk oyuncu ise Markella Kavenagh oldu.

Yüzüklerin Efendisi

Tom Shippey’in açıklamalarını siz nasıl buluyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın!


Orta Dünya Büyücüleri

Amazon Yeni Bir Yüzüklerin Efendisi Oyunu Geliştiriyor

Kaynak: The Guardian

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for ohyespatates ohyespatates dedi ki:

    Çıtayı çok yükseltiyorlar. Çok fazla beklentiye girdik, umarım hakkını verir de patlamaz.

  2. Avatar for kaanaskin93 kaanaskin93 dedi ki:

    Beklentiyi en aza indirgemek günümüz dünyası ve eğlence sektörü için en yararlı davranıştır.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Quentin Tarantino

Quentin Tarantino Ekranlara Bir Korku Filmiyle Veda Edebilir

Neil deGrasse Tyson

Neil deGrasse Tyson’a Göre Mutlaka Okumanız Gereken 8 Kitap