in ,

Zaman Çarkı Dizisi Yaklaşırken Yapım Hakkında Bildiğimiz Her Şey

Amazon Prime’ın en büyük projelerinden birisi olan epik fantazi türündeki Zaman Çarkı dizi uyarlaması giderek yaklaşıyor. Peki yapım hakkında neler biliyoruz, beklentilerimiz ne yönde?

Zaman Çarkı
- Reklam -
- Reklam -

Zaman Çarkı döner ve Çağlar gelip geçer, geriye efsaneye dönüşen anılar bırakır. Efsaneler mite dönüşür, onu doğuran Çağ tekrar gelene kadar mit bile unutulur. Zaman Çarkı dönerken başlangıçlar ve sonlar yoktur. Ama bu bir başlangıç.

Amazon’un CEO’su Jeff Bezos’un uzun süredir kendine özel bir Game of Thrones serisi istediği pek de gizlenen bir sır değildi. Bunun için önce Yüzüklerin Efendisi dizisini, daha sonra da Zaman Çarkı’nı bizlerle buluşturmak için kolları sıvadı. İki dizi hakkında da ağır ağır ama işin emin ellerde olduğunu gösteren açıklamalar yapan Amazon, şimdilik hayallerimizin güvende olduğuna inandırdı bizi.

Zaman Çarkı

- Reklam -

Zaman Çarkı Dizisi Hakkında Ne Biliyoruz?

Dizi hakkında yapılan ve bizim de en çok heyecanlandığımız haberler tabii ki dört gözle beklediğimiz oyuncu seçimleriydi. Amazon ilk başta gizemli mi gizemli biricik Mavi Ajah’tan Moirane Sedai’nin Rosamund Pike olacağını açıklayıp hepimizi memnun etmişti.

Daha sonra serinin başından sonuna kadar göreceğimiz beş ana karakteri yani sırasıyla Rand, Mat, Perrin, Egwene ve Nynaeve’nin; Josha Stradowski, Barney Harris, Marcus Rutherford, Madeleine Madden ve Zoe Robins tarafından canlandıracağını öğrenmiştik.

Zaman Çarkı 5 Başrol

Oyuncu seçimlerinin doğruluğunun yanı sıra dizinin mutfağındaki isimler de diziye olan heyecanımızı gitgide artırıyor. Kendisini Westworld, Stranger Things, Altered Carbon gibi bilimkurgu dizilerinden tanıdığımız Uta Briesewitz’in ilk iki bölümünü yöneteceği dizinin asıl yükünü ise Agents of Shield ile tanıdığımız ve bu dizi için şahsen biçilmiş kaftan olduğunu düşündüğüm Rafe Judkins çekecek.

En az bizim güvendiğimiz kadar Amazon’un yöneticilerinden biri olan Sharon Tal Yguado da ona güveniyor gibi gözüküyor:
“Robert Jordan’ın on dört kitaplık eserini diziye uyarlamak çok büyük bir girişim ve bunu kesinlikle hafife almıyoruz. İnanıyoruz ki Rafe’in kaynak materyale olan kişisel ve duygusal yaklaşımı kendisi gibi tutkulu bütün hayranları tatmin edecek.”

Karakter Gelişiminin Efendisi: Rafe Judkins

Peki, Rafe Judkins’in bu dizi için biçilmiş kaftan olduğuna inanmama sebep olacak şey ne? Hepinizin bildiği gibi aslında Zaman Çarkı tamamen bir karakter gelişimi hikâyesi. Başlangıçta sadece birer köylü olan ve hayatlarında tek bir kılıç tutmamış insanların nasıl dünyanın kaderini değiştirecek İki Nehir’den başka bir şehir görmemişken nasıl şehirler fethedecek, Karanlık Varlık’ın adını bile söylemeye korkarken onun karşına dikilecek kadar büyük kahramanlara nasıl dönüştüğünün hikâyesi.

Eğer Agents of Shield izlediyseniz Rafe Judkins’in bunu ne kadar doğal ve muazzam bir şekilde başardığını bilirsiniz. Eğer izlemediyseniz dizinin birinci sezonunda pamuk şeker kadar tatlı olan Fitz ve Simmons’ın dizinin sonlarına doğru nasıl gözü pek kahramanlara dönüştüğünü söylemem sizin için yeterli olmalı. Rafe Judkins’in, Zaman Çarkı’ndaki karakter gelişimlerinin altından kalkacağından oldukça eminim. Bu da bana göre Judkins’i dizi için biçilmiş kaftan yapıyor.

zaman carki dizi amazon gorsel ic

Hikâye

Zaman Çarkı’nın hikâye kısmı ise biraz karışık. Normal bir fantastik eser, genelde iki ya da üç çizgi üstünde öyküsünü anlatır. Zaman Çarkı’nın hikâye çizgisi ise o kadar fazla ki bazen tek bir kitapta on farklı bölgedeki hikâyeyi anlatıyor ve sonrasında bunların hepsini birbirine bağlıyor. Yine de hikâyenin büyük çoğunluğunun oyuncuları açıklanan beş kişinin, yani Rand, Mat, Perrin, Egwene ve Nynaeve’nin etrafında döneceğini söylemek yanlış olmaz.

Tabii bunlara ek olarak Beyaz Kule, Elayne, Seanchanlar, Aieller gibi önemli ögelerin de olaylara çok büyük katkıları olacak. Onlar hakkındaki detayları da yavaş yavaş bekliyoruz artık.

Great Hunt Plot Threads

- Reklam -

Zaman Çarkı birçok çağ ve neslin öyküsünü anlatıyor, ama genel olarak Işığın Şampiyonu Ejder ve Karanlık Varlık’ın büyük mücadelesine odaklanıyor. Bu iki ezeli düşman Tarmon Gai’don isimli son savaşta karşı karşıya gelecek ve dünyanın kaderini belirleyecekler. İyi ve kötünün çağlar boyunca süren sonsuz savaş döngüsünde Ejder tekrar tekrar yeniden doğacak, tekrar tekrar Karanlık Varlık’a karşı savaş verecektir.

Bilinen son ejder Lews Therin Telemon, Karanlık Varlık’ı Shayol Ghul’e hapsettikten sonra delirmiş ve Kaynak’tan çok fazla miktarda Tek Güç çekerek dünyayı kırılışa sürüklemiştir. Bu olaydan sonra dünyada yönlendiren erkek Aes Sedai’lerin hepsi delirmiş ve büyük bir yıkıma neden olmuşlardır. Artık dünyada yönlendirilmesine izin verilen kişiler yalnızca kadın Aes Sedai’lerdir. Bu Aes Sedai’lerden Mavi Ajah’a bağlı Moirane Sedai Ejder’in İki Nehir’de yeniden doğacağı kehanetini öğrenir ve herkesin unuttuğu bu köye doğru yola çıkar. Ejder bir kez daha doğmalı ve Karanlık Varlık’a karşı vereceği son savaşa kadar hayatta tutulmalıdır. Böylece bizim hikâyemiz de başlamış olur.

Tabii Zaman Çarkı’nda başlangıçlar ve bitişler yoktur. Ama bu yine de bir başlangıç.

Wheel of Time Featured

Başka Neler Biliyoruz?

Dizinin ilk bölümlerinin adları “Leavetaking” ve “Shadow’s Waiting” olarak açıklandı. Bunlar da ilk kitabın 10. ve 11. bölümüne denk geldikleri anlamına geliyor. Brandon Sanderson’ın açıklamalarına göre bu bölümlerin Moiraine’in etrafında şekillenmesi bekleniyor.

Ayrıca Judkins, Moiraine için Pike’ın kusursuz BBC İngilizcesini kullanmayı amaçladıklarını söyleniyor. Dolayısıyla Damodred Evi’nin diğer fertleri de bu şekilde konuşacak. Aynı şekilde, Lan‘ın aksanı da Malkieri için belirleyici olacak.

zaman carki ust 2

Zaman Çarkı Dizisi Ne Zaman Yayınlanacak?

Zaman Çarkı dizisinin kesin çıkış tarihi konusunda şu an için net bir bilgimiz yok. Fakat yapımın çekimlerinin Eylül 2019 tarihinde başlaması planlanıyor. Dizinin çekimleri, Çek Cumhuriyeti’nin Prag kentinde gerçekleştirilecek.

Çekim tarihlerine bakarak en iyi ihtimalle dizinin 2020’nin son çeyreğinde karşımıza çıkabileceğini söyleyebiliriz.

Dizi hakkında yeni detaylar geldikçe sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Bu sırada siz de yapımdan beklentilerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Brandon Sanderson’dan Robert Jordan’ı Anma Yazısı

* Zaman Çarkı Dizisi Kitaplardan Kısmen Farklı Olacak

* Game of Thrones’u Tahtından Etmesi Olası 8 Fantastik Dizi Uyarlaması

Kaynak: Ign

M. Halit Koçak

1994’te Erzurum’un soğuk bir kış gününde doğan, beyaz saçlarını ailesinden genetik yoluyla alan biri. Daha geçen seneye kadar dünyayı kurtarabileceğini sanan Çevre Mühendisi. Film, kitap, dizi, karikatür oyun ve müziğin her türlüsüne ilgisi vardır ama parası yoktur. Denize ve denize yazılan bütün şiir, öykü ve hikayelere aşıktır. Bağımsız ve amatör olan bütün yapımlar onun için tutkudur. Onu her yerde ‘’Tavşan’’ diye bulabilirsiniz.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for ali_akfirat ali_akfirat dedi ki:

    Lews Therin Telamon karanlık varlığı hapsettikten sonra delirmiş çünkü karanlık varlığa karşı yapılan son saldırı sırasında, karanlık varlık gücün eril yarısı olan Saidin’i lekelemiştir. bu sebeple güç kullanan erkekler zamanla delirip dünyayı paramparça etmeye başlamıştır.
    Moiraine Damodred ise yeniden doğan ejderin iki nehirde doğacağı kehanetini falan duymamıştır. Ejder doğduğu zaman beyaz kulede çömezdi. Gitara Moroso ejderin doğduğu anda transa girip ‘‘Ejder yeniden nefes alıyor. Ejder, ejder dağında yeniden doğdu’’ diye haber verdikten sonra ölüyor. Moiraine buna tanık oluyor ve son savaşta karanlık varlığın karşısında dursun diye ejderi bulup eğitmek veya yardım etmek için, o gün ejder dağı yakınlarında doğan çocukları arıyor. Bu arayış 20 yıl sürüyor ve en son İki Nehire gelip tarife uyan 3 delikanlıyı buluyor. Aralarından biri Yeniden Doğan Ejder.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Netflix

Netflix: “Türkiye’den Çekilmiyoruz, Yatırımlarımız Devam Edecek”

Turkiye Uzay Ajansi 3

Türkiye Uzay Ajansı’nın Logosunu Vatandaşlar Seçecek