in

Dorothy’nin Çalınan Kırmızı Ayakkabıları, Yıllar Sonra FBI Tarafından Tekrar Geri Alındı

1939 tarihli Oz Büyücüsü uyarlamasında Dorothy rolündeki Judy Garland tarafından giyilen ayakkabılar, çalınmasından on üç yıl sonra Minneapolis’te yeniden bulundu.

dorothy ayakkabi
- Reklam -
- Reklam -

Oz Büyücüsü denince aklınıza ne gelir? 1939’dan beri popüler kültürü etkileyen filme dair aklımızda yer edinmiş pek çok şey var, fakat şüphesiz ki Dorothy’nin yakut ayakkabıları tüm bunların arasında çok daha özel bir yere sahip. Her ne kadar L. Frank Baum’ın kitabına yaptığı tasvirden çok farklı olsa da film için tasarlanan ayakkabılar ikonik görüntüsüyle yıllar içinde sadece Oz Büyücüsü için değil, Hollywood tarihi için de büyük bir önem kazandı. Yalnızca yedi çiftinin hazırlandığı bilinen kostümün bir kopyası, on üç yıl önce sessiz sedasız bir soygunla Judy Garland Müzesi’nden çalınmıştı. Çalınan çift, kısa zaman önce FBI tarafından yapılan bir operasyonla Minneapolis’te ele geçirildi.

Olayla ilgilenen FBI görevlisi Jill Sanborn’un “Amerikan kültürünün değerli bir parçası” olarak tanımladığı ayakkabıların bulunması için yapılanlar, oldukça yoğun bir emeğe işaret ediyor. Aradan geçen on üç yıl içerisinde FBI, arama çalışmalarının yanı sıra çalınan ayakkabıların yerini bildirene 250.000 $ ödül verileceğini duyurmuştu. Anonim bir Oz Büyücüsü hayranının da ayakkabıların bulunması için 1 milyon $ öne sürdüğü biliniyor. Bunlara ek olarak 2013 yılında resmi soruşturmalara dahil olmayan, müzenin seçtiği özel bir ekip araştırmalara katılmıştı. Ayakkabıların oraya atılmış olacağı düşünülerek müzenin yakınındaki Tioga Mine Pit Gölü’nde bile dalış yapılmış, fakat çabalar bir sonuç vermemişti.

Bir şüpheli listesine rağmen hâlâ faili tespit edilemeyen soygun hakkında pek çok söylenti bulunuyor. Bunların bir tanesi de koleksiyonun asıl sahibi olan Michael Shaw’un, sigorta şirketinden para alabilmek için ayakkabıları çaldırdığı iddiası. Söylentinin yayılmasında en büyük neden ise Shaw’un 2005 yılında müze tarafından kendisine önerilen ek güvenlik önlemlerini reddetmiş olması. Aynı yıl içinde çalınan ayakkabılar, daha önce bir milyon dolara sigortalattırılmıştı. Ne var ki sigorta şirketinin, 2007 yılındaki davada Shaw’a karşı iddiaları kanıtlayamadığı biliniyor.

- Reklam -

oz buyucusu kirmizi ayakkabilar

Müze yönetimi bunu kesin bir dille reddetse de çalışanlardan birinin yardım ettiği yönünde iddialar da bulunmakta. Hırsızlığın çok kısa bir sürede gerçekleşmesi ve güvenlik alarmının devreye girmemesi bu iddiayı destekleyen unsurlardan biri. Ardından parmak izlerinin bulunamadığı soygunun ardından bulunan tek fiziksel kanıt ise, ayakkabıdan düşen bir payet parçası.

- Reklam -

Yaklaşık olarak 3 milyon dolar değer biçilen ayakkabılar, şu anda başka bir çiftinin de sergilendiği Smithsonian Müzesi’ne teslim edilmiş durumda. Orada gerçek olup olmadıklarının test edilmesinin ardından tekrar ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. Orijinal olduğu bilinen diğer çiftler ise Akademi Film Müzesi ve Lady Gaga’nın özel koleksiyonunda yer alıyor.

Kaynak: Variety

Elif Laçin Aytaç

98, İstanbul. Küçükken Harry Potter sayesinde fantastik edebiyata giriş yaptım ve daha sonra hayal gücü içerikli her şey hayatımın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Bunun yanısıra animasyonun her türlüsünü, özellikle bilgisayar animasyonunu çok seviyorum. İflah olmaz bir Disney ve Pixar hayranıyım. Boş vakitlerimde Fleet Foxes dinleyip hayal kuruyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

diablo netflix

Netflix’in Diablo Dizisi Animasyon Olacak

amatka karin tidbeck

Tuhaf Kurgunun Nadide Yazarı Karin Tidbeck’in İlk Romanı “Amatka” Yakında Raflarda