Fantastik ve bilimkurgu kadar, genel anlamda yazın dünyasının da yaşayan en büyük ustalarından Ursula K. Le Guin‘e duyduğumuz saygı ve hayranlığın haddi hesabı yok sanırım. Hepimiz onun yazdığı hemen hemen her şeyi büyük bir beğeniyle okuyor, daha fazla eserine kavuşmayı dört gözle bekliyoruz. İtiraf etmesek de gizliden gizliye istediğimiz bir başka şey de günün birinde onun kadar iyi yazabilmek…
İşte tam da bu noktada devreye giriyor Dümeni Yaratıcılığa Kırmak ve muazzam bir kaynak olmayı vadediyor bizlere. Le Guin’in 1996 yılında verdiği 5 günlük yaratıcı yazarlık atölyesi sayesinde ortaya çıkan kitap, yazarlık tavsiyelerinden tutun da püf noktalarına dek pek çok kıymetli bilgi içeriyor kraliçemizin ağzından. Bakın Le Guin kitabın önsözünde bu çalışmasını nasıl tanımlıyor:
Bir içgüdüdür aslında yazarlık. Kimseye tam olarak anlatılamayacak bir çağrı gibi ele geçirir insanı ve kurulan bir hayal bütün gerçekliğe baskın çıkar. Kâğıda dökülenden çoğu kez memnun kalınmaz, eksiklikler fark edilir ancak adı konulamaz. İşte bu noktada, Amerika’nın yaşayan en önemli yazarlarından Ursula K. Le Guin size kendi sırlarını açıyor ve yaratıcılık denen bu fırtınalı denizde tüm yazarların elinden tutup, onlara dalgalarla nasıl boğuşacaklarını gösteriyor.
Modern çağda yazı yazmanın zorlukları da var bu kitapta; “Doğru yerde doğru kelimeyi kullanarak bir ritim yakalamak mümkün mü?”, “Bakış açısında tutarlılık metni nasıl etkiler?” gibi soruların yanıtları da. Dümeni Yaratıcılığa Kırmak, yalnızca bir kitap değil; alıştırmalar ve püf noktaları ile dünya edebiyatına damga vurmuş isimlerin gizemlerinin peşine düşeceğiniz bir harita, sizi ve hayallerinizi yutmak üzere olan bilinmezlere karşı rotanızı belirlemenizi sağlayacak bir pusula da aynı zamanda. Haydi, siz de dümeni yaratıcılığa kırın!