in ,

Dünyanın En Ünlü Orta Parmağının Sahibi Kim?

Ünlü astronom ve matematikçi Galileo Galilei’nin orta parmağının bir müzede sergilendiğini biliyor muydunuz?

galileo galilei orta parmak
- Reklam -
- Reklam -

Genelde ünlü şahsiyetlerden geriye bir saat, bir kitap ya da bir ceket kaldığını görürüz. Galileo Galilei ise bize vücudundan bir parça bıraktı: Orta parmağını! Evet, müzelerde görmeye alışık olduğumuz onca şeyden sonra bu size şaşırtıcı gelebilir. Ama gerçek! Söz konusu orta parmak, İtalya’nın Floransa kentinde bulunan Galileo Müzesi’nde sergileniyor.

Camdan yapılmış yumurta şeklini andıran bir şeyin içinde sergilenen parmağın hikâyesi de bir o kadar ilginç. Galileo Galilei’nin kiliseyle olan çatışması hepimizin malumu. Bu çatışma sebebiyle ölümünden sonra kendisinin “dine uygun” bir şekilde ve ailesinin yanına gömülmesine izin verilmemiş. Bu yüzden naaşı belki de birçoğunun sonradan unutacağı bir mezarlığa gömülmüş.

Yıllar sonra, Galilei’nin dünyanın şekli ve Güneş’in etrafında döndüğü hakkındaki iddiaları kanıtlanınca kilisenin de büyük bir yanılgı içinde olduğu açığa çıkmış. Bu yanlıştan dönmek üzere kilise, Galilei’nin yazdıklarını yasaklar listesinden çıkarıp kendisinin uygun bir şekilde tekrar gömülmesini istemiş. Yeniden gömülme sırasında bazıları, Galilei’nin vücudundan bazı parçalar almak istemiş. Böylelikle cesetten üç parmak, bir diş ve omurga kemiği alınmış. Ayrıca, kafatasının da alınması talep edilmiş ancak bu istek reddedilmiş.

- Reklam -

Alınan bu parçalar yıllar içinde birçok el değiştirmiş ve farklı yerlerde sergilenmiş. Söz konusu olan parmaksa en nihayetinde 2009 yılında müzede sergilenmeye başlamış.

- Reklam -

Müzede, Galileo Galilei tarafından kullanılmış çeşitli eşyaları da görebilirsiniz.

galileo galilei orta parmak 001

Peren Ercan

1995 Çanakkale doğumlu, hayali olan yazarlığın peşinden koşan bir üniversite mezunuyum. Üniversitede beş yılımı geçirdiğim Japonca Öğretmenliği bölümünün bana kattığı kültürel farkındalıkla beraber yeni diller öğrenmeye olan açlığım devam ediyor. Bazıları ödüllü olmak üzere kısa öykü ve roman çalışmalarım var. Büyülü gerçekçiliğin cazibesine yazdıkça kapıldım. O kadar kapıldım ki gerçek hayatta da büyüyü aramaya başladım.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for CHALLENGE_TV CHALLENGE_TV dedi ki:

    Bende tek fesat ben miyim diye düşünüyordum? :grinning:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

attack on titan

Warner Bros. “Attack on Titan”ın Peşine Düştü

Penny Dreadful City of Angels up

Penny Dreadful Devam Dizisi “City of Angels” ile Geri Dönüyor