in

George Orwell’in “1984” Romanı, Bir Zamanlar Yasaklı Olduğu Rusya’da Şimdi ‘Çoksatar’

1984 romanı, bir zamanlar yasaklı olduğu Rusya’da şimdi en çok satan kitaplar arasında. George Orwell’in ünlü distopyası, satış rekorları kırdı.

1984 George Orwell Rusya Çoksatar
- Reklam -
- Reklam -

1984 romanı, yıllarca yasaklı kaldığı Rusya’da artık bir çoksatar. Ülkenin dijital bir kitap satış platformunun açıkladığı veriler, distopik eserin kurgu dalında 2022’nin en çok indirilen eseri olduğunu gösterdi.

İngiliz edebiyatının klasik kalemleri arasında yer alan George Orwell, özellikle 1984 ve Hayvan Çiftliği gibi distopik romanları ile biliniyor. Yazarın en çok okunan kitabı ise ilk defa 1949 yılında yayımlanan ve karanlık bir gelecekte geçen 1984 eseri.

Yayımlandığı dönemde, birçok ülkede yasaklı eserler arasına giren 1984; günümüzde hâlâ çeşitli ülkelerde sansüre maruz kalabiliyor. Son olarak Mayıs 2022 tarihinde, Belarus Orwell’in kült kitabını toplatmış ve yayıncısını göz altına almıştı.

- Reklam -

George Orwell’in “1984” Romanı, Rusya’da Uzun Süre Yasaklı Kalmıştı

Rusya’nın çevrimiçi kitap satış platformu LitRest’in verilerine göre George Orwell’in 1984 romanı, sitenin 2022 yılında kurgu dalında en çok indirilen kitabı. Bütün kategoriler kapsandığında ise en çok indirilen ikinci kitap.

Orwell’in İkinci Dünya Savaşı’ndan kısa bir süre sonra; Batı ile Sovyetler Birliği arasındaki Soğuk Savaş başlamadan hemen önce yayımlanan eseri, 1988 yılına dek Sovyetler Birliği’nde yasaklı kaldı.

Roman, Büyük Birader adlı gizemli bir totaliter rejim tarafından yönetilen bir ülkedeki baskıcı dünyayı konu alıyor.

1984 George Orwell Rusya Çoksatar Kitap

Orwell, daha önce yaptığı açıklamada kitabındaki Büyük Birader’i Joseph Stalin’i düşünerek tasarladığını açıklamıştı. Büyük Birader’e bağlı Düşünce Polisi birimi, kitapta gözü korkmuş insanların kendilerine söylenenlere inanmalarını sağlıyordu.

Romanda, Parti’nin sloganı, “Savaş barıştır, özgürlük köleliktir, cahillik güçtür,” sözleriyle anılıyor.

- Reklam -

Kitabın Rusya’daki yeni baskısının Rusça çevirmeni Darya Selovalnikova, geçen mayıs ayında Orwell ve kült romanı hakkında şu ifadeleri kullanmıştı:

“Orwell, en kötü kâbuslarında bile Batı’ya liberal totaliterlik ya da totaliter liberalizm çağının geleceğini ve izole insanların, azgın bir sürü gibi davranacağını hayal edemezdi.”

1984 George Orwell

Orwell’in Telifi 2021’de Sona Ermişti

1950 yılında hayatını kaybeden George Orwell’in telif hakları 1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla serbest kalmıştı. Türkiye’de de birçok yayınevi tarafından çeşitli edisyonlarla sayısız baskıya konu olan Orwell’in 1984 kitabı, ülkemizde de hâlâ en çok satan kitaplar arasında.

Siz bu istatistik hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşarak sohbete katılabilir, bizleri Google Haberler üzerinden takip ederek haberlerimize daha hızlı ulaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

James Cameron Titanic Finali

James Cameron, “Titanic”in Sonunda, Jack’in Hayatta Kalamayacağını Bilimsel Olarak Belgelediklerini Açıkladı

Donald Glover Yeni Spider-Man Filmi Hypno-Hustler

Atlanta’nın Yıldızı Donald Glover, Yeni Spider-Man Filmi “Hypno-Hustler”da Kötü Karakteri Canlandıracak