in

2019 Booker Prize Kazananları Açıklandı

İngilizce yazılmış eserlere verilmesiyle dikkat çeken Booker Prize sahiplerini buldu. Elif Şafak’ın da aday olduğu ödülde kazanan isimler Margaret Atwood ve Bernardine Evaristo oldu.

Margaret Atwood yazar
- Reklam -
- Reklam -

Uzun seneler Man markası sponsorluğunda düzenlenen Booker Prize için 2019 sonuçları bu akşam itibarıyla açıklandı.

1969 yılından itibaren düzenlenen bu köklü edebiyat ödülü, İngilizce dilinde yazılıp Birleşik Krallık ve İrlanda’da yayımlanan eserlere veriliyor.

24 Temmuz 2019’da Uzun Liste Adayları açıklanan ödüllerde, ülkemizi temsilen Elif Şafak isminin de olması oldukça dikkat çekmişti. Çünkü yarışmaya katılım koşullarından birisi eserin İngilizce yazılmış olmasıydı.

- Reklam -

Elif Şafak imzalı On Dakika Otuz Sekiz Saniye (10 Minutes 38 Seconds in This Strange World) kitabını listede görmek çeşitli taraflardan gelen eleştirilere neden olmuştu. Nihayetinde ödüller açıklandı ve 2019 Booker Ödülü’nün sahibi belli oldu.

2019 Booker Prize Atwood ve Evaristo’nun Oldu

Lucy Ellmann, Salman Rushdie ve Valeria Luiselli gibi yazarların bulunduğu listenin kazananı şaşırtıcı 2 isim oldu. 2019 Booker Prize iki yazar arasında paylaşıldı.

Uzun zamandır bu ödülü alması beklenen Margaret Atwood, The Testaments adlı kitabıyla; Bernardine Evaristo ise Girl, Woman, Other ile ödülü almayı hak etti.

Atwood’un eseri, Türkçeye Damızlık Kızın Öyküsü adıyla çevrilen kitabın devamı niteliğinde. Ülkemizde hem Atwood’un eserlerine hem de onun eserlerinden uyarlanan yapımlara ciddi bir aşinalık var. Ancak kazanan diğer isim için durum böyle değil.

- Reklam -

İngiliz yazar Bernardine Evaristo’yu daha önce Türkçe olarak okuma fırsatımız olmadı.

Atwood’un The Testaments eseri, henüz dilimize kazandırılmadı. Yazarın kitapları son zamanlarda dilimize Doğan Kitap etiketiyle kazandırılıyor.

Böylelikle ülkemizi temsil eden Elif Şafak ödülden eli boş dönmüş oldu.

Elif Şafak, eserinin öncelikli olarak yurt dışında yayımlamasının dışında; aynı zamanda intihal suçlamalarıyla da karşı karşıya kalarak gündeme gelmişti. Şafak’ın Kahraman Çayırlı’nın Hayat Kadınları Aldatmaz adlı eserinden intihal yaptığı iddiası gündemi meşgul etmiş; ardından da hem yayınevi hem de Çayırlı tarafından iddialar net şekilde yalanlanmıştı.

On Dakika Otuz Sekiz Saniye kitabı Türkçede Doğan Kitap etiketiyle 2018 yılında yayımlandı.

Burak İpek

Özellikle bilimkurguya ve çizgi romanlara bayılır. Çizgi romanlara girişi Dylan Dog, bilimkurguya aşkı ise Dune serisi ile başladı. 7 yaşından beri bilgisayarla ve elektronik aletlerle iç içe yaşamayı seçerek göbeğini büyüttü. Düşüncelerini başkalarıyla tartışmak adına Kayıp Rıhtım’da yazılar yazıyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kırlangıç Çığlığı

Kırlangıç Çığlığı Yeni Evinde Tekrar Raflarda

Zoe Kravitz batman catwoman

The Batman’in Catwoman’ı Belli Oldu