in ,

2020 Nobel Edebiyat Ödülü Kazananı Açıklandı

2020 Nobel Edebiyat Ödülü sahibini buldu. Ödülün kazananı 77 yaşındaki Amerika Birleşik Devletleri doğumlu şair Louise Glück oldu.

2020 Nobel Edebiyatı Ödülü Louise Glück
- Reklam -

2020 Nobel Edebiyat Ödülü kazananı açıklandı. Edebiyat dünyasının en prestijli ödülü Nobel’in bu yılki kazanan ismi Louise Glück olarak açıklandı.

Bu senenin Nobel Edebiyat Ödülü için pek çok aday öne çıkmıştı. Kazanan ise oranlarda fazla iddialı bir konumda bulunmayan bir isim olan Amerika Birleşik Devletleri doğumlu Louise Glück oldu.

Louise Glück’e ödülün verilişi “sade güzelliği ile bireysel varoluşu evrensel kılan kusursuz şiirsel sesi” sebebi ile açıklandı. Şaire ödül olarak 10 milyon İsveç kronu (1,1 milyon dolar) verilecek.

- Reklam -

77 yaşındaki Louise Glück daha önce Pulitzer, Bollingen, US Poet Laureate, National Book Award ve National Humanities Medal gibi ödüllere layık görülmüştü.

Şairin eserlerinin Türkçede ise uzun soluklu bir yolculuğu yok. Şimdilerde baskısı bulunmayan 1994 tarihli Seçme Şiirler / Louise Glück başlıklı eser, Yapı Kredi Yayınları etiketiyle karşımıza çıkmıştı.

“Kız kardeşimle ben, Amazonlar gibiyiz,
Geleceği olmayan bir kabile.
Çocukların resim yapmasına bakıyorum:
Benim oğlum, kardeşimin kızı.
Kuru pastel kullanmışız biz, dökülüp gidecek bir gün.”

– Louise Glück

- Reklam -

İsveç Edebiyat Akademisi’nin düzenlediği Nobel Edebiyat Ödülü, son yıllarda sıkıntılarla gündeme gelmişti. Akademideki cinsel taciz skandalları nedeniyle 2018’in ödülü bir yıl sonraya ertelenmişti. Geçen sene 2018 ve 2019’un kazananları sahiplerini birlikte buldu. Sırasıyla Olga Tokarczuk ve Peter Handke. Her iki yazar da ödül sonrasında çeşitli çevrelerce topa tutuldu. Tokarczuk ülkesinde hainlik(!) ile suçlanırken Handke de geçmişte yaptığı politik açıklamalarıyla yeniden gündeme geldi.

2020 Nobel Edebiyat Ödülü Töreni Gerçekleştirilmeyecek

Barış, Edebiyat, Fizik, Fizyoloji veya Tıp, Kimya ve Ekonomi alanlarında verilen Nobel ödülleri için bu sene bir ödül töreni düzenlenmeyecek. Kazananlar, her zaman olduğu gibi Nobel Vakfı tarafından duyurulacak. Fakat Koronavirüs pandemisi nedeniyle ödül töreni gerçekleştirilmeyecek.

2020 Nobel Edebiyat Ödülü

Normal şartlarda 10 Aralık haftasında düzenlenmesi planlanan tören, böylece iptal edilmiş oldu. Bu da 64 yıldır ilk defa bir Nobel Ödül Töreni’nin iptal edilmiş olması demek. Tören, en son 1956 senesinde Sovyetler Birliği’nin Macaristan’ı işgalini protesto etmek için iptal edilmişti. Ödül töreni, 2. Dünya Savaşı sırasında da gerçekleştirilememişti. Bu açıdan Covid-19 salgınının, tarihe iz bırakmaya devam ettiğini söyleyebiliriz.

1901 yılından beri düzenli olarak verilen Nobel Edebiyat Ödülü bugüne dek toplamda 116 yazara verildi.

Peki siz bu yılın kazanan ismi hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Louise Glück ödülü hak etti mi? Şaire ve eserlerine aşina mısınız? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Sür Pulluğunu Ölülerin Kemikleri Üzerinde – Olga Tokarczuk | İnceleme

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

13 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Abyss Abyss dedi ki:

    O sene bu sene de değilmiş :frowning:

  2. Avatar for kalsedon.okur kalsedon.okur dedi ki:

    Hiç tahmin etmemiştik bu ismi. Her sene Murakami, Murakami. Vermeyecekler artık.

  3. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Bir gün King de alacak o ödülü. Borges’ın dediği gibi olmaya başladı. “Benim Nobel maceram artık bir İskandinav efsanesine dönüşmeye başladı. Her sene adayım…”

  4. Avatar for kalsedon.okur kalsedon.okur dedi ki:

    King’e vermezler. Nedense fantastik, korku ve bilimkurgu türüne neredeyse hiç vermediler. Borges almalıydı, Murakami ölene kadar almazsa, aynısını onun için de tekrar edecek gibiyiz.

  5. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Evet, Akademi sanırım "entelektüel burnu büyüklük"ten dolayı bilimkurgu ve fantastik ağırlıklı yazan yazarlara ödül vermiyor. Tolkien’de, Lewis tarafından önerilmiş ama edebi yönünü “zayıf” buldukları gerekçesiyle ödülü ona vermemişler. Ödüllere katılmamak ve takmamak en iyisi. King’in umrunda bile değildir muhtemelen. :smiley:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

8 cevap daha var.

Sergüzeşt-i Kalyopi - Merve Köken

Sergüzeşt-i Kalyopi – Merve Köken | Çevirmenin Çemberi

2020 Haldun Taner Öykü Ödülü - Nurhan Suerdem

2020 Haldun Taner Öykü Ödülü Kazananı Belli Oldu