in ,

2021 Nobel Edebiyat Ödülü Kazananı Belli Oldu

2021 Nobel Edebiyat Ödülü kazananı açıklandı. Ödülün sahibi 73 yaşındaki Tanzanyalı yazar Abdulrazak Gurnah oldu.

2021 Nobel Edebiyat Ödülü Kazananı Abdulrazak Gurnah
- Reklam -

2021 Nobel Edebiyat Ödülü kazananı belli oldu. 73 yaşındaki Zanzibar asıllı Tanzanyalı romancı Abdulrazak Gurnah ödülün yeni sahibi oldu.

Nobel Edebiyat Ödülü için her yıl olduğu gibi bu yıl da pek çok yazarın ismi anıldı. Bahis listesine göre bu senenin favorileri arasında Anne Carson, Haruki Murakami, Margaret Atwood, Lyudmila Ulitskaya ve Annie Ernaux yer aldı. Ödüle layık görülen isim ise Abdulrazak Gurnah oldu. Gurnah bu yılki favoriler arasında yer almayan bir yazardı.

Bugün saat 14.00’te Stockholm’deki İsveç Akademisi’nde gerçekleştirilen basın toplantısıyla birlikte ödülün yeni sahibi de açıklanmış oldu. Ödül duyurusu YouTube ve Twitter üzerinden canlı olarak yayınlandı.

- Reklam -

Ödülün veriliş sebebi, “Kültürler ve kıtalar arasındaki uçurumda sömürgeciliğin etkilerine ve mültecinin kaderine uzlaşmaz ve merhametli bir şekilde nüfuz etmesi,” cümlesiyle açıklandı. Bununla birlikte İsveç Akademisi ödül ilanında şu ifadelere yer verdi:

“Romanları, basmakalıp betimlemelerden uzak ve bize dünyanın diğer yerlerindeki pek çok kişinin aşina olmadığı, kültürel olarak çeşitlendirilmiş bir Doğu Afrika’ya açıyor.”

Gurnah, aynı zamanda 10 milyon İsveç Kronu (10,1 Türk lirası) para ödülünün de sahibi oldu.

2021 Nobel Edebiyat Ödülü Kazananı Abdulrazak Gurnah Oldu

2021 nobel edebiyat ödülü kazananı duyuru paylaşımı

1948 yılında Zanzibar’da doğan Abdulrazak Gurnah, anadili Svahili olmasına rağmen eğitimini İngilizce olarak aldı. Eserlerini de İngilizce üreten ve Birleşik Krallık’ta yaşayan yazar, daha önce Paradise (Cennet) romanıyla Booker ve Whitbread ödüllerinde kısa listeye girmeyi başarmıştı.

- Reklam -

Çağdaş Afrika edebiyatının önde gelen yazarları arasında sayılan Abdulrazak Gurnah’ın kitapları dilimize İletişim Yayınları tarafından kazandırılıyor. Yazarı bugüne kadar Kumdan Yürek, Sessizliğe Hayranlık, Deniz Kenarında, Son Hediye ve Terkediş adlı eserleri ile Türkçe olarak okuma fırsatı bulmuştuk.

Gurnah romancı kişiliğinin yanı sıra Salman Rushdie, Anthony Burgess, Joseph Conrad, Vidiadhar Surajprasad Naipaul ve Zoe Vicomb gibi yazarlar üzerine kaleme aldığı eleştirilerle de tanınıyor. Ayrıca öykülerini içeren My Mother Lived on a Farm in Africa adlı bir de derlemesi bulunuyor. Yakın zamanda emekli olan Gurnah, öncesinde The University of Kent’te edebiyat dersleri de veriyordu.

İsveç Edebiyat Akademisi tarafından Nobel Edebiyat Ödülü geçen yıl Amerikalı şair Louise Glück’in olmuştu. Ödül Koronavirüs pandemisi nedeniyle fiziksel ortamda gerçekleştirilememişti. Önceki yıllar ise İsveç Akademisi için pek parlak geçmemiş, Akademi cinsel taciz skandallarıyla çalkalandığı için 2018’de ödül gerçekleştirilememişti. 2019 yılında her iki yılın ödülü de birlikte verilmiş ve Olga Tokarczuk (2018) ve Peter Handke (2018) Nobel’i alan yazarlar olarak tarihe geçmişlerdi.

1901 senesinden beri devam eden Nobel Edebiyat Ödülü’nde bugüne dek 117 yazar ödüle layık görüldü.

Siz 2021 Nobel Edebiyat Ödülü kazananı hakkında ne düşünüyorsunuz? Daha önce Abdulrazak Gurnah okuma fırsatı bulmuş muydunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

6 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Everfever Everfever dedi ki:

    Thiong’o’ya geçmiş olsun.

  2. Avatar for HAKOYETO HAKOYETO dedi ki:

    Metis yayınları nasıl mutlu :relaxed:
    Düzeltme:iletişim yayınları basmış kitaplarını .

  3. Avatar for BiblofilYouTube BiblofilYouTube dedi ki:

    Thiong’o dedik ama Gurnah da olumlu. O değil de, şimdi Thiong’o baba daha alamaz ya. 90’ına kadar falan yaşasa bari.

    @HAKOYETO iletişimdir o. Metis olsa duramazdık :smile:

  4. Avatar for Everfever Everfever dedi ki:

    Allah uzun ömür versin ama, bence de daha şansı kalmadı.

  5. Avatar for HAKOYETO HAKOYETO dedi ki:

    Pardon Metis nerden çıktı cidden ,iletişim diyecektim artık nasıl bir mental yorgunluk varsa üstümde Metis demişim :relaxed:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

1 cevap daha var.

Nikolas Fragmanı

Nikolas Fragmanı: Netflix’in Maggie Smith’li Noel Filmine İlk Bakış

Pennywise: The Story of IT Belgeseli

Pennywise: The Story of IT Belgeseli Geliyor: O’nun Perde Arkası Anlatılacak