in

2022 Dünya Öykü Günü Bildirisi: “Öykü Hayal Etmeye, Hatırlamaya, Ötekini Anlamaya Kapı Aralar”

2022 Dünya Öykü Günü Bildirisi yayınlandı. Bu seneki bildiriyi müzisyen, halk ozanı, gazeteci ve yazar Pakrat Estukyan kaleme aldı.

2022 Dünya Öykü Günü Bildirisi
- Reklam -
- Reklam -

2022 Dünya Öykü Günü Bildirisi paylaşıldı. Bu yılki bildiriyi Ermeni asıllı müzisyen, gazeteci halk ozanı ve yazar Pakrat Estukyan kaleme aldı.

14 Şubat birçok okur için Sevgililer Günü’nden çok daha fazlası. 2003 senesinde Türkiye PEN Merkezi, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Edebiyatçılar Derneği imzalarıyla projelendirilen 14 Şubat Dünya Öykü; artık bir geleneğe dönüşmüş durumda.

Bildiride Ankara Öykü Günleri’nin bu seneki odağı olan mültecilik ve göçmenlik konuları da kendilerine yer buldu. Türkçe, Ermenice ve İngilizce dillerinde yayınlanan bildiri “hayal etmeye, hatırlamaya, ’öteki’ni anlamaya kapı aralayan” öykü türünün önemini de anlatıyor.

- Reklam -

2022 Dünya Öykü Günü Bildirisi – Pakrat Estukyan

Dedesi veya ninesi başka, babası veya annesi başka yerde toprak olmuş, kendisi başka bir yerde ve ihtimal ki evlatları daha da başka yerlerde gömülecek insanlar tanıdım. Sermayenin egemenliği, insanların doğup büyüdükleri, kök saldıkları yerleri yaşanmaz kıldıkça, başka diyarlara göç etmekten öte çareleri kalmazmış, bunu öğrendim. Üstelik bu göç, bireyi türlü zorluklarla dolu yeni ve yabancı bir ortamda yalnız bırakıyor. Dayandığı kültür, bildiği yaşantı göç yollarında eriyip gidiyor. Elinde tek yol kalıyor: Unutmamak için, hatırlamak için hikâye etmek, öyle saklamak. “Ağaç dalıyla gürler” derler. Hikâyat hem eski hayatlara, tarihe, analara, atalara doğru kök salıyor, hem de ağızdan ağıza, kalemden kaleme yeniden filiz veriyor.

Beş asır önce İber yarımadasından sürülenlerin, yüz elli yıl önce Kafkas dağlarından kopup Karadeniz’in azgın dalgalarıyla boğuşarak komşumuz olanların, Girit mübadillerinin, Balkan muhacirlerinin, onların torunları, torunlarının torunları, günümüzde Irak’tan, Suriye’den, Afganistan’dan kaçıp kentlerine, köylerine, sokaklarına sığınan çaresiz insanlara nasıl da yadsıyarak, dışlayarak, hatta nefret duyarak, tiksinerek bakıyorlar. Akdeniz sahillerinde bir plajın kumlarında üstü öteberiyle örtülmüş mülteci cesedi, savcı raporu için bekletilirken, tatilciler hemen yanı başında güneşlenmeye, denize girmeye devam ediyor. Bodrum sahilinde kıyıya vurmuş dört yaşındaki bir çocuğun cesedini kucağında taşıyan jandarma erinin gözyaşı donuyor yanağında. Öte yanda bu cinayetin faili olan küresel siyasetin ağaları da timsah gözyaşları dökmekteler.

Bütün bu karanlıklar içinde sanat, insan aklının insan ruhunu yüceltmek için ürettiği emek olarak, başkasının acısını da görmeye devam etmemize, kötülüğe asla alışmamamıza çabalar. İyi edebiyat, yaşamın can evinden derlenmiştir, doğrudan duygularımıza, vicdanımıza, son kertede ise düşüncemize ışık tutar. Bu şekilde insana, insanı anlatır. Günlük yaşam telaşında görmediğimiz, duymadığımız, son tahlilde kaybettiğimiz empati duygusunu vicdanımıza yerleştirir. Ankara Öykü Günlerinin bu yılki ana temasının mültecilik halleri olması tam da bu gerçekliğin gereğidir ve yerindedir. İnsan insanı anlasın, vicdanlar pas tutmasın, kötülük kendi karanlığında boğulsun, iyilik hüküm sürsün diye…

Öykü, düzyazının en yalın, sözünü damıtarak söyleyen, okuru da bu söyleyişe çağıran türüdür. Hayal etmeye, hatırlamaya, “öteki”ni anlamaya kapı aralar. Bu tür üzerine eğilmek, türü anımsamak, kutlamak bu nedenlerle de önemli. 14 Şubat Dünya Öykü Gününü böyle bir dirençle karşılayalım.

- Reklam -

Pakrat Estukyan

2022 Dünya Öykü Günü, önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek Ankara Öykü Günleri etkinliğinde bir dizi etkinlik eşliğinde kutlanacak.

Geçen yılki bildiri Burçin Tetik, Eylem Ata Güleç, Gamze Arslan, Mevsim Yenice ve Şengül Can imzalarını taşımıştı.

Bu yılki bildiri metni hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Pelin Buzluk, Facebook

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Wheel of Time 2. Sezon

The Wheel of Time Dizisi 3. Sezon Onayını Erkenden Aldı: Amazon Dizisi ‘Yola Devam’ Diyor

Vikings Valhalla yeni fragman netflix dizi

Vikings’in 100 Yıl Sonrasını Anlatan “Valhalla” Dizisinden Yeni Fragman Yayınlandı