in ,

Korku Sinemasının Doğuşundan Günümüze Geliş Sürecini İnceleyen “50 Maddede Korku Sineması” Çıktı

Uğur Kılınç imzalı “50 Maddede Korku Sineması” kitabı okurla buluşuyor. Eser, Karakarga Yayınları etiketiyle yayımlanıyor.

50 Maddede Korku Sineması - Uğur Kılınç
- Reklam -
- Reklam -

Uğur Kılınç’ın yeni kitabı 50 Maddede Korku Sineması raflardaki yerini alıyor. Korku türünün beyaz perdedeki yolculuğuna odaklanan eser, Karakarga Yayınları etiketini taşıyor.

Son olarak spekülatif kurgu türündeki öykülerini bir araya getirdiği Çürük Ayvalar adlı eseriyle raflardaki yerini alan Uğur Kılınç, bu defa kurgu dışı bir yapıtla okurların karşısına çıkıyor.

1989 yılında Uşak’ta doğan Uğur Kılınç, lisans eğitimini Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünde, yüksek lisans eğitimini aynı okulda Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo, Televizyon ve Sinema Anabilim Dalı’nda tamamladı. Doktora tezini Marmara Üniversitesi, Sinema bölümünde gerçekleştirerek sinema dalında “bilim doktoru” unvanını alan Kılınç hem kurgu hem de kurgu dışı eserleriyle tanınıyor.

- Reklam -

2015’te Nebel Şatosu ve Diğer Öyküler, 2016’da Oegtar’ın Felaketi, 2019’da Mitolojinin Müziği kitapları yayımlanan yazar; şimdi de korku sinemasının perde arkasına odaklanmaya hazırlanıyor.

50 Maddede Korku Sineması kitabının cevap aradığı sorulardan bazıları şu şekilde:

“En temel duygularımızdan biri olmasına rağmen mümkün olduğunca kaçındığımız korku nasıl oldu da sinemada kendine bir tür olarak yer edinebildi? Sinemaseverleri korkacağını bile bile beyaz perdenin karşısına geçiren güdü nedir? Korku olgusu sinemada nasıl ortaya çıktı, günümüzde nereye geldi?”

Ana akım sinemada korku türünün geçirdiği dönüşümleri ele alan kitap, sinemaseverler için başvuru kaynağı olmayı hedefliyor.

Eserde yer alan bölüm başlıklarından bazıları şu şekilde:

- Reklam -

Sinemada Korku Etiketi, İlk Korku Filmleri, Gotik Sanatın Etkileri, Korku Furyası ve Öncü Stüdyolar, Korku Sinemasının Sınırları: Sansür Meselesi, İğrençlik, Korku Sinemasında Queer, Korku Sinemasının Dönüşümü: Furyalar ve Alttürler, Korku Sinemasının Estetiği.

50 Maddede Korku Sineması – Uğur Kılınç | Arka Kapak Tanıtımı

50 Maddede Korku Sineması - Uğur Kılınç

50 Maddede Korku Sineması; korkunun sinemada ortaya çıkışı, bir tür olarak konumlanması, türün geçmişten bugüne dek geçirdiği dönüşüm ve güncel tartışmalar üzerine yazılmış oldukça kapsamlı bir kaynak olarak sinema külliyatındaki yerini alıyor. Dr. Uğur Kılınç hem bir akademisyen hem de bir izleyici olarak korku sinemasının çok yönlü yapısını okura sunuyor. Profesyonel bir birikimin ürünü olan bu eser, türe ilgi duyan herkes için arşivlik bir çalışma niteliğinde.

Eserin editörlüğünü Merve Köken, son okumasını Neslihan Perker, düzeltisini ise Melike Doğan üstleniyor. Kitap, Kasım 2022 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

50 Maddede Korku Sineması hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilir, en güncel edebiyat haberleri için bizleri Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Devil's Hour 2. ve 3. sezon onayı aldı

Peter Capaldi’li Amazon Dizisi “The Devil’s Hour”, 2. ve 3. Sezon Onaylarını Birlikte Aldı

Doctor Who Guinness Rekorlar Kitabı

Doctor Who, ‘57 Yıl Sonra Geri Dönen Yol Arkadaşı’ ile Guinness Rekorlar Kitabı’na Girdi