in

7 Korku Ustasının İmzasını Taşıyan “Gotik Öyküler” Raflarda

Aralarında Poe ve H.P. Lovecraft’ın da bulunduğu, döneminin kaliteli isimlerine ait yedi hikâye Gnome Kitap aracılığıyla ve “Gotik Öyküler” adı altında raflardaki yerini aldı.

gotik oykuler ust
- Reklam -
- Reklam -

Gnome Kitap, geçtiğimiz sene arka arkaya yayımladığı iki harika eserle yayıncılık hayatına merhaba demişti: Meryem Şahin’in “Tanrı Olmadan Hemen Önce” ve Washington Irving’in “Slepy Hollow Efsanesi- Başsız Süvari”.

İki ay sonra, Şubat 2018’de, yine okurlarının karşısına iki kitapla çıktılar. Bunlardan biri yerli yeraltı edebiyatı türündeki Erim Şişman’ın “Zürafa Tozu” adlı romanı, diğeriyse haberimize de konu olan “Gotik Öyküler” derlemesi. Bu derleme birbirinden kaliteli yazarın imzasını taşıyan ve günümüzde de yankılarını sürdüren yedi hikâyeyi barındırıyor. Gelin hep birlikte bu öykülerin konularına kısaca göz atalım.

Robert Louis Stevenson’ın Ceset Hırsızları (1884), dönemin tıbbi yasaklarını masaya yatırıyor ve iki doktorun tekinsiz kişilerce sağlanan bedenler üzerindeki çalışmalarını konu alıyor. İncelediği bir cesettin cinayete kurban gittiğini anlayan Dr.Fettes ise yaptıkları çalışmayı sorgulamaya başlıyor.

- Reklam -

E.F.Benson’ın Kuledeki Oda’sı (1912), rüya ve gerçeklik sınırında dolaşıyor ve genç bir adamın sürekli aynı korkunç rüyayı görmesini konu alıyor. Arkadaşının genç adamı evine davet etmesiyle birlikte rüyasıyla yüzleşmesinin zamanı geliyor.

Edgar Allan Poe’nin Berenice’ı (1835), takıntıların sapkın tarafında kol geziyor ve Berenice’le Egaeus çiftini tuhaf hikâyesini konu alıyor. Çiftlerden birinin ölüme olabildiğince yakın olması ve diğerininse eşinin dişlerine karşı duyduğu sapkın takıntısı anlatılıyor.

Nathaniel Hawtorne’ın Papazın Kara Peçesi’yse (1852), dış görünüşün önemini gözler önüne seriyor. Rahip Hooper’ın yüzünü tamamen örtmesiyle çevresindeki insanların üzerinde oluşturduğu tekinsizlik hissiyatını ele alıyor.

H.P.Lovecraft’ın Duvardaki Fareler’i (1923), rüyaların ve deliliğin sınırlarını aşıyor. Eski bir malikane, duvarlardan gelen sesler ve yeraltı şehrinin keşfi gibi unsurları bünyesinde barındırıyor.

Charlotte Perkins Gilman’ın Sarı Duvar Kağıdı’ysa (1892), kadın sağlığına yönelik feminist edebiyatın erkan çalışmalarından biri olarak kabul ediliyor. Bir kadının yazlık evinde bulunan sarı duvar kâğıdı ve onunla kurduğu tuhaf bağı irdeliyor.

S. Carleton’ın Topal Rahip’i (1901), yazarın ilk eseri olma özelliğini gösteriyor. Efsaneleri ve efsanevi yaratıkları -kurt adamlar ve dev örümcekler gibi- içeren ayrıksı bir öykü sunuyor.

Gotik Öyküler’in, Papazın Kara Peçesi’nden de pasaj içeren, tanıtım bülteni şöyle:
Gotik OykulerPeçeli yüzünü solgun izleyicilerinin oluşturduğu çemberde gezdirerek,

“Niye sadece benden ürküyorsunuz?” diye bağır-dı. “Birbirinizden de ürkün! Erkekler benden ka-çındı, kadınlar bana hiç acıma göstermedi, çocuk-larsa çığlık atıp kaçtılar, sırf kara peçem yüzün-den?

Bu kumaş parçasını böylesine korkunç yapan nedir, üstü kapalı simgelediği gizemden başka?

Ne zaman dost dostuna ve âşık sevgilisine yüre-ğinin en derinliklerini açar, ne zaman insan gü-nahlarının üzerine aşağılık bir biçimde titreyip yaratıcısının gözünden boş yere saklamaya uğ-raşmayı bırakır, işte o zaman beni canavar ilan edin, çünkü ben bu sembolün altında yaşadım ve öleceğim! Etrafıma bakıyorum ve ah!

- Reklam -

“Her yüzde bir kara peçe var!”

Robert Louis Stevenson–  Ceset Hırsızları

E.F.Benson– Kuledeki Oda

S. Carleton– Topal Rahip

Charlotte Perkins Gilman– Sarı Duvar Kağıdı

H.P.Lovecraft– Duvardaki Fareler

Nathaniel Hawtorne– Papazın Kara Peçesi

Edgar Allan Poe– Berenice
Eserin çeviri koltuğunu Toprak Deniz Odabaşı ve Arif Dursun paylaşıyor. Editörlüğünü Özgür Çelik ve kapak tasarımını Çizgi İstanbul ekibinden Ezgi Taşpolat üstleniyor. 176 sayfadan oluşan derlemeye fiziksel ve sanal mağazalardan ulaşabilirsiniz.

Gnome Kitap hedefini fantastik, bilimkurgu, yeraltı ve gotik korku edebiyatlarından kaliteli eserleri okurlarıyla buluşturmak olarak göstererek bizleri fazlasıyla heyecanlandırdı. Bunun yanı sıra, yakın zamanda “Japon Gotik Öyküleri” adlı çalışmayla karşımızda olacaklarını da duyurarak gönüllerimizi iyice çaldılar.

Merakla bekliyoruz!

Mustafa İzmirli

1986 Kırcaali doğumluyum. Kırcaali, İzmir, Ankara ve Bolu gibi bir yol haritam oldu. Bu yolculukta Veteriner Hekim oldum ve çalışmaya başladım. Evlendim ve şeker mi şeker kızım dünyaya geldi. Aynı zamanda bilimkurgu ve fantastik eserler arasında bitmek tükenmek bilmeyen bir yolculuğum var. Çok sevdiğim eşim ve biricik kızım Asu ile günümü gün ederken edebiyatın gel-git etkisiyle kendimi Kayıp Rıhtım'da buldum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Philip K. Dick - Stanislaw Lem

Philip K. Dick’in Yazar Stanislaw Lem Hakkında FBI’a Yazdığı Komplo Mektubu

Agatha Christie’nin Gerçek Hayatı

Agatha Christie’nin Hayatı Çizgi Roman Oldu