Menu
in

Açlık Oyunları Dünyasında Geçen Yeni Bir Roman Geliyor

Suzanne Collins, 2020’de yayınlanması planlanan yeni romanında bizi Açlık Oyunları’ndaki olayların 64 yıl öncesine götürecek.

Beğenin ya da beğenmeyin, inkar edemeyeceğimiz bir gerçek var: Suzanne Collins‘in Açlık Oyunları serisi günümüz genç yetişkin edebiyatında oldukça büyük bir yere sahip. 2008’de yayınlanan Açlık Oyunları, distopik bir gelecekte Panem isimli ülkede bir grup gencin ölümüne savaştığı bir televizyon programına kız kardeşi yerine gönüllü olan on altı yaşındaki Katniss Everdeen‘in hikayesini anlatıyordu. Birer yıl arayla gelen Ateşi Yakalamak ve Alaycı Kuş ile birlikte Katniss’in hikayesi nihayete ermişti. Sonra 2012 yılında başrolünde Jennifer Lawrence‘ın yer aldığı film uyarlaması geldi ve seri tam anlamıyla bir uluslararası çok satana dönüştü.

Tabi seriyi bu kadar önemli yapan yalnızca çok satması değil. Açlık Oyunları, normalde bilimkurgunun alt türü olarak kabul ettiğimiz distopyanın genç yetişkin edebiyatında da bir alt başlık olmasının önünü açtı. Serinin başarısının ardından, gençlerin distopik bir dünyada sisteme başkaldırmasını konu alan birçok roman hızlı bir şekilde okurlarla buluştu. Hemen ardından da bu romanların film uyarlamalarını görmeye başladık.

2010’da Alaycı Kuş’un yayınlamasının ardından Suzanne Collins de uzun sürecek bir sessizliğe büründü. En son 2013’te 40 sayfalık bir çocuk kitabı olan Year of the Jungle (Orman Yılı) ile karşımıza çıkmıştı. 6 yıldır ise yeni bir kitap yayınlamadı. Ve yapılan açıklamayla önümüzdeki sene bu sessizliğe bir son vereceğini öğrendik.

- Reklam -

Panem’in Geçmişine Bir Yolculuk

İsmi henüz belli olmayan bu yeni roman bizi Açlık Oyunları’nda başlayan olayların 64 yıl öncesine, yani 10. Açlık Oyunlarına götürecek. Suzanne Collins romanın konusunu şöyle açıklıyor:
Bu kitapla insan doğasını, kim olduğumuzu ve hayatta kalmak için neleri gerekli gördüğümüzü keşfetmek istedim. Genellikle Karanlık Günler olarak adlandırılan savaşın 10 yıl sonrasında, Panem’in tekrar ayakları üzerinde durmaya çalıştığı yeniden yapılanma döneminde geçecek. Bu dönem karakterlerin bahsettiğim sorularla uğraşması, dolayısıyla da insanlığa bakışlarını tanımlamak için verimli bir ortam sağlıyor.
Collins’in yayıncısı Scholastic Trade Publishing‘in başkanı Ellie Berger‘in açıklamaları ise şöyle:
Suzanne Collins harika hikaye anlatımını, muhteşem bir dünya kurmayı, nefes kesici gerilimi ve toplumsal sorunları birleştirmede tam bir usta. Hem okurlar hem de yayıncılar olarak bu modern klasik üzerine tamamen yeni bir bakış açısını serinin sadık hayranlarına ve yeni bir okur kitlesine tanıtmaktan heyecan duyuyoruz.

Film Uyarlaması Da Yolda Mı?

Bu arada kitabın duyurusunun yapılmasının hemen ardından önceki dört Açlık Oyunları filminin yapımcısı Lionsgate de film hakları için istekli olduğunu belli etti. Gerçi stüdyonun daha ortada bir kitap yokken bile yeni filmler için istekli olduğunu biliyoruz. Stüdyo yöneticisi Joe Drake konuyla ilgili açıklama yapan isim oldu:
Açlık Oyunları filmlerinin gurur dolu evi olarak, Suzanne’ın yeni kitabının yayınlamasını sabırsızlıkla bekliyoruz. Yazım süresinde onunla iletişim halindeydik ve filmde de onunla beraber çalışmak için can atıyoruz.
Her ne kadar Lionsgate tarafından böyle bir açıklama gelmiş olsa da kitabın film haklarının satılıp satılmadığı konusunda henüz kesin bir bilgi yok.

Yeni Açlık Oyunları romanının 19 Mayıs 2020′de yayınlanması planlanıyor. Açlık Oyunları üçlemesini kendi türü içerisinde oldukça başarılı bulsam da Collins’in farklı dünyalar anlatmak yerine iyi bildiği sulara tekrar dönmesi konusunda ne hissedeceğimi bilemiyorum. Umarım aklında gerçekten anlatmaya değer bir hikaye vardır.

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yeniden Panem’e döneceğimiz için heyecanlı mısınız yoksa yazar tamamlanmış bir hikayeyi uzatarak hata mı ediyor? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Burak Mermer

1993’te Sivas'ta doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu, ODTÜ Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları'nda yüksek lisans öğrencisi. Edebiyatı, sinemayı ve bilgisayar oyunlarını çok sever. Hayatın anlamının Radiohead şarkılarında gizli olduğuna inanmakta, başka dünyalara duyduğu tutku sayesinde yaşamayı sürdürmektedir.

Yorum Yap

Exit mobile version