in

Adalet Ağaoğlu Hayatını Kaybetti

Türk edebiyatının yaşayan en büyük isimlerinden birisi olan Adalet Ağaoğlu, bugün 91 yaşında bizlere veda etti.

Adalet Ağaoğlu
- Reklam -
- Reklam -

Edebiyatımızın yaşayan en önemli yazarları arasında yer alan Adalet Ağaoğlu bugün 91 yaşında hayata veda etti.

Başta roman olmak üzere hikâye, oyun, deneme ve anı türlerinde eserler veren yazarın ölüm haberini Notos Kitap’ın Genel Yayın Yönetmeni yazar ve eleştirmen Semih Gümüş Twitter üzerinden duyurdu.

Gümüş, acı kaybımız hakkında şunları ifade etti:
“Adalet Ağaoğlu’nu bu sabah kaybetmişiz. Edebiyatımızın en önemli yazarlarındandı. Romanları çok özeldi. Onu hiç tanımadan iki romanı hakkında iki küçük kitap yazmıştım. Sonra tanıştık. Çok konuştuk. Bu fotoğraftaki eşi Halim Ağbi de ayrıca özel bir insandı. Her şey çok üzücü.”
Boğaziçi Üniversitesi ise şu Tweet ile ölüm haberini duyurdu:
“Edebiyatımızın büyük ismi, Boğaziçi Üniversitesi Fahri Doktora sahibi değerli yazar Adalet Ağaoğlu’nu kaybettik. Eserleriyle her zaman yaşayacak.”
Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı denince akla gelen ilk yazarlardan birisi olan Adalet Ağaoğlu Ölmeye Yatmak, Bir Düğün Gecesi ve Fikrimin İnce Gülü başta olmak üzere sayısız eserleriyle tanınıyor.

- Reklam -

Adalet Ağaoğlu Hayatı ve Eserleri

1929 yılında Ankara’nın Nallıhan ilçesinde dünyaya gelen Adalet Ağaoğlu, Ankara Kız Lisesi sonrasında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu.

Tiyatro eleştirileri 1946 yılında yayımlanmaya başladı. İlk şiirleri 1948 ve 1950 yılları arasında Kaynak Dergisi’nde yayımlandı.

1951 ve 1970 seneleri arasında TRT’de çalıştı. Kartal Tibet, Üner İlsever, Çetin Köroğlu ve Nur Sabuncu ile birlikte başkentin ilk özel tiyatrosunu, Meydan Sahnesi’ni kurdu.

Adalet Ağaoğlu

- Reklam -

1973 senesinde ilk romanı Ölmeye Yatmak yayımlandı. Bu eseri, daha sonra gelen Bir Düğün Gecesi ve Hayır takip etti. Dar Zamanlar Üçlemesi de işte böyle ortaya çıktı.

Romanları dışında Yüksek Gerilim, Sessizliğin İlk Sesi, Hadi Gidelim ve Hayatı Savunma Biçimleri adlı öykü kitapları da edebiyat dünyasında yankı uyandırdı.

TDK Tiyatro Ödülü, Sait Faik Hikâye Armağanı, Sedat Simavi Edebiyat Ödülü, Orhan Kemal Roman Armağanı ve Erdal Öz Edebiyat Ödülü gibi pek çok saygın ödüle layık görülen sanatçı 14 Temmuz 2020 tarihinde aramızdan ayrıldı.

Yazara ve eserlerine dair yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forumda bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç: Hurafe Kazanlarını Deviren Klasik

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Allah rahmet eylesin :worried:

  2. Avatar for Gelu Gelu dedi ki:

    Allah rahmet eylesin

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Prenses ve Goblinler George Macdonald - jrr tolkien

Prenses ve Goblinler: Tolkien’e İlham Veren George Macdonald’ın Fantastik Dünyası

snowpiercer 1. sezon inceleme

Snowpiercer 1. Sezon İncelemesi: Kıyamet Günlerinde Devrim