Amerika’nın en prestijli edebiyat ödüllerinden biri olan Ulusal Kitap Ödülüne layık görülen Adam Johnson’ın (Pegasus Yayınları tarafından dilimize kazandırılan Pulitzer Ödüllü Yetimlerin Efendisi’nin Oğlu eseriyle de ülkemizde tanınıyor) altı bağımsız eklektik öykünün yer aldığı George Orwell Arkadaşımdı eseri, Yüz Kitap Yayınevi aracılığıyla raflarda yerini alıyor.
Kuzey Kore’den kaçan iki arkadaşın Güney Kore’deki gelişen teknolojiyle yaşam stilinin etkilenmesi karşısındaki şaşkınlıkları, bir yazılımcının eşinin acılarını ve umutsuzluğunu gidermek için yarattığı simülasyonları, genç bir babanın kasırgadan sonra küçük oğlunun sorumluluğunu üstlenmesini, kanserden muzdarip bir kadının ölümü kabullenememesi, Doğu Almanya’da hapishane müdürlüğü yapmış bir adamın yapılan işkenceleri inkar etmesi ve bir programcının sapkınlığını dizginlemeye çalışması konularını farklı zamanlarda ve mekanlarda işleyen yazarın öykücülüğünü ise okurları şaşırtıcı ve sarsıcı olarak tanımlıyor.
Gelin George Orwell Arkadaşımdı’nın tanıtım yazısına da şöyle bir göz atalım:
Pulitzer ödüllü yazar Adam Johnson’un National Book Award ödülünü kazanmış kitabı “George Orwell Arkadaşımdı” önümüzdeki hafta içi raflarda!
Adam Johnson’un olağanüstü öykü derlemesinin sayfalarında şairane bir anlatım ve kalp kırıklıkları var. Johnson, öyküleri ister New Orleans’ta veya Palo Alto’da ister Kore’de geçsin, aynı duyarlılık ve kavrayışla yazan bir virtüöz. Bu sayfalardan şaşırtıcı, komik, hüzünlü ve derinden sarsıcı sesler yükseliyor.
Bu altı öyküde, Johnson sevgiyi ve kaybı, teknolojinin özel hayata nüfuzunun etkilerini ve siyasalın kişiseli nasıl biçimlendirdiğini keşfe çıkıyor. Johnson’un öyküleri harap olmuş Amerikan şehirlerinden terk edilmiş işkence odalarına, tanıdık gelen tekinsiz bir dünyada geçiyor.
Karısının hastalığı karşısında kendisini aciz hisseden ve kaçışı simülasyonlar yaratmakta bulan bir yazılımcı, yıkıcı bir kasırganın ertesinde küçük oğlunun sorumluluğu üstüne kalan genç bir baba, ailesini geride bırakıp ölmeye hazır olmayan kanser hastası bir kadın, yönettiği cezaevinde yapılan işkenceleri hâlâ inkâr eden sabık bir Doğu Alman hapishane müdürü, içindeki sapkınlığı dizginlemeye çalışan bir bilgisayar programcısı, Kuzey Kore’den kaçıp Güney’deki yeni hayatlarında bocalayan iki arkadaş.
Johnson raydan çıkmış hayatlarını yoluna sokabilmek için güç toplamaya çalışan insanların öykülerini anlatıyor; bu satırlarda Kurt Cobain’in, totalitarizmin ezdiği hayatların, yıkılmış evlerin, kaçak babaların, kayıp organların hayaletleri dolaşıyor.
“Adam Johnson sezgileri kuvvetli ve cesur bir yazar. Öyküleri ağır ağır okunmayı kesinlikle hak ediyor, lezzetli bir bitter çikolata gibi tadı çıkarılarak okunması gereken bir kitap.” – The New York Times
“Kendine özgü ve merak uyandıran bir ses.” – Michiko Kakutani
“Bu altı öykü zihninize yerleşecek ve sizi günlerce altüst edecek.” – The Washington Post
Yüz Kitap son zamanlarda yayınladıkları kitaplarla dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor; Joy Williams‘ın İyilik, Miroslav Penkov’un Batının Doğusu, Richard Yates’in Yalnızlığın On Bir Hali gibi başarılı eserleri bizlerle buluşturmuşlardı. Şimdi ise Deniz Keskin’in çevirisi, Mert Tanaydın’ın editörlüğü ve Faruk Baydar’ın kapak tasarımıyla George Orwell Arkadaşımdı fiziksel ve sanal raflarda yerini alıyor.
Keyifli okumalar…