in

“Aeneis” Destanı Latince Aslından Çeviriyle Raflarda

Dünya edebiyatının önemli başyapıtlarından “Aeneis”, Jaguar Kitap etiketiyle raflardaki yerini aldı. Vergilius’un kaleme aldığı eser Afrodit’in oğlu Aeneis’i anlatıyor.

Aeneis Vergilius
- Reklam -
- Reklam -

Dünya edebiyatının başyapıtlarından Aeneis, tekrar Türkçede. Vergilius’un kaleme aldığı bu epik destan Truva’nın Yunanlara karşı savunulmasında önemli bir rol oynamış, Ankhises’le Afrodit’in oğlu, Truva krallar soyundan gelen Aeneis’i anlatıyor.

Tanıtım yazısı şu şekilde:

Aeneis KapakDünya edebiyatının en büyük eserlerinden olan Aeneis işte bu ünlü cümleyle başlıyor: “Savaşların ve bir yiğidin şarkısını söylüyorum.”

Roma bir yandan silahlarla, savaşlarla büyüyüp genişlerken diğer yandan ruhsal temellerini ve ufkunu oluşturan büyük bir şaire de sahipti. Ve bu şair, Aeneis ile Roma’ya bir kök, Latinceye bir dil panteonu, gelecek kuşaklara ölümsüz bir öykü bıraktı.

- Reklam -

Aeneis, ondan etkilenen büyük ustalar ve onun kaynaklık ettiği hikayeler sayesinde zaman geçtikçe Batı edebiyatının temel metinleri arasındaki yerini sağlamlaştırdı ve T. S. Eliot’ın deyimiyle “tüm Avrupa’nın klasiği” oldu.

Bu büyük eseri Türkan Uzel’in Latince aslından çevirisi ile sunuyoruz.

“Yoksa Vergilius musun sen, konuşunca
ağzından ırmaklar çağlayan?
Ey beni yazdıklarının peşinde koşturan
emeğimi, sevgimi coşturan,
bütün ozanların onuru, önderi.”
Dante

“Vergilius. Yeryüzünün tüm şairleri arasında onunki kadar sevgiyle kulak verilen başka bir şair yoktur.”
Borges
Türkân Uzel’in Latince aslından çevirdiği 465 sayfalık kitap Jaguar Kitap etiketiyle raflardaki yerini almış durumda. Kitapçılardan veya online kitap satış sitelerinden temin edebilirsiniz.

Publius Vergilius Maro Kimdir?

Publius Vergilius Maro (15 Ekim MÖ 70 – 21 Eylül MÖ 19) yüzyılda yaşamış ünlü bir Romalı şairdir. Roma İmparatorluğu’nun destanı olarak kabul edilen Aeneis’in de yazarıdır.

- Reklam -

Dante’nin İlahi Komedya’sındaki ana karakterlerden biridir. Vergilius bu eserde cehennemde Dante’yi gezdirmeye yardımcı olmuştur.

Kuzey İtalya’nın Mantua yöresinin Andes bucağında 15 Ekim MÖ 70’te gündelikçi işçi, çiftlik yanaşması, tuğla ustası, çömlekçi gibi türlü işlerde çalıştığı sanılan bir baba ile Cremona’nın Magius soyundan Magia Polla isimli bir anneden dünyaya gelmiştir. Aynı anne ve babadan Silon ve Flaccus adında iki de kardeşi olmuş, biri çocuk yaşta diğeri genç yaşta ölmüştür. Babasının ölümü üzerine annesi Magia Polla bir kez daha evlenip sonraları Vergilius’unda mirasının bir kısmını bırakacağı Valerius Proculus isimli bir erkek çocuğu daha dünyaya getirmiştir.

MÖ 19’da Aeneis destanının geçtiği İlion şehrini görmek üzere çıktığı yoldan, Hastalanması nedeni ile geri dönerken, Brundisium’da ölür. (Vikipedi)

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Steve Rogers Captain America Avengers: Endgame

Avengers: Endgame Senaristi Yaşlı Captain America Teorisini Onayladı

Quentin Tarantino

Quentin Tarantino Ekranlara Bir Korku Filmiyle Veda Edebilir