in

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Salcan 17 Yılın Ardından Görevinden Ayrıldı

Ahmet Salcan, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndaki 17 yıllık mesaisini noktaladı. Yayınevinde genel yayın yönetmenliği görevini üstlenen Salcan, ayrılık haberini yazar ve çevirmenlerine gönderdiği e-posta ile duyurdu.

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Salcan ayrıldı
- Reklam -
- Reklam -

Ahmet Salcan, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan ayrıldığını duyurdu. Salcan, yayınevinde genel müdür ve genel yayın yönetmeni olarak görev alıyordu.

Yılda yaklaşık 2.500 kitap yayımlayan, Türkiye’deki yayıncılığın önemli oyuncularından olan Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan dikkat çeken bir ayrılık haberi geldi.

59 yaşındaki Ahmet Salcan, 2005 yılında İş Bankası’nın yayınevini yeniden yapılandırma kararı alması sonrasında yayınevi bünyesinde çalışmaya başlamıştı. Aradan geçen 17 yılda, yayınevi de geçmişe kıyasla bambaşka bir kimliğe büründü. Yayınevi bu sürecin sonunda 2019 yılında 10 milyon, 2020’de 16 milyon, 2021’de ise 18 milyon kitap satışı ile kendi rekorunu tekrar tekrar kırmayı başarmıştı.

- Reklam -

Ahmet Salcan, e-posta aracılığıyla yazar ve çevirmenlerine gönderdiği mektupta yayınevinden ayrılma kararını açıkladı, çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.

ahmet salcan
Ahmet Salcan (Fotoğraf: Bahtiyar İstekli)

Ahmet Salcan, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndaki Görevinden Ayrılma Kararını Bir Mektupla Duyurdu

Ahmet Salcan’ın veda mektubunun bir kısmı, yayınevinin yazarlarından Mehmet Zaman Saçlıoğlu tarafından Facebook üzerinden paylaşıldı. Saçlıoğlu, ayrılma kararının Salcan’ın kendi isteğiyle olmadığına dikkat çekti.

Ahmet Salcan’ın veda mektubunun bir kısmı şu şekilde:

“Bir külliyat oluşturduk: Başta Hasan Âli Yücel Klasikler Dizisi olmak üzere, Modern Klasiklerden Çocuk Klasiklerine, Türk Edebiyatı Klasiklerinden Biyografi Dizisine, Bilim ve Sanat kitaplarına okurun heyecanla bir yenisini beklediği diziler yarattık.

“Göreve başlar başlamaz yaptığım ilk işlerden biri çocuk yayınları alanına girmekti. Bugüne kadar on milyonlarca kitabı çocuklarımıza ulaştırabildik; geleceğin nitelikli okurları bu kitaplarla büyüdü. Son on altı yılda etrafınızda eline İş Bankası kitabı değmemiş çocuk var mı? (Keşke daha da fazlasını yapabilseydik.) Bu çocuklarımızın ileriki yaşlarında nitelikli kitaplar yayımlayan yayınevlerinin takipçileri olacaklarından emin olabilirsiniz.

“Rakamlardan söz edecek olursam, İş Bankası Kültür Yayınları 1956-2005 tarihleri arasında toplam 838 başlıkta kitap yayımlamışken, 2005-2021 döneminde portföye kattığımız yeni başlık sayısı 4576’dır. Göreve başladığım 2005 yılında 300 bin adete yakın kitap satılırken, 2021 yılında 18 milyon adetin üzerindeki kitap satışlarıyla Türkiye yayıncılık rekorlarını kırdık. Nitelikten bahsetmeye gerek dahi duymuyorum: Hangi siyasi görüşten olursa olsun, yayımladığımız kitaplarla toplumun her kesimine hitap etmeye çaba gösterdiğimizin teyidi portföyümüze bakıldığında kolaylıkla görülebilir.

- Reklam -

“2006 yılından itibaren şirketimiz her yıl kâr etmiştir; bunu da ana sermayedarın maddi katkısıyla değil, nitelikli kitap seçen kadromuzun emekleri, düşük kâr marjlarıyla kitap üreten-satan ve tasarrufa dikkat eden ekibimizin becerisiyle başarabildik. Bu süreçte kitaptan kazandığımızı yine okurlarımıza ve sektörün bileşenlerine aktarmaya gayret ettiğimizi belirtmek isterim. Biriken maddi kazançlar, alt gelir gruplarındaki insanların da kitap alabilmesini sağlamak amacıyla kitap fiyatlarına yansıtılmıştır. Zira şiarımız ‘yayımladığımız her kitap okura ulaşabilsin ve okunsun’ olmuştur.

“Okurlarımızın yayımladığımız kitaplara kolayca erişebilmesi için, Trabzon’dan Diyarbakır’a, Konya’dan Eskişehir’e, Kayseri’den Samsun’a Anadolu’nun birçok kentinde sayısı yirmi yediye ulaşan kitabevi açtık, ileriki yıllarda açılacak kitabevlerimizi de bu perspektifle planladık.

“Ama ve ama, 138’i son 17 yılda aramıza katılan 140 vefakâr çalışma arkadaşım olmasaydı, bu işler kesinlikle başarılamazdı. Editoryal kadrosundan üretim, tasarım, satış, muhasebe, kitabevi ve depo kadrolarına kadar her biri azimle, özveriyle ama en önemlisi severek çalışan ekibin kaptanı olmaktan hayatım boyunca gurur ve şeref duyacağım.”

Yayınevinin çevirmenlerinden Yiğit Yavuz da, Ahmet Salcan’ın yayınevinden “kendi isteğiyle ayrılmadığını, bunun banka yönetiminin kararı olduğunu kaydettiğini” ifade etti.

Konuya dair yayınevinden resmi bir açıklama gelmedi. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın yeni genel yayın yönetmeninin kim olacağı bilgisi de henüz paylaşılmadı.

Siz bu ayrılık kararını nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

10 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Eleştirilerime dayanamayıp istifa etmiş. :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:

  2. Avatar for annihilator annihilator dedi ki:

    Umarım ikinci bir Everest vakası olmaz. Mevcut serilere bir zarar gelmez ve dahası spekülatif kurgu türünde bir atılım olur. :slight_smile:

  3. Avatar for Vordue Vordue dedi ki:

    Açık ara lider ve başarıyla işine devam eden yayınevinde böyle bir değişim olunca insan merak ediyor ister istemez, bakalım ileride altından bir şeyler çıkacak mı göreceğiz.

    Ben seri seri kendilerini takip etmesem de fiyatı, kaliteleri ve okur dostu politikaları tartışılmaz. Bundan sonrasında kötüye doğru değişiklik olmaz umarım.

  4. Avatar for theaydin theaydin dedi ki:

    Birlikte çalışmaktan gurur duyduğum bir isimdi. Her şey gönlünce, yolu açık olsun!

  5. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Çok başarılı görünüyor bence. Ayrılık nedenini anlamak zor. Umarım bu kararın olumsuz yansımaları olmaz.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

5 cevap daha var.

Yermük ve Trafalgar Baldır Bacak İşleri - Serdar Uslu

Yermük ve Trafalgar Baldır Bacak İşleri – Serdar Uslu | “Bir Keşif Arzusunun Neticesi”

Jean-Claude Mezieres: Valerian Yaratıcısı Öldü

Valerian Çizgi Romanlarının Yaratıcısı Fransız Sanatçı Jean-Claude Mézières Hayatını Kaybetti