in

Alan Moore “Yüzüklerin Efendisi” ve “Taht Oyunları”nı Neden Sevmediğini Açıkladı

Alan Moore, fantastik edebiyatın iz bırakan eserlerinden “Yüzüklerin Efendisi” ve “Taht Oyunları” hakkındaki düşüncelerini açıkladı.

Alan Moore "Yüzüklerin Efendisi" ve "Taht Oyunları"nı Neden Sevmediğini Açıkladı
- Reklam -
- Reklam -

Alan Moore fantazi türünün en popüler eserlerinden George R.R. Martin imzalı Game of Thrones ve J.R.R. Tolkien’in The Lord of the Rings eserlerini neden beğenmediğini anlattı.

Çizgi roman ve spekülatif kurgunun en dikkat çeken yazarları arasında yer alan Alan Moore, Screen Rant’a verdiği röportajda televizyon ve film endüstrisinin fantazi türüne yaklaşımını eleştirdi. Son zamanlarda yeni film serileri ile hayranların karşısına çıkmaya hazırlanan Yüzüklerin Efendisi’ne ve House of the Dragon dizisi ile yeniden öne çıkan Game of Thrones’a dair fikirlerini belirten Moore, türün bu şekilde ele alınmasını beğenmediğini söyledi.

Moore röportajında 60’lı yılların altkültür akımı sırasında okuduğu Tolkien’in, “Çok sevdiği bir yazar olmadığını” ve eserlerinin “kendisine göre olmadığını” söyledi. The Hobbit’i torunlarına okumak istediğinde karşılaştığı “emperyalizm, ırkçılık, sınıf ayrımcılığı ve bir mizojini havasının” birçok eski yazarın fantastik eserinde olduğu gibi Tolkien’in yazılarında da olduğunu açıkladı. Moore kitabı okumanın mayın tarlasında yürümek gibi olduğunu anlatırken türün genel anlamda fazla iyimser kaldığını da belirtiyor.

- Reklam -

the lord of the rings yüzüklerin efendisi Alan Moore açıklama

Alan Moore: “Game of Thrones’un Sadece Birkaç Bölümünü İzledim”

Türe dair genel eleştirisini ise HBO’nun en çok izlenen yapımları arasında yer alan Taht Oyunları dizisi üzerinden yapan Moore şunları söylüyor:

“Fantastik bir eserden beni farklı bir zihinsel duruma taşımasını beklerim. Kitaba dalmışken gerçekliğe olan bakış açımı değiştirmesini ve beni tahayyül dahi etmediğim farklı evrenlere götürmesini isterim. Fantaziden beklentim budur.

“Game of Thrones’un sadece birkaç bölümünü izledim, diziyi bununla yargılamıyorum ama, bana 15. yüzyılda geçen bir The Sopranos gibi geldi. Benim gözlemim bu şekildeydi. Kanlı ihanetler ve sonrasında gelen hikâyelerle dolu bir aile draması ama New York’ta değil de 15. yüzyılda geçiyormuş gibiydi.”

Moore, 1984 yılında yazdığı ve ilk fantastik kurgusu olarak kabul edilen Hypothetical Lizard eserinden 2015 çıkışlı Jarusalem romanına kadar pek çok çalışma kaleme aldı. Yazarın öykülerini tek çatı altında topladığı Illuminations kitabı ise 2022 yılında okurla buluştu.

- Reklam -

Alan Moore Game of Thrones

Alan Moore’un fantastik türle ilgili düşüncesi, yapısökümcü öykü yaklaşımlarında sıkça kullandığı disiplinli bir yaklaşıma benzerlik gösteriyor. Yani türdeki klişelere ya da belirli kalıplara sığınmak yerine, kurguda felsefi konuları tartışmak için yeni ve özgün yollar bulmanın gerekliliği vurguluyor. Game of Thrones için yaptığı eleştiride, türün sunduğu fırsatları kullanmayarak seyirciye daha özgün bir deneyim sunamadığına ve aynı zamanda Tolkien’in estetiğini yansıtmakla ikiyüzlü davranıldığına dikkat çekiyor.

Ünlü yazar karşılaştırma açısından fantastik edebiyat türünde Brian Catling’in The Vorrh üçlemesi ile İskoç yazar David Lindsay’in Arcturus’a Yolculuk eserini daha çok beğendiğini ifade etti. Her iki eserin de yaklaşımlarının gerçekçilikten bağımsız olduğunu ancak bu sırada “Tolkien’in İskandinav Mitolojisinden ödünç aldığı gibi benzer bir yolu seçmediklerini” de vurguluyor.

Siz Alan Moore’un eleştirileri hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir ve içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizi Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Screen Rant

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Sweet Tooth 2. Sezon Tanıtım Fragmanı Yayında

Sweet Tooth’un 2. Sezonundan İlk Tanıtım Fragmanı: Netflix’in Çizgi Roman Uyarlaması Geri Dönüyor

Damon Lindelof Star Wars Film

Yeni Star Wars Filmlerindeki Belirsizlik Sürüyor: Lost ve Watchmen’in Yapımcısı Projeden Ayrıldı