in ,

Yazar ve Ressam Alasdair Gray Hayatını Kaybetti

Fantezi edebiyatının sıra dışı eserlerinden Lanark’ın da altında imzası olan, İskoç yazar ve ressam Alasdair Gray hayatını kaybetti.

Alasdair Gray
Glasgow artist Alasdair Gray photographed in 2014 Glasgow artist Alasdair Gray was today (Friday) at the Kelvingrove Art Galleries to see the finishing touches being put to his retrospective exhibition "Alasdair Gray: From the Personal to the Universal" More than 100 paintings spanning the full career of Alasdair Gray, from his student days at The Glasgow School of Art through his visual development to the present day, will go on display at Kelvingrove Art Gallery and Museum on Saturday 11 October 2014. This major ‘life’s work’ retrospective is being staged in celebration of the revered artist’s 80th birthday in December and is devised by Sorcha Dallas. © Wattie Cheung……28/12/17 First Use Only ,Editorial Use Only, All reproduction fees payable,No Syndication no Archiving © WATTIE CHEUNG tel 07774 885266 email.... [email protected]
- Reklam -
- Reklam -

Fantezi edebiyatının sıra dışı örneklerinden birisi olarak gösterilen Lanark’ın yazarı, İskoç yazar ve ressam Alasdair Gray 85 yaşında hayatını kaybetti.

1934 yılında Glasgow’da doğan Gray, 1952-57 yılları arasında Glasgow Sanat Okulu’nda çizim ve resim eğitimi almıştı. Eğitimi sırasında kısa hikâyelerle birlikte kaleme aldığı Lanark, yazarın yarı otobiyografik özellikler taşıyan fantastik bir eseri olarak kayda geçti.

The Fall of Kelvin Walker (Kelvin Walker’ın Düşüşü) adlı oyunu 1968’de BBC kanalında yayınlandı. Yazar, resim yapma tutkusundan hiç vazgeçmedi. Kimi çalışmaları Cumbernauld’daki Palace Rigg parkında, Dunfermline’daki Abbots House yerel tarih müzesinde ve Glasgow’daki Ubiquitous Chip adlı restoranda hâlâ sergileniyor.

- Reklam -

İlk kitabı Lanark ile geniş kitlelerce sevilen Alasdair Gray, yazmayı sürdürdü. 1983’te Unlikely Stories, Mostly (Çoğunlukla Pek Muhtemel Olmayan Hikâyeler) kitabında öykülerini topladı. 1982’de ikinci romanı Janine yayımlandı. 1985’te tiyatro oyunundan romana adapte ettiği The all of Kelvin Walker ve aynı yıl Agnes Owens ve James Kelman’la birlikte yazdığı Lean Tales (Kısa Masallar) ile okurların karşısına çıktı.

Alasdair Gray

Mizahi bir dile sahip olan yazar fantastik eserler vermeyi sürdürdü. Üstkurmaca oyunlar, tipografik efektler, alaycı bilimsel eklemeler ve kendisine ait karmaşık illüstrasyonlar; yazarın kitaplarında sıklıkla karşımıza çıkan ögelerdir. Gray, modern dünyadaki yabancılaşma etkilerine karanlık ve eleştirel bakışlar atmaktan da geri durmaz.

- Reklam -

Alasdair Gray Eserleri

Yazarın yayınlanan diğer eserleri şu şekide: Self Portrait (Saltire Kendi Portresi), Old Negatives (Eski Negatifler), McGrotty and Ludmilla (McGrotty ile Ludmilla) ve Something Leather (Deri Bir Şey), Poor Things (Zavallı Şeyler), Ten Tales True and Tall (1993, Gerçek ve Uzun Boylu On Hikâye), Why Scots Should Rule Scotland (İskoçlar İskoçya’yı Neden Yönetmeli), An Anthology of Prefaces (2000, Bir Önsözler Antolojisi), A Short Survey of Classic Scottish Writing (Klasik İskoç Yazınına Kısa ve Genel bir Bakış).

Alasdair Gray cizim

Eserleri Litvanca, Lehçe, Çekçe, Japonca, İsveççe ve Sırp-Hırvatça gibi pek çok dile çevrilen Alasdair Gray’i dilimizde iki eseriyle okuduk. Zavallılar adıyla Türkçeye kazandırılan Poor Things ve Lanark: Dört Kitaplık Bir Hayat.

Sitemizde yer alan Lanark incelemesi için buraya tıklayabilirsiniz.

Yazar hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.


* Harper Lee Romanları Türkiye’de Yeni Yayıncısını Buldu

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Agape Agape dedi ki:

    Ben daha şu sene okurum, bu sene okurum diyene kadar yazar uzak diyarlara göç etmiş. :frowning: Ursula’da da böyle olmuştu. :pensive:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Barrack Obama Favori Film Dizi

Barack Obama, 2019’daki Favori Film ve Dizilerini Açıkladı

Harry Potter Yeni Film

İddia: Harry Potter’dan 20 Yıl Sonra Geçecek Yeni Film Serisi Yolda