Fantezi edebiyatının sıra dışı örneklerinden birisi olarak gösterilen Lanark’ın yazarı, İskoç yazar ve ressam Alasdair Gray 85 yaşında hayatını kaybetti.
1934 yılında Glasgow’da doğan Gray, 1952-57 yılları arasında Glasgow Sanat Okulu’nda çizim ve resim eğitimi almıştı. Eğitimi sırasında kısa hikâyelerle birlikte kaleme aldığı Lanark, yazarın yarı otobiyografik özellikler taşıyan fantastik bir eseri olarak kayda geçti.
The Fall of Kelvin Walker (Kelvin Walker’ın Düşüşü) adlı oyunu 1968’de BBC kanalında yayınlandı. Yazar, resim yapma tutkusundan hiç vazgeçmedi. Kimi çalışmaları Cumbernauld’daki Palace Rigg parkında, Dunfermline’daki Abbots House yerel tarih müzesinde ve Glasgow’daki Ubiquitous Chip adlı restoranda hâlâ sergileniyor.
İlk kitabı Lanark ile geniş kitlelerce sevilen Alasdair Gray, yazmayı sürdürdü. 1983’te Unlikely Stories, Mostly (Çoğunlukla Pek Muhtemel Olmayan Hikâyeler) kitabında öykülerini topladı. 1982’de ikinci romanı Janine yayımlandı. 1985’te tiyatro oyunundan romana adapte ettiği The all of Kelvin Walker ve aynı yıl Agnes Owens ve James Kelman’la birlikte yazdığı Lean Tales (Kısa Masallar) ile okurların karşısına çıktı.
Mizahi bir dile sahip olan yazar fantastik eserler vermeyi sürdürdü. Üstkurmaca oyunlar, tipografik efektler, alaycı bilimsel eklemeler ve kendisine ait karmaşık illüstrasyonlar; yazarın kitaplarında sıklıkla karşımıza çıkan ögelerdir. Gray, modern dünyadaki yabancılaşma etkilerine karanlık ve eleştirel bakışlar atmaktan da geri durmaz.
Alasdair Gray Eserleri
Yazarın yayınlanan diğer eserleri şu şekide: Self Portrait (Saltire Kendi Portresi), Old Negatives (Eski Negatifler), McGrotty and Ludmilla (McGrotty ile Ludmilla) ve Something Leather (Deri Bir Şey), Poor Things (Zavallı Şeyler), Ten Tales True and Tall (1993, Gerçek ve Uzun Boylu On Hikâye), Why Scots Should Rule Scotland (İskoçlar İskoçya’yı Neden Yönetmeli), An Anthology of Prefaces (2000, Bir Önsözler Antolojisi), A Short Survey of Classic Scottish Writing (Klasik İskoç Yazınına Kısa ve Genel bir Bakış).
Eserleri Litvanca, Lehçe, Çekçe, Japonca, İsveççe ve Sırp-Hırvatça gibi pek çok dile çevrilen Alasdair Gray’i dilimizde iki eseriyle okuduk. Zavallılar adıyla Türkçeye kazandırılan Poor Things ve Lanark: Dört Kitaplık Bir Hayat.
Sitemizde yer alan Lanark incelemesi için buraya tıklayabilirsiniz.
Yazar hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.
Ben daha şu sene okurum, bu sene okurum diyene kadar yazar uzak diyarlara göç etmiş. Ursula’da da böyle olmuştu.