in

Alfa Yayınları’ndan “Dinler ve Mitolojiler Sözlüğü”

Yves Bonnefoy’un kapsamlı mitoloji çalışması raflarda tekrar yerini alıyor.

dinler ve mitolojiler sozlugu ust
- Reklam -
- Reklam -

Gerçeküstücü Fransız Şair Yves Bonnefoy’un, Antik Dünya’dan Eskimolara kadar uzanan bu derinlikli çalışmasında pek çok farklı düşünürün birbirinden farklı yaklaşımlarla kaleme aldıkları makalelerin derlendiği “Dinler ve Mitolojiler Sözlüğü”, bu kez Alfa Yayınları’yla satışa sunuldu.

Dili yerle bir edip yerine şiirin dilini kuran Baudelaire, Rimbaud gibi modern şairlerin biyografi çalışmalarıyla da bilinen Bonnefoy, bu kez karşımıza iki ciltlik bir sözlükle çıkıyor. Sözlüklerin tanıtım bülteni sırayla aşağıdaki gibi;

Dinler ve Mitolojiler Sözlüğü 1

dinler ve mitolojiler sozlugu 1Yves Bonnefoy’un derlediği iki ciltlik Mitolojiler Sözlüğü, yüzden fazla  akademisyenin uzmanlık alanlarında yazdığı alfabetik sıralı makalelerden oluşuyor. Yunan ve Roma mitolojisinin yanı sıra, Brezilya Tanrısı Omolu için yapılan ritüel danslarından, Eskimolarda ruhların nasıl göç ettiğini anlatan mitlere kadar birçok konu hakkında bilgi edinebileceğiniz ansiklopedik bir kaynak niteliği taşıyor.  Lévi Strauss ve Georges Dumézil’in yaklaşımlarını temel alan bu ansiklopedik kaynakta, mitolojinin geçmişten günümüze, toplumlarda işleyişine şahit olacak ve mitolojiyi anlamanın yöntemlerini göreceksiniz. hangi soruları sormanız hangi benzerliklere dikkat etmeniz gerektiğini de öğreneceksiniz.  Yalnızca mitoloji okumakla kalmayacak mitolojinin yöntemleri hakkında da bilgi sahibi olacaksınız.

- Reklam -

Çoğu mitolojik gelenekteki önemli efsaneleri bulabileceğiniz Mitolojiler Sözlüğü bu açıdan birçok mitoloji kitabından farklılık gösteriyor.

Dinler ve Mitolojiler Sözlüğü 2

dinler ve mitolojiler sozlugu 2“Güçlü mitler tarafından yönetilen bir dünyada,bağlı olduğumuz mitolojik sistemlerin, sosyal kurumların ve akımların birbirlerini nasıl beslediklerini daha dikkatli düşünerek, hem kendimizi hem de başkalarını kavrayışımızı derinleştirmek zorundayız. Yves Bonnefoy’un Mitolojiler’i sadece bu doğrultuda yapılmış olan ilerlemeyi özetlemekle kalmıyor, aynı zamanda önümüzdeki güç işin de temellerini atıyor.”

- Reklam -

Mark C. Taylor, New York Times

“Yalnızca mitler ve kutsal anlatılar hakkında bir kitap değil … Yalnızca bir sözlük ya da ansiklopedi de değil,”  ama “bir grup mitoloji uzmanının mitoloji (ve mitoloji sistemleri, hatta mitoloji hakkında düşünce sistemleri) üzerine yazdığı özgün makalelerden oluşan alışılmadık bir kitap.”

Wendy Doniger
Önceleri Dost Kitapevi tarafından da yayımlanan eserin Alfa Yayınları çevirisi de yine Levent Yılmaz‘a ait. Okuru da aktif bir şekilde içine alıp karşılaştırma yapma imkanı sunan çalışma, türdeşlerinden farklı olarak, mitleri oluşturdukları veya yol açtıkları çeşitli davranış örüntüleriyle birlikte ele alıyor. Fantastik, hatta kurgu edebiyatın en derindeki kökleri olan mitolojiler ve ilkel inanış biçimlerinin ayrıntılı bir şekilde işlendiği bu sözlükler anlatı sanatının tarihsel gelişimini daha iyi anlamak ve anlamlandırabilmek adına her okurun kitaplığının en güzide köşesini süsleyecek cinsten.

Seray Soysal

Okumayı ve yazmayı öğrendiğimden beri bir şeyler yazıyorum. Daha çok da okuyorum. Sosyoloji okuduğum için inceleme alanım bu dünyanın insanları olsa da ilgi alanım başka dünyalar olduğu için artık MSGSÜ Felsefe Bölümü'nde yüksek lisans öğrencisiyim. Bir Bellatrix, Auri kadar olmasa da ben de pek buralardan sayılmam zaten.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

bay uzay gemisi ust

Philip K. Dick’in “Bay Uzay Gemisi” Tekrar Karşımızda

Zaman Çarkı ve Kara Kule Dizileri Amazon

Söylenti: Zaman Çarkı ve Kara Kule Dizileri Amazon’da Yayınlanacak