in ,

Altay Öktem Öneriyor: Kayıp Rıhtım Okurları İçin 8 Kitap

Yazar Altay Öktem, son zamanlarda okuduğu ve dikkatini cezbeden kitapları Kayıp Rıhtım okurları için anlattı. İşte Öktem’den 8 kitaplık bir okuma listesi!

Altay Öktem
- Reklam -
- Reklam -

Son romanı Yalan Yanlış Hayatlar ile yeniden edebiyatseverlerin karşısına çıkan Altay Öktem, aynı zamanda Thomas Düşerken, O Adam Babamdı, Kara Şiir Antolojisi, Bu Kitaptan Kimse Sağ Çıkamayacak gibi pek çok eserin de müellifi.

Öktem, son dönemlerde okuduğu ve etkilendiği kitapları, Kayıp Rıhtım okurları için anlattı.

Altay Öktem Son Zamanlarda Ne Okudu?

Sus Barbatus / Faruk Duman

Doğa betimlemeleri açısından edebiyatımızın zirvesi sayılabilecek bir yapıt. İnsanın doğayla ilişkisi kadar, insanın diğer insanlarla ve doğanın kendisiyle ilişkisi de çarpıcı, yer yer sarsıcı bir dille anlatılmış. 1970’lerin sonundaki toplumsal çalkantı, siyasal ortam, karla kaplı küçücük bir dağ köyünden hareketle tüm ülkenin sosyopolitik yapısını anlamamızı sağlıyor. İnsanın insana yaptığı, doğanın insana, giderek insanın doğaya yaptıkları neredeyse masalsı bir dille anlatılıyor. Büyüleniyoruz ve irkiliyoruz okurken. Aynı anda ve aynı oranda.

- Reklam -

Kitle ve İktidar / Elias Canetti

İnsanı, toplumları, iktidarların oluşumunu ve bireylerin nasıl bir araya gelip bir kitle oluşturduğunu, kitle çeşitlerini ve kitlelerin davranış biçimlerini anlatan bir başucu kitabı. Bir yandan insanlığın ve şiddetin tarihini göz önüne sererken, bir yandan da nedenlerini anlamamızı sağlıyor. Sürü psikolojisini ve iktidar kavramının ne olduğunu, nasıl oluştuğunu anlamak, böylece naif bir insan bile bu psikolojiyle bir canavara dönüştüğünde şaşırmamak, bunun temelindeki mantığı çözümleyebilmek için mutlaka okunması gereken bir başyapıt. Bu kitabı okuduktan sonra tarihi yorumladığımızda bambaşka bir gerçeklikle karşılaşacağımız kesin.

Boşa Geçirecek Vakit Yok / Ursula K. Le Guin

Daha yaşarken efsaneye dönüşmüş bir yazarın, geriye dönüp hayatının seksen yılını gözden geçirdiği bir toplam. Küçücük ayrıntıları, anıları, hoş sürprizleri, kimi zaman eğlenceli kimi zaman sıkıcı yaşanmışlıkları ironik ve inanılmaz derecede zekice bir üslupla dile getiriyor Le Guin. Sadece büyük bir yazar değil, eğlenceli bir bilgin. Görmüş geçirmiş ve bilgiyi dönüştürüp kendine mal etmiş biri. Bu kitap, Le Guin’in fantastikte ve bilimkurguda zirveye nasıl çıktığının ipuçlarını gösteren, parlak zekasını ve hayata tam da bakması gerektiği yerden baktığını kanıtlayan sade bir anlatı. Görkemi de sadeliğinden kaynaklanıyor.

altay oktem okuma 1

İlahi Komedya / Dante

Dante’nin Cehennem, Âraf ve Cennet’e yaptığı düşsel yolculuk, 13. yüzyıldan beri edebiyattan resme, mimariden müziğe ve sinemaya kadar bütün sanat dallarına damgasını vurdu. İlahi Komedya’yı Rekin Teksoy’un muazzam çevirisiyle okumak da ayrı bir zevk. Bir kerede okunup kenara kaldırılacak değil, zaman zaman dönüp tekrar tekrar okunacak bir klasik. Özellikle dipnotlar da ayrı bir özenle okunmalı.

Geyşa Android Şirketi / Zühtü Bayar

İlk bilimkurgu öyküsü, henüz bilimkurgunun adının pek bilinmediği, pek anılmadığı yıllarda, 1973 yılında yayınlanan Zühtü Bayar, deyim yerindeyse hayatını bilimkurguya adamış öncü bir yazar. Bir an önce tüm yapıtlarının yeniden yayınlanması ve genç kuşaklar tarafından da hak ettiği ilgiye kavuşması gerektiğine inanıyorum. Ben şanslıyım, Bayar’ın kitapları kitaplığımın özel bir bölümünde duruyor ve hayal gücüme ivme kazandırmayı düşündüğümde dönüp tekrar tekrar okuyabiliyorum.

- Reklam -

Prens Oleomargarin’in Aşırılması / Mark Twain-Philip Stead

Mark Twain, “bize bir hikâye anlat” diye yalvaran kızlarını kıramaz ve onlara Johnny’in hikâyesini anlatmaya başlar. Daha sonra anlattığı bu hikâyeyle ilgili notlar alır. Tarihin tozlu raflarına gömülen bu notlar, yıllar sonra California Üniversitesi’ndeki Mark Twain arşivleri arasında bulunur ve Philip Stead tarafından düzenlenir, tamamlanır. Erin Stead tarafından resimlenen bu hikâye geçtiğimiz aylarda Can Çocuk Yayınları tarafından yayınlandı. Çocuklar kadar yetişkinlere de hitap eden bu kitap, son dönemlerde büyük bir zevkle okuduğum kitapların başında geliyor.

altay oktem okuma 2

Gerçekler Kırıldı / Barış Müstecaplıoğlu

Aylar önce yayınlanmış olmasına karşın gecikmeli olarak daha yeni okuyabildiğim kitaplardan biri. Gerçeklikle düşselliği ustaca harmanlamayı her zaman başarabilmiş olan Barış’ın, her biri insanı farklı bir yere savuran büyüleyici öykülerinden oluşan bu toplamın mutlaka okunması gerektiğine inanıyorum. Distopyadan fantazyaya, oradan bilimkurguya uzanırken hiç değişmeyen bir şeyi, tarih boyunca süregelen insanlık hallerini gözler önüne seriyor Gerçekler Kırıldı.

Müzisyen, “Usulca Vedat Sakman” / Deniz Durukan

Hayatı boyunca popüler müziğin merkezinde olduğu halde popülist olmayı ısrarla reddeden, besteci, şarkıcı, düzenlemeci, kısacası kelimenin tam anlamıyla bir “müzisyen” olan Vedat Sakman’ın hayat hikâyesini anlatan bu kitap, aynı zamanda Türkiye’nin yakın tarihinin özeti olarak da okunabilir. Bir yanıyla bir sanatçının biyografisi, diğer yanıyla da 1950’lerden bu yana, toplumsal, siyasal, teknolojik ve kültürel değişimlerin müziğe nasıl yandığını, hayatın nereden nereye savrulduğunu gösteren sosyolojik bir çalışma. Kısacası, Vedat Sakman’ın hikâyesi anlatılıyor ama anlatılan aslında bizim hikâyemiz.

Altay Öktem tarafından önerilen okuma listesi bu şekildeydi. Peki yukarıdaki kitaplar arasında dikkatinizi çekenler oldu mu? Liste hakkındaki yorumlarınızı ve sizin eklemek istediğiniz kitapları Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Hakan Bıçakcı Öneriyor: Kayıp Rıhtım Okurları İçin 6 Kitap

* Mehmet Berk Yaltırık Öneriyor: Kayıp Rıhtım Okurları İçin 10 Kitap

Konuk Yazar

Siz de Kayıp Rıhtım'da konuk yazar olabilirsiniz!

İletişim: [email protected]

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Kenan Kenan dedi ki:

    Sus Barbatus’u merak ediyordum. Listemde önlere alayım. Köylerde geçen hikayeler, romanlar hep ilgimi çekmiştir.

  2. Avatar for Xerhias Xerhias dedi ki:

    Ben de Gerçekler Kırıldı’yı merak ediyordum. Yazarını okumadım hiç, çok uzun zamandır radarımda olmasına rağmen. Bu kitap da yazardan okunacak ilk kitap için uygun duruyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ölü Dalgıcın Sonbaharı

Ölü Dalgıcın Sonbaharı Hız Kesmiyor: Yeni Baskı Raflarda

Stygian – Reign of the Old Ones

Stygian – Reign of the Old Ones: Akıl Sağlığınıza Dikkat Edin