İsmi Jorge Luis Borges ve Italo Calvino gibi büyülü gerçekçilik türünün önde gelen yazarları ile birlikte anılan Michal Ajvaz, Altın Çağ adlı kitabı ile Türkçe raflarında.
Çek romancı, şair ve çevirmen Michal Ajvaz genellikle büyülü gerçekçilik olarak tabir edilen edebi akıma ait eserleriyle tanınıyor. 1949 Prag doğumlu yazar günümüze dek pek çok esere imza attı.
Orijinal adı Zlatý věk olan Altın Çağ ise ilk olarak 2010 yılında yayımlanmış ve pek çok saygın ödüle aday gösterilmişti. Kitap Çınar Yayınları etiketi ile dilimize kazandırıldı.
Michal Ajvaz’ı ise daha önce Türkçede Ayrıntı Yayınları tarafından basılan Öteki Şehir (Druhé město) ile okumuştuk.
Altın Çağ – Michal Ajvaz | Arka Kapak Tanıtımı
Borges ve Calvino gibi ustaların edebi mirasçısı olan, Büyülü Gerçekçilik akımının yaşayan en önemli yazarlarından biri sayılan Michal Ajvaz’ın felsefi romanı Altın Çağ, düşsel bir başyapıt. Michal Ajvaz, Altın Çağ’da bir Avrupalının Atlantik Okyanusu’ndaki tuhaf bir adada yaşadıklarını, “kitap içinde kitap” fikrini oldukça özgün bir şekilde işleyerek anlatıyor.
Her adalının katkıda bulunduğu ve giderek dallanıp budaklanan, adeta canlı bir kitabın etrafında şekillenen bu fantastik seyahatnamede, gezgin anlatıcının öyküsü ile kitapta anlatılanlar birlikte inşa ediliyor. Aynalar, labirentler, sudan duvarlar, taştan evler, düşlerin dünyasından gerçekliğe doğru süzülen akıntılar, yaşamın düğümlerinin çözüldüğü ve bütün dünyaların cevapsız bir soruya dönüştüğü bir yerde, bir kitapta birleşiyor. Her sayfanın altında ayrı bir evren, ayrı bir hakikat gizleniyor.
“Bir çağdaş fantazya klasiği.” – Jeff Vandermeer
“Ajvaz farklı bir evren sunuyor, ama asıl sunduğu farklı bir bakış açısı, tanıdık olanın yeniden yorumlanması.” – M. A. Orthofer
Orijinal dili Slovakça olan eser dilimize Sevda Deniz Karali tarafından kazandırıldı. 392 sayfalık romanın yayımına katkıda bulunan isimler arasında Derviş Şentekin ve Yankı Enki de bulunuyor. Kitap Haziran 2020 itibarıyla raflardaki yerini alıyor.
Eserleri pek çok dile çevrilen Çek yazar Michal Ajvaz ile daha önce tanışma fırsatı bulmuş muydunuz? Altın Çağ hakkında ilk izlenimleriniz neler oldu? Yazara ve eserine dair yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.
büyülü gerçeklik türü ne ola ki ?
“Normal ya da gerçekçi kabul edilen sanat akımlarında olmaması gereken sihirli ve mantık dışı öğeleri içeren sanat akımı.”
Gerçekçi bir kurgu içerisinde olağan üstü olayların sanki sıradanmış gibi işlendiği ve okuyucunun da buna inandığı (mesela birisinin uçması, geleceği görmesi vs son derece normalmiş gibi hissedilen) bir tür. Arka planda bol miktarda eleştiri yapılanı makbuldür. Gabriel Garcia Marquez, Salman Rushdie, İsabel Allende gibi çok önemli temsilcileri var. Bizde de İhsan Oktay Anar, Latife Tekin gibi isimler bu türün en önemli temsilcileri. Okumayı çok sevdiğim ama bir o kadar da yorucu olan bir türdür.