in

23 Yaşındaki Şair Amanda Gorman’ın Yükselişi Sürüyor

23 yaşındaki şair ve aktivist Amanda Gorman yükselişini sürdürüyor. Super Bowl’da ve ABD başkanlık töreninde şiirleri okunan sanatçının yeni kitabı The Hill We Climb da yayımlandı.

Amanda Gorman şair
- Reklam -
- Reklam -

Genç şair ve aktivist Amanda Gorman yükselişini sürdürüyor. Şimdiye dek kendisinin şiirleri ABD’de geniş kitlelere karşı okundu. Bunlardan biri Super Bowl seyircisi, bir diğeri de başkanlık töreniydi. Şimdi yeni şiirleri The Hill We Climb adlı kitapta okurlarla buluşuyor. Eser, Oprah Winfrey’in ön sözüyle kitapçılardaki yerini aldı.

Gorman kitabı hakkında, “The Hill We Climb kitaba dönüştüğünde çok heyecanlandım. İnsanlara başka yollarla ulaşabileceğimi biliyordum,” ifadelerini kullandı.

Harvard mezunu Gorman, Ulusal Gençlik Şairi ödülünü almıştı. Geçen haftalarda Hillary Clinton’ın podcast’inde karşımıza çıkan Los Angelaslı sanatçı önümüzdeki haftalarda Oprah Winfrey ile bir panelde bir araya gelecek.

- Reklam -

“Bu noktaya gelmek çok zahmetliydi. Sadece benim değil, hem ailemin hem de köyümün yardımlarıyla buraya geldim.”

Amanda Gorman

1998 doğumlu sanatçının ilk kitabı The One for Whom Food Is Not Enough 2015’te yayımlandı. Gorman insanların Instagram’da kitaplarını paylaştığını, birbirine hediye ettiğini gördüğü söylerken sözlerine şöyle devam etti:

“Performansları ve videolarla ilgili bir şey yapamazsın. Ama iş fiziksele dönüştüğünde birdenbire insanların hayatına gerçekten girmiş oluyorsun.

“Bir performans sırasında şiiri okurken şiirin nasıl seslendiğine dikkat ediyorum. Ama kâğıda aktardığımda, sesim ve telaffuzum artık önemini yitiriyor. Şiir farklı bir şeye dönüşüyor. Kongre’de beni izlememiş olabilirler, hiç sahnede beni görmemiş olabilirler.”

- Reklam -

Amanda Gorman Şiir Dünyasındaki Serüvenine Hızlı Başladı

Gorman’ın yayıncılıktaki serüveni sadece bir başlangıç. Bu sıralar kendisi yeni resimli kitabının hazırlıklarıyla meşgul durumda. Change Sings: A Children’s Anthem adlı eserin Eylül 2021 tarihinde yayımlanması bekleniyor.

“Geçen ayların şiirlerimde etkisini olacağını düşünüyorum. Koleksiyonda ailemin bile hiç görmediği parçalar var. Bu yüzden beni tanıyanlar bile bu koleksiyonda benim bilinmeyen tarafımı görecekler.”

Yeni çalışmasının politik olup olmadığı sorulduğundaysa, “Bence sanat her zaman politiktir,” diye cevap veriyor.

Vouge dergisinin kapağında yer alan Gorman, bu özelliğiyle tarihte bir ilke de imza atmıştı. Sanatçı, bir gün cumhurbaşkanı olmak istediğinin altını çizerken açılış törenindeki performansından sonra milyonlarca dolarlık teklifleri reddettiğini söyledi. Bu kararı almasında akıl hocası Oprah Winfrey etkili olmuş. Gorman, “Şirketler bana hitap etmiyordu,” ifadesini kullanıyor.

Ocak ayından beri kendisinin şiirleri birçok insana ulaştı, bu durum bu kadar genç bir şair için sıra dışı. Ama bunca şöhrete rağmen 23 yaşındaki şair sanatına kendini vermiş durumda.
“Hayatımın her parçası değişmiş olsa da, yazarlığım hiç değişmedi!”

YouTube video

Amanda Gorman’ın yükselişi hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The New York Times

Fehim Nadirli

Mimarım. İTÜ mezunuyum. "Salgın" isimli bilimkurgu kitabım 2020’de yayımlandı. "Yazarlar ve Kitaplar" podcast'ini hazırlıyorum. Roman yazmakla uğraşıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for yunusemre yunusemre dedi ki:

    Birilerinin bize dayattığı onlarca kişiden biri. İnsanın iyi şair olması bunun üzerine dikkat çekmesiyle, ilgi çekmesi için iyi bir şair olarak pazarlanması farklı şeyler. Bize durmadan bir kültür dayatmalarından sıkıldım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Amry of the Dead Ölüler Ordusu incelemesi

Ölüler Ordusu’nun Yeni Fragmanı Zombilerin Daha Hızlı ve Daha Akıllı Olduğunu Gösteriyor

2021 Hugo Ödülleri Adayları

2021 Hugo Ödülleri’nde Adaylar Belli Oldu