in

Amerikalılar Her Zamankinden Daha Az Okuyor: Okuma Oranı Son 30 Yılın En Düşük Seviyesinde

Amerika kitap okuma oranlarında son 30 yılın en düşük seviyesine geriledi. Yapılan araştırmada bir Amerikan vatandaşının yılda okuduğu kitap sayısı %12,6 olarak açıklandı.

amerika kitap okuma oranları istatistik
- Reklam -
- Reklam -

Amerika Birleşik Devletleri’nde ortalama kitap okuma oranı son 30 senenin en düşük seviyesine geriledi. Gallop tarafından yapılan araştırma, okurların 2021 yılı içerisinde “tamamını ya da bir kısmını okuduğu” kitap sayısını sorguluyor. Sonuç ise Amerikan vatandaşlarının geçen yılda ortalama %12,6 kitap okuduğunu gösteriyor.

1990 yılından bu yana Amerika’nın kitap okuma alışkanlığını inceleyen Gallop geçen senenin sonuçlarını paylaştı. Sorulan soru bireylerin “tamamını ya da bir kısmını okuduğu” kitapları öğrenmek yönünde. Araştırma basılı, elektronik ya da sesli kitapların tamamını içeriyor. Araştırmanın sonuçları dikkat çekici bir düşüş eğilimini ortaya koyuyor.

amerika kitap okuma oranları veri

- Reklam -

Amerika Kitap Okuma Oranları Konusunda Gerileme Yaşıyor

Geçen sene hiçbir kitap okumadığını söyleyen kesim 2002 yılından bu yana sabit kalarak çalışmanın %17’lik kısmını oluşturuyor. Dolayısıyla istatistiklere yansıyan düşüşün en büyük sebebi eskiden okuyup şimdilerde kitap başına geçemeyenlerden oluşuyor. Geçen yıl ortalama 10 kitaptan fazla okuyanların oranı %34’ten %27’ye düşerek şimdiye kadar görülen en düşük seviyeyi işaretliyor.

kitap okuma oranları amerika

En büyük düşüş ise üniversite mezunları arasında görülüyor. 2002-2016 yılları arasında 21,1 olan kişi başı okunan kitap sayısı 2021 yılında ortalama 14,6’ya düşmüş durumda. Bu çalışmanın kitaplara olan ilginin düşmesinden mi, kitaplara ayırılan vaktin azalmasından mı yoksa Koronavirüs pandemisinden dolayı kitaplara ulaşmanın zorlaşmasından mı kaynaklandığı konusunda net bir ayrım ise şimdilik yapılmış değil.

Türkiye’de Kitap Okuma Alışkanlığına Dair Güncel Veriler Açıklanmadı

Türkiye’de 2021 yılında kitap okuma alışkanlıklarının nasıl değiştiğine dair güncel bir istatistik yayınlanmadı. Ancak Türkiye Eğilimleri Araştırma raporuna göre “Ne sıklıkla kitap okuyorsunuz?” sorusuna verilen cevaplar 2020 yılında %59,1 ile hiç kitap okumuyorum oldu. Ancak aynı rapor bu sayıyı 2019 yılında %50,9 olarak paylaşmıştı. Türkiye’de kitap okuyanlar arasında haftalık ortalama kitap okuma sıklığı ise 2019 yılında 1,7 iken 2020 yılında 2,1 olarak kayıtlara geçti.

- Reklam -

Buna ek olarak TÜİK tarafından paylaşılan rapora göre Türkiye’de toplam kütüphane sayısı artarak 33 bin 978 oldu. Ancak 2020 yılında milli kütüphanelerden yararlananların sayısı 2019’a göre %71,6 azalarak 202 bin 144 kişi olarak kayıtlara geçti. Kütüphane kullanımındaki azalmanın Koronavirüs pandemisi ile ilişkili olabileceği ise dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alıyor.

TÜİK tarafından 2021 yılında kütüphane ve kütüphanelerden yararlananlar hakkında yapacağı yeni çalışmayı ise önümüzdeki haziran ayında paylaşması bekleniyor.

Siz Türkiye ve dünyada kitap okuma sıklığını nasıl buluyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum adresi üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Gallup, Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye Eğilimleri Araştırma Raporu (2020)

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Srbs Srbs dedi ki:

    Akıllı telefonların yarattığı dikkat dağınıklığı yüzünden bence bütün dünyada böyle.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

konser etkinlikleri köpek koronavirus tedbiri

Virüsün ‘Kokusunu’ Alıyorlar: Amerika’da Konserler için Yeni COVID-19 Tedbiri

The New York Times The Athletic satın alma

The New York Times, Spor Gazetesi The Athletic’i 550 Milyon Dolara Satın Alıyor