in

Yazar ve Tarihçi İlkin Başar Özal’ın Kaleminden Amerika’nın Dehşet Dolu Tarihi: “Amerikan İç Savaşı”

“Amerikan İç Savaşı” kitabı okurla buluştu. İlkin Başar Özal imzalı eser Timaş Yayınları etiketiyle raflardaki yerini alıyor.

Amerikan İç Savaşı - İlkin Başar Özal
- Reklam -
- Reklam -

Amerikan İç Savaşı kitabı okurun karşısına çıkmaya başladı. Yazar ve tarihçi kimlikleriyle tanınan İlkin Başar Özal, dört yıl süren Amerikan savaşının tarihine odaklandığı kitap, Timaş Yayınları etiketiyle çıktı.

Özellikle savaş tarihi türündeki kitaplar ile adından sıkça söz ettiren İlkin Başar Özal, 1969 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Galatasaray Lisesi’nin ardından Boğaziçi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde lisans öğrenimini tamamladı. Ardından yine Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Tarih Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamladı.

Daha önce kaleme aldığı Muharebelerle Kısa Dünya Tarihi, Kısa I. ve II. Dünya Savaş Tarihi, Soğuk Savaş Tarihi ve Gölge Oyunu ile özellikle geçmişte yaşanan savaşları derli ve toplu şekilde bir araya toplayan Özal, şimdi de bir benzerini Amerikan İç Savaşı için yaptı. 4 yıl süren savaşın aşama aşama ilerleyen anlatımının yanı sıra, muharebede yer alan bütün savaşlar QR kod desteğiyle haritalandırıldı.

- Reklam -

Amerikan İç Savaşı kitabında değinilen konu başlıklarından bazıları şöyle: Balonlarla hava gözlemi, demiryolları, şifreli mesajlar, sessiz avcı denizaltılar, makineli tüfekler, zırh kaplamalı gemiler, seri atışlı piyade tüfekleri, torpido botları, göçmenler, köleler, nüfus dağılımı, telgraf hizmetleri, zorunlu askerlik hizmeti, savaş fotoğrafçılığı, korsanlık. Ayrıca Kansas-Nebraska Yasası, Lecompton Anayasası ve Amerikan Kölelik Karşıtlığı Derneği.

Kitabın tanıtım yazısına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Amerikan İç Savaşı – İlkin Başar Özal | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

Amerikan İç Savaşı - İlkin Başar Özal

Amerika Birleşik Devletleri, 1860’a kadar olan tarihsel süreçte ülke ve halk için büyük değişikliklere tanık oldu. Teknoloji, toprakların yüzölçümü, nüfus ve ulusal zenginlik her geçen gün artıyordu. Tüm bunlara rağmen Amerikan Bağımsızlık Savaşı’nın cevaplayamadığı iki temel soru vardı: İnsanların eşit özgürlük hakkıyla yaratıldığı kabulü ile doğan Amerikan ulusu, dünyanın köle nüfusu en fazla olan ülkesi olarak varlığını sürdürebilecek miydi? Amerika Birleşik Devletleri her an çözülebilecek bir konfederasyonu mu yoksa ulusal hükûmeti olan bölünmez bir bütün müydü?

- Reklam -

İç Savaş’ta ölen Amerikan askeri sayısı, Amerika’nın geçmişten günümüze diğer bütün savaşlarda kaybettiği asker sayısına eşittir. Milyarlarca dolara mâl olan savaş nefret ve hoşgörüsüzlüğü ortadan kaldırmak yerine daha da beslemiştir. Kölelik kaldırılmış fakat temelde ırk ayrımcılığını yasallaştıran bildiriler yayınlanmıştır. Sonuç olarak Amerikalıların eşitlik mücadelesi hâlâ devam etmektedir.

İlkin Başar Özal, I. ve II. Dünya Savaşlarına pek çok miras bırakan Amerikan İç Savaşı’nı analiz ediyor. Yaklaşık 40 yıllık bir birikimle yayına hazırlanan bu kitapta savaşa neden olan siyasi gelişmeler, iki tarafın anlaşmazlıkları, Konfederasyon’un gelişimi, seferberlik süreci, orduların kuruluşu, askerî eğitimler, savaş sırasında kara ve denizde yaşananlar, zorunlu askerlik hizmeti, Amerika’nın kayıpları ve kazançları titizlikle ele alınıyor.

Amerikan İç Savaşı

Toplamda 400 sayfadan oluşan kitap, Aralık 2022 tarihi itibarıyla raflara çıkmış durumda.

İlkin Başar Özal’ın kitaplarını daha önce okuma fırsatı bulmuş muydunuz? Ele aldığı Amerikan İç Savaşı hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Amerikan İç Savaşı ile ilgili kitap araştırırken yazarın bu kitabına rastladım. Bu ve diğer birkaç kitabını daha sepete eklemiş ve sipariş verecektim, tesadüf olmuş :slight_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Peru Kırmızı Kafatasları

Peru’daki Bin Yıllık Kırmızı Boyalı Kafataslarının Gizemi Çözüldü

Terror Train 2 Fragmanı

Ünlü Slasher Korku Filmi “Dehşet Treni” 42 Yıl Sonra Geri Döndü: İşte “Terror Train 2” Fragmanı