in

Bilimkurgu Klasikleri “Andromeda Nebulası” ile Devam Ediyor

İthaki Bilimkurgu Klasikleri dizisinin son üyesi Ivan Yefremov’un “Andromeda Nebulası” adlı romanı oldu.

andromeda nebulasi ust
- Reklam -
- Reklam -

İthaki Yayınları’nın sevilen dizisi Bilimkurgu Klasikleri, daha önce dilimizde hiç yayınlanmamış bir yazarın önemli bir eseriyle yoluna devam ediyor. Bu kez karşımızda Sovyet yazar Ivan Yefremov‘un 1957 yılında kaleme aldığı Andromeda Nebulası var. Kitap teknolojik gelişmelerden ziyade sosyolojik ve felsefi konulara ağırlık vermesi nedeniyle ilk modern Sovyet bilimkurgusu olarak da biliniyor.

Andromeda Nebulası’nın arka kapak yazısı şöyle:
andromeda nebulasi“Ivan Yefremov, modern bilimkurgunun nasıl yazılması gerektiğini gösterip Sovyet bilimkurgusunun altın çağını başlattı.” – Boris Strugatski

Aynı zamanda bir biliminsanı olan Ivan Yefremov, Sovyet Rusya’da bilimkurgu edebiyatının öncülerinden biri. Başta Strugatski Kardeşler olmak üzere birçok Sovyet yazara ilham veren ve onlara yol gösteren belki de en önemli yazar.Andromeda Nebulası da sosyal içeriği ve Yefremov’un sahip olduğu bilimsel bakış açısıyla ilk modern Sovyet bilimkurgusu olarak kabul ediliyor.

- Reklam -

Kimsenin aç kalmadığı, fakirliğin yok olduğu, sınıf ayrımının ortadan kalktığı, insanların potansiyellerinin zirvelerine ulaşmak için tüm imkânlara sahip oldukları klasik bir komünist ütopya anlatısı Andromeda Nebulası. Zamanın bilimsel gelişmelerini sonuna kadar kullanmakla kalmayıp geleceğin toplumları hakkında çağdaşı bilimkurguların ötesinde şeyler söylemeyi de beceren, bunu yaparken macera dolu bir hikâye anlatmayı ihmal etmeyen bir kitap.
Efemerov’un bu eseri 1967 yılında The Andromeda Nebula adıyla sinemaya da aktarılmış. Yazar daha sonra “The Heart of the Serpent” (Yılanın Kalbi) adlı bir kısa hikâye ile romandan iki yüzyıl sonra geçen “The Bull’s Hour” (Boğanın Zamanı) adlı bir devam kitabı da kaleme almış.

Çevirisi Hazal Yalın‘a ait olan roman bugünden (8 Şubat) itibaren bütün fiziki ve sanal kitapçılardaki yerini alıyor. Keyifli okumalar dileriz.

- Reklam -

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2018 okur anketi kazananlar

2018 Yılın EN’leri Oylamasında Kazananlar Belli Oldu!

neil gaiman snow glass apples 1

Neil Gaiman’ın Pamuk Prenses Öyküsü “Snow, Glass, Apples” Çizgi Roman Oluyor