in ,

Andrzej Sapkowski, CDPR’dan 16 Milyon Dolar Ekstra Telif Talep Etti

The Witcher serisinin yazarı Andrzej Sapkowski, CD Projekt RED’ten en az 16 Milyon Dolarlık ekstra telif ücreti istiyor.

witcher sapkowski ust
- Reklam -
- Reklam -

The Witcher serisiyle fantastik edebiyat severlerin büyük saygısını kazanan Andrzej Sapkowski gün geçtikçe o saygıyı yerle bir etmeye ve kredisini tüketmeye devam ediyor. Serinin kitaplarını video oyunlarına uyarlayan ve bu sayede dünya çapında tanınmasını sağlayan CD Projekt RED‘in dün yaptığı bir açıklamaya göre Sapkowski avukatları aracılığıyla stüdyodan “şimdilik” en az 60.000.000 Zlotilik (16 Milyon Dolar) ekstra bir telif ücreti talep etti…

Avukatların stüdyoya çektiği ihtarnamede Sapkowski ile CDPR arasındaki sözleşmenin sadece birinci oyunu kapsadığı, dolayısıyla da serinin tüm devam oyunlarının, ek paketlerinin ve yan ürünlerinin kanun dışı olduğu iddia ediliyor. Buna ek olarak gerekli olan her yola başvuracaklarını (yani mahkemeye gideceklerini) de belirtmişler.

CDPR yetkilileriyse bu iddiayı reddetti ve yazara sözleşmeden doğan tüm borçlarını ödediklerini belirttiler. Ama bunu her zamanki samimi dilleriyle yaptılar ve oyunlarına kaynak olan, hayranı oldukları serinin yazarıyla aralarındaki dostça ilişkileri korumayı amaçladıklarını açıkladılar. Kendilerini zarara sokacak bir karar verilmediği müddetçe elbette…

- Reklam -

Bildiğiniz gibi Sapkowski uzun yıllar boyunca oyunları yok saymış, hatta onları hor görmüştü. Dahası kendisini oyunlar aracılığıyla tanıyan hayranlarına karşı da hep tepkili ve mesafeli davranmıştı. CDPR ilk oyun için anlaşma sağladıklarında Sapkowski’ye senaryo üzerinde birlikte çalışmayı teklif etmiş ama ünlü yazar bunu kesin bir dille reddetmişti. Sonrasında Sapkowski’ye kârdan % teklif edilmiş ama huysuz yazarımız bunu da reddetmişti:
Bana kârdan pay önerdiler. “Hayır, kâr falan olmayacak. Bana bütün paramı hemen şimdi verin! Hepsini,” dedim. Aptalcaydı. Başarılı olacaklarına inanmadığım için her şeyi onların eline bırakarak büyük aptallık ettim. Ama kim bu kadar başarılı olacaklarını öngörebilirdi ki? Ben göremedim.”
Sizin anlayacağınız Sapkowski’nin kafası para işlerine pek basmıyormuş. İşin ilginç yanı, ilk iki oyun çok başarılı olmalarına rağmen gerçekten de büyük bir hayran kitleleri yoktu. Çok küçük bir çekirdek kesim oyunları seviyor, kitapları okumak istiyordu. Buna rağmen kitapların İngilizce baskısının satışları istenilen seviyeye gelemedi. Ne olduysa The Witcher 3‘ün dünya çapındaki muazzam başarısının ardından oldu. Oyun milyonlarca kopya sattı, The Witcher evrenine olan ilgi tavan yaptı ve daha fazla insan serinin romanlarını okumak için kitapçılara akın etti. Sadece bu değil, Netflix kanalı da kitapları konu alan bir dizi film çekme kararı aldı. Kısacası biz de dahil olmak üzere dünyanın büyük bir bölümü The Witcher’ı oyunlar sayesinde tanıyıp sevdi.

Sapkowski ne oldu da birdenbire harekete geçme kararı aldı bilinmez. Belki avukatları onu buna teşvik etti, belki de kendisine “huysuz dede” lakabını kazandıran damarı tuttu. Sebebi her ne olursa olsun Sapkowski’nin hayranlarının gözünde kendisini küçülttüğü bir gerçek. Zaten verdiği her demeçle antipati topluyordu, şimdi iyice abarttı.

- Reklam -

Umarız CDPR’ı mâli krize sokacak, gelecek The Witcher oyunlarını engelleyecek ve stüdyonun kapanmasına sebep olacak bir sonuç çıkmaz. Aksi takdirde çok ama çok yazık olur…

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

21 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Husey Husey dedi ki:

    Alırsın bekle canım :grin::rofl:

  2. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Ne kitabı ne de oyunu biliyorum ama haberden çok şey belli oluyor. Hayır, madem oyunları yok sayıyorsun, nefret ediyorsun falan o zaman başta neden haklarını verdin? O.o Ya tam yap ya hiç yapma.

  3. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Anlaşma gereği iddia ettiği hakları varsa, savunsun. Fakat! Neden, şimdi? Neden, kendi aleyhinde onca açıklama yaptıktan sonra?

    Kendisi ekonomist değil miydi, yahu? Kendi konumundaki biri için reklam ve itibarın getirisini hesaplayamıyor mu, acep?

  4. Avatar for eleutheiros eleutheiros dedi ki:

    Daha önceden de haberleri çıkmıştı. Adam oyun için hakları çok çok ucuz sayılabilecek meblağa veriyor cd projekte. Kaldı ki Cd Prokjekt’te şimdiki gibi değil yerel küçük bir firma. Witcher 3’le beraber bu adam patladı vay efenim çok ucuza aldılar haklarını vay efenim ben bilemedim…vs…vs Tamam velev ki oyunlardan istediğini alamadın. Oyun sayesinde kitabın bir çok dile çevrildi, dizisi çıkacak bunların da telifini ucuza vermediğin için sesin çıkmıyor tabi.

    Kitapları okumadım ama güzel bir seri olduğunu duydum ancak sahip olduğu şöhreti de oyuna borçlu. Oyunlar bu kadar başarılı olmasa çoğumuz bilmiyor olacaktık bu seriyi.

  5. Avatar for OgulcanKara OgulcanKara dedi ki:

    İnsan ileri görüşlü olmalı, dediğinize katılıyorum. Geçen gün tam da bu konuyu düşünmüştüm sınıfta öylece otururken. Gerçekten bir kitabım olsa ve bana bir milyon dolar verseler, film ya da oyun yapmak için. Ya da kardan %10 verseler. Ben bir milyon doları alırdım, çünkü bunlar bana kitapta sattırırdı. Kar almak ne olacağı belli olmayan bir iş için saçma olurdu, riski yapan kişiler alırdı, ben paramı alıp çıkardım işin içinden.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

16 cevap daha var.

protector

Ertelendiği İddia Edilen Netflix’in İlk Yerli Dizisi “Hakan: Muhafız”dan Tanıtım Videosu Geldi

zaman carki amazom

Kesinleşti: Zaman Çarkı Dizisi Amazon’a Geliyor