in ,

Keşfedilen Anglosakson Hazinesinin Detayları Açıklandı

10 yıl önce tesadüfen keşfedilen ve en büyük Anglosakson hazinesi olduğu düşünülen defineye dair gerçekler; koleksiyonluk bir kitapta bir araya getirildi.

anglosakson hazine
- Reklam -
- Reklam -

Britanya’nın en önemli Anglosakson hazinesi on yıl önce metal dedektörü ile tesadüfen bulunmuştu. Şimdiye dek bulunan en büyük Anglosakson hazinesi olmasından dolayı da Britanya’da yapılan en önemli arkeolojik kazılardan biri olmuştu.

Uzmanlara göre bu ganimetler, 7. yüzyılın ortalarına ait ve Karanlık Çağ’da aralarında sorun yaşayan rakip İngiliz Krallıklarının savaştıkları alanlardan geliyor.

Staffordshire Definesi de denilen hazinenin yapılan önemli savaşlarda elde edildiği ve Mercia Krallığı’nın bu nesneleri Northumbria, East Anglia ve muhtemelen Wessex gibi diğer krallıklardan aldığı düşünülüyor.

- Reklam -

10 yıl süren detaylı araştırmalar sonucunda arkeologlar; içerisinde yüksek statüdeki altın ve gümüş nesnelerin yer aldığı bu hazinenin detaylarını da yayınladı.

Yayınlanan The Staffordshire Hoard: An Anglo-Saxon Treasure adlı kitapta hazinede yer alanların içinde; 4 kiloluk altın ve 1,7 kiloluk gümüş nesneler de dâhil olmak üzere toplam 700 adet nesnenin tamamının detayları yer alıyor. Ancak bu antik arkeolojik eserler, Anglosakson toplumundaki altın ve gümüş eser çeşitliliğini yansıtmadığı ve nesnelerin daha çok askeri alanda kullanıldığı belirtiliyor.

Hazinede Birçok Önemli Eşya Bulunuyor

Staffordshire Definesi’ndeki altın nesneler arasında; 150’ye yakın kılıç parçası, altın ve lal taşından yapılma yüksek rütbeye ait savaş bıçakları yer alıyor. Bunun dışında göze çarpanlar eşyalar arasında yaldızlı gümüş bir miğfer, 30 cm uzunluğunda altın bir haç, muhtemelen bir piskoposa ait olan bir başlık ve savaş alanlarında kullanıldığı düşünülen taşınabilir bir mihrap bulunuyor.

- Reklam -

Piskoposun oldukça süslü olan başlığı ise günümüze ulaşmış, yüksek statüdeki birine ait kilise başlıklarının en eski örneği. Genelde askeri eşyaların bulunduğu hazinenin arasında böyle bir başlığın olması ise başlık sahibinin savaşlarda destek verme amacıyla bulunabileceğini gösteriyor. Altından yapılma, lal taşları ve kırmızı, beyaz cam ile süslenmiş bu başlık ise Hristiyanlığın yerel krallıklarda yeniden kurulduğu bir döneme ait.

Başlık, Orta Çağ’ın sonlarındaki veya modern piskoposların taçlarına hiç benzemiyor. Orta Çağ’ın başında rahipler tarafından giyilen başlıklara benzemesi sebebiyle de tarihçiler arasında bu farklı stilin kökenine dair tartışmalar yaratacak gibi duruyor. Konuyla ilgili çalışmaların devam ettiği ve tarihsel olarak yeni bilgiler sağlaması bekleniyor.

Tüm bu araştırmayı içeren ve ciltli olarak basılan The Staffordshire Hoard: An Anglo-Saxon Treasure kitabı, Kasım 2019 itibarıyla yurt dışında raflara çıkmış durumda. Eserin Türkçeye gelip gelmeyeceği ise belirsizliğini koruyor.

Melin Arda

1990 doğumluyum ve İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum.Mitoloji başta olmak üzere edebiyat, müzik ve yabancı diller ile ilgileniyorum. Çeviri yapmak ve dizi/film seyretmek bu alanları bir araya getirdiği için oldukça keyifli geliyor. Bunları yaparak ve seyahat ederek farklı hayatları ve bakış açılarını görmeyi seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Game of Thrones

Game of Thrones Yazarı, Kitaba Öncelik Verecek

Teleskop

Milyonlarca Galaksi Tek Teleskopla İzlenebilecek