in

Ankaloji: Ankara’da Hikâye Otomatı Hizmeti Başladı

Ankara Büyükşehir Belediyesi, kısa öykülerin ve bilgilendirici notların yer aldığı Ankaloji adlı hikâye otomatlarını Metro ve Ankaray istasyonlarına yerleştirdi.

ankaloji hikâye otomatı ankara
- Reklam -
- Reklam -

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankaloji isimli hikâye otomatı projesini devreye soktu. Vatandaşların raylı sistemde yaptıkları yolculuk sırasında vakitlerini değerlendirmeleri için hazırladıkları ve yurt dışında da örnekleri bulunan proje ile Metro ve Ankaray istasyonlarına hikâyematik olarak adlandırılan Ankaloji’ler yerleştirildi.

Yurt dışında örneklerine sıklıkla rastlanılan ve daha önce ülkemizde farklı illerde de denenmiş hikâye otomatları, artık Ankaloji adıyla Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Metro ve Ankaray istasyonlarında da yer alıyor. Çocuk öyküleri, kent hikâyeleri, klasik öyküler, kent rehberi ve kent tarihini içinde barındıran rehber ile vatandaşlar yolculuk yaparken bir yandan vakitlerini bu metinleri okuyarak değerlendirebilecekler.

Ankaloji’ler İlk etapta 7 noktada yer alıyor. Kızılay Metro İstasyonu’na 2, Milli Kütüphane, ODTÜ, Beşevler, Dikimevi ve AŞTİ istasyonlarına da 1’er tane bulunan hikayematiklerin sayısının önümüzdeki süreçte artırılması hedefleniyor.

- Reklam -

Yeni hikayematiklerin duyurusu Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin resmi Twitter hesabı üzerinden “Ankara’nın hikayematiği ANKALOJİ Başkentlilerle buluştu,” başlığıyla yapıldı.

Yeni proje ile ilgili olarak hazırlanan tanıtım içeriğini aşağıda yer alan videodan izleyebilirsiniz.

Hikâye Otomatı Ankaloji Tanıtım Reklamı | İZLE

YouTube video

Ankara Müzeleri, Roman-Hikâye, Ankara Kent Rehberi, Tarihte Ankara, Çocuk Hikâyeleri, Büyükşehir İş Başında ve Ankara Hakkında Bunları Biliyor Musunuz? butonlarının yer aldığı Ankaloji’lerde hem Türkçe hem de İngilizce dil seçenekleri bulunuyor.

- Reklam -

Özellikle metropollerde yaşayanların sıklıkla kullandıkları ulaşım araçlarından biri olan raylı sistemlerin, bu tarz hikâye otomatları ile daha da zevkli hale geleceği tahmin ediliyor. Bundan yıllar önce, 2015’te Fransa’nın Grenoble şehrinde de kamusal alanda bekleyen insanların zaman geçirmesi adına şehrin belli başlı bölgelerine benzer hikâye otomatları konulmuştu.

Ankoloji adlı hikâyematikler için sosyal medyadan gelen ilk tepkiler ise genellikle olumlu olsa da, kimileri internet ve mobil cihaz kullanımının bu kadar yaygın olduğu bir dönemde bu tarz bir projenin gereksiz kâğıt israfına ve çevre kirliliğine neden olabileceğine inanıyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yeni projesini sizler nasıl buldunuz? Sizce uygulanan metot doğru bir adım mı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşarak sohbete katılabilirsiniz.

Kaynak: Anka Haber

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Fikir güzel ancak (belirtildiği gibi) bence gereksiz yere kağıt israfı olur. Bir süre sonra o kağıtlar orada burada savrulmaya başlar ve öyle de olacak eminim. Bunun yerine daha dijital bir çözüm bulunabilir.

    Misal e kitaplarla ilgili bir şeyler yapın. Şu kadar seyahat edene e kitap bedava gibi ya da trenlerde ücretsiz e kitap bir şeyleri olsun. İsteyen kare kodu okutup ulaşsın, yol boyunca okusun vesaire vesaire.

  2. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Mansur Başkan :heart: Güzel bir uygulama, kullanılır. Dolmuşta, metroda, otobüste yanında bir şey yok mu? Al ücretsiz okuyup hem zaman geçir hem bir şeyler öğren. İnce fiş gibi bir kağıt neyin israfı olacak. Hem faydalı bir iş için kullanılan bir kağıt neden israf olsun? Kaldı ki geri dönüşüm ile vs çözerler işi zaten.

  3. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Gözümüzü medeniyet kaçtı yine. :heart_eyes: Kâğıt israfı olacağını sanmam çünkü metroda yapılacak bir proje olduğu belirtilmiş. Metrolarda geri dönüşüm için kâğıdın, plastiğin ve şişenin ayrı ayrı kutuları var. Yani daha oradan çıkmadan çöpe atabilir ve geri dönüşüme verebilir.

  4. Avatar for flean flean dedi ki:

    Çok sevindim, çok mutlu oldum açıkçası. Birtakım nedenlerden ötürü bir süredir cep telefonu kullanmıyorum, görünen o ki kullanmaya da pek niyetim yok açıkçası. Ama yine de peşimde sürekli kütükten hallice kitaplar taşımaktan da sıkılmıştım. Ne kadar isabetli oldu tahmin edemezsiniz!

  5. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Uygulamanın, bence kağıt tüketiminin en az seviyede tutulması için okutup o gün içerisinde o bilete sadece 1 adet öykü vs. vermesi daha iyi olur. Bu şekilde mi, bilemiyorum tabii ^^’

    Düşünce çok çok güzel, faydalı olması dileğimle.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

After life 3. sezon fragmanı

After Life 3. Sezon Fragmanı: Netflix Dizisi Final Bölümleriyle Geliyor

winnie the pooh telif hakkı disney

Winnie the Pooh’nun Telif Süresi Doldu: Disney En Çok Kazandıran Markasında Artık Tekel Değil