“Para”nın iktidar ile olan ilişkisi bariz. Peki ya mitlerle? Toplumsal hayatın örgütlenme biçimlerindeki etkilerinden, “para”nın tarih içindeki seyrine; zengin anekdotlarla dolu bir eser geliyor: “Antik Çağdan Geleceğe Para – Paranın Yazılmamış Tarihi”.
Dursun Ali Yaz tarafından kaleme alınan eser, yazarın on birinci kitabı olma özelliğini de taşıyor.
Paranın Yazılmamış Tarihi | Arka Kapak
Para yokken insan vardı fakat insanlık tarihi parayla başladı.
O halde şimdiye kadar yapılmamış bir şey yapılabilir; insanlık tarihi “para” olgusu merkeze konularak yazılabilirdi.
Antik Çağdan Geleceğe PARA’da, paranın iktidar ilişkilerine, mitlere, toplumsal hayatın örgütlenme biçimlerine uzanan etkilerini görmek, çoğu yerde küçük anekdotlar biçimde anlatılan hadiselere şahitlik etmek gerçek bir okuma zevki veriyor.
Çoğumuzun zihninde soyut ve ‘kaydi’ bir anlam dünyasına işaret eden ‘para’nın tarihi seyir içindeki etkilerini bütünlüklü bir bakış açısıyla gösteren Dursun Ali Yaz, bugüne kadar ortaya konmamış bir bakış açısıyla geçmişten geleceğe paranın yazılmamış tarihini kaleme alıyor.
“Binlerce yıllık uygarlık yolculuğunda bizleri yalnız bırakmayan tek şey paraydı. İşte bu kitap, antik çağdan emekleyerek yola çıkıp şimdilerde ışık hızına erişen paranın muhteşem serüvenini merak edenler için yazıldı.” – Dursun Ali Yaz
“11.000 yıldır kullandığımız para türlerini bilim ve akıl eleğinden geçiren yazar, para olgusunu Trampa Para, Mal Para, Tartı Para, Madeni Para, Kâğıt Para ve Sanal Para olmak üzere altı kategoriye ayırıyor. Paranın ruhu, özü ve şeklini baz alarak yaptığı bu ayırımın para felsefesinde yepyeni bir sayfa açacağına inanıyorum. Uzun ve disiplinli bir çalışmayla ortaya çıkardığı eser, paranın yalnızca tarihini değil servet ve devlet kavramlarıyla ilişkisini sosyolojik, kültürel ve yönetsel açıdan irdeliyor.” – Dr. Yılmaz Argüden
Lidyalıların “meşhur” buluşu PARA, hakkında neler biliyorsunuz? Bu kitapta onu nasıl harcamanız gerektiği ya da onu nasıl kazanabileceğinizin sırrı yok. Ancak Dursun Ali Yaz, özverili bir çalışmayla dikkat çeken bir popüler bilim kitabına imza atıyor. Paranın Yazılmamış Tarihi, yalnızca kurgu dışı okurlarına değil; kurmaca metin seven kitlelere de hitap ediyor.
Eser, içindeki anekdotlarla ilgi çekici bir anlatı formuna kavuşmaktan geri durmuyor.
Paranın Yazılmamış Tarihi | Alıntılar
- İnsanlık tarihini şekillendiren başlıca üç tane zihinsel icat olduğunu biliyoruz: Para, Servet ve Devlet. Antik çağdan günümüze yaşamsal ihtiyaçları para, kölelikten krallığa uzanan toplumsal sınıfları servet, mağara adamından modern bireye dönüşen uygarlık tiyatrosunu ise devlet olgusuyla taçlandırdık.
- Yaklaşık 11.000 yıl önce tahılı evcilleştiren atalarımız, aile kurup köy ve kentler inşa ettiler. Grup, güruh, topluluk ve toplum şeklinde evrimleşen bu birlikteliğin çimentosuna para diyoruz.
- Sikkelerin üzerine onay vurulmasının sıradan gözüktüğüne aldanmayın. Her büyük icat, önceleri küçük görünür. Zira yaptıkları, müthiş bir inovasyondu. İşte o günden beri devletin varlığını ispatlayan karinelerden biri de paradır. Sikkelerin ölçü ve ayarına devlet garantisi verilince keçiboynuzu çekirdeği veya mihenk taşına ihtiyaç kalmadı.
- Lakabınız ister ‘durduran’ anlamına gelen Sezar, isterse ‘kapıları açan’ anlamına gelen Fatih olsun, altın paralar her kralın vazgeçilmeziydi. Fakat içlerinden biri ‘Var olmak mı, varlıklı olmak mı?’ sorusunu sordu ve tüm servetini uygarlığa adadı. Bu kral kimdi?
- Her şeye rağmen 9.000 yıl süren tarım ekonomisi döneminde, en üst gelir seviyesindeki bir insanla, en alt seviyede kazanan arasındaki gelir farkı ortalama üç kattı. Bu parite, sanayi devrimiyle 150, teknoloji devrimiyle 500 kata ulaşarak toplumsal barışın dinamiti olacaktı.
Tüm bu alıntılar yetmez, kitap hakkında daha fazlasına göz atmam gerekiyor, diyorsanız; yine doğru yerdesiniz. “Antik Çağdan Geleceğe Para – Paranın Yazılmamış Tarihi” kitabının tadımlık ÖN OKUMAsına buradan ulaşmanız mümkün.
“Uygarlık, insana rağmen insanlığı yüceltmektir! Omuz verenlere armağan olsun…” ithafıyla açılan kitap 352 sayfadan oluşuyor. Ocak 2020 tarihi itibarıyla raflardaki yerini alan eserin editörlüğünü Burcu Mercan, kapak tasarımını ise Yasin Çetin üstleniyor.
Dursun Ali Yaz Kimdir?
Dursun Ali Yaz, İstanbul’da doğdu. MBA eğitimi aldı. Sermaye piyasalarında çalıştı. ABD, Fransa, İngiltere, İtalya, Mısır, Rusya ve Yunanistan’da incelemelerde bulundu. Sivil toplum örgütlerinde, üniversitelerde, ticaret ve sanayi odalarında konferanslar verdi. Çok sayıda araştırması yayımlandı. TBF Denetim Kurulu, TKYD ve BJK Kongre Üyesi olup Antik Çağdan Geleceğe PARA adlı bu eser, on birinci kitabıdır.
Kitaba dair görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.
Sizler kitabı gayet güzel ifade etmişsiniz zaten… Üstüne bir şey söylemek gerçekten zor… Yalnız şunu söyleyebilirim… Önemli gördüğüm kelimelerin altını çizerek not alarak ve araştırarak okuma yapan biri olarak kitabın çizilmedik yeri kalmadı:) diyebilirim. Eleştirinin bilimi ve böyle çalışmaları geliştirdiğini bildiğimden eleştirel gözle okumaya özen gösterdim. Sonuçta; İnsanlığın 11.000 yıllık tarihini Para’yı merkeze alarak okuyucuya akıcı ve hikaye tadında yaşatmak ve geleceğe dair düşünce oluşturmak kolay bir şey değil… Bence yurtdışında da yolu açık… Okurlara paranın felsefesini keyifli bir anlatım ile aktaran bu yararlı kitabın kazandırılmasında başta yazarı olmak üzere emeği geçen herkesi tebrik ederim.