in

“Antikçağ Gizem Kültleri” Raflarda Yerini Aldı

Eski Yunan dini araştırmalarının en önemli isimlerinden biri olan Walter Burkert tarafından verilen seminerlerin gözden geçirilen metinlerinden derlenen “Antikçağ Gizem Kültleri”, Alfa Yayıncılık etiketiyle raflardaki yerini aldı.

antikcag gizem kultleri ust
- Reklam -
- Reklam -

İnsanların antik dünyaya ve özellikle inançlarına yönelik ilgisi, birkaç yüzyıldır artarak devam ediyor. Özellikle 1800’lerden itibaren Avrupalı seyyahların Yunanistan, Anadolu ve Mezopotamya’da yaptıkları araştırmalarla ortaya çıkan arkeoloji bilimiyle birlikte ortaya çıkartılan bilgi hazinesiyle birlikte, bu alandaki çalışmalar da giderek hızlandı.

Çağımızda özellikle Antik Yunan mitolojisi ve kültleri hakkında en yetkin isimlerden biri olan ve 2015 yılında hayata gözlerini Zürih Üniversitesi profesörlerinden Walter Burkert de, bu alandaki bilgi birikimimizi arttıran isimlerden biriydi. Yayımladığı çalışmalarda bilimle anlatıyı kesiştirerek antik ritüel ve kültlerin yayılmasını ve gelişmesini, komşu coğrafyalardaki etkisini ve değişimlerini anlatmıştı.

Şimdiyse Alfa Yayınları, alanında ünlü akademisyenin 1982 yılında Harvard Üniversitesi’nde verdiği dört seminerin gözden geçirilmiş metinlerinden hazırlanan “Antikçağ Gizem Kültleri” adlı eserini dilimize kazandırıyor. Tanıtım metnini aşağıda göreceğiniz kitap, Demeter-Eleusis, Dionysos-Bacchus, Magna Mater, İsis ve Mithras gibi önemli ve etkisi geniş coğrafyalara yayılmış antik kültleri ele alıyor.
2015 yılında kaybettiğimiz Walter Burkert, Eski Yunan dini araştırmalarının en önemli araştırmacıları arasındadır. Yazarın 1982 yılında Harvard Üniversitesinin davetiyle verdiği 4 seminerin gözden geçirilmiş metni olan elinizdeki kitap, Demeter-Eleusis, Dionysos-Bacchus, Magna Mater, İsis ve Mithras gibi antikçağın en önemli ve en yaygın beş kültüne odaklanarak antik gizem kültlerinin ortak özelliklerini ortaya koymayı amaçlıyor.antikcag gizem kultleri

- Reklam -

Burkert bu çalışmada konuya bir filozof, yahut bir teolog gözüyle değil, bir tarihçi duyarlılığıyla yaklaşarak, özellikle 19 ve 20. yüzyılda James G. Frazer’in antropolojik yaklaşımlarının etkisinde gelişen antikçağ dini çalışmalarının seyrini kökünden değiştirdi ve çalışması bu alanda önemli bir başvuru kaynağına dönüştü. Gizem kültürlerinin doğası, yapılanışı ve amaçları ile külte dahil olanların dini tecrübelerini ortaya koymayı amaçlayan bu eser, antikçağ insanının her anını şekillendiren din olgusu konusunda modern okurun en önemli rehberlerinden biridir.

- Reklam -

“Bu kısa fakat dolu eser, entelektüel tarihin önemli çalışmaları arasındaki yerini aldı.” – E. Vermeule, Harvard Üniversitesi

“Bu kitap hem uzmanları tatmin edecek hem de öğrencileri yönlendirecek nitelikte.” – B. M. Metzger, Princeton Üniversitesi
Konuyla akademik açıdan yaklaşanlar için önemli bir başvuru kaynağı olabilecek bu kitap, aynı zamanda antik dünya ve inanışlarıyla ilgilenen okurlar için de keyifle okunacak bir eser gibi görünüyor.

Türker Beşe

Müzmin arkeolog adayı. 4 yaşında atari oynamakla başlayan oyunculuk macerası şiddetle devam etmektedir. Okuma zevki günden güne değişmekle birlikte, tuhaf kurgu, büyülü gerçeklik ve tekinsiz korkudan aldığı keyfi hiçbir türden alamaz.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for erce erce dedi ki:

    ne çok şey var okumam gereken ya :frowning:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç - Hüseyin Rahmi Gürpınar

Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç: Hurafe Kazanlarını Deviren Klasik

ii koleksiyoner festivali ve acik hava film gosterimi

II. Koleksiyoner Festivali ve Açık Hava Film Gösterimi’ne Davetlisiniz