in

Küçük Prens’in Yazarının Aşk Mektupları, Uzun Bir Miras Kavgası Sonrasında Yayımlanıyor

Küçük Prens’in yazarı Antoine de Saint-Exupery’nin aşk mektupları, 18 yıllık telif mücadelesinin sonunda kitap olarak yayımlanıyor.

Antoine de Saint-Exupery: Aşk Mektupları Consuelo Suncin
- Reklam -
- Reklam -

20. yüzyılda yazılmış ve hâlâ çoksatar raflarından inmeyen Küçük Prens kitabına ilham veren romantik bir meseleydi. Sonrasında gelişen “varis” savaşları da aynı kökten besleniyordu. Fakat şimdi, Antoine de Saint-Exupéey imzalı aşk mektuplarını içeren kitap bu anlaşmazlığa son verecek.

Saint-Exupery ve eşi Consuelo Suncin’in 160’tan fazla mektubu, fotoğrafı ve hatıraları Fransa’da kitap olarak yayımlanmaya hazırlanıyor.

Fransız pilot, şair ve savaş gazisi Antoine de Saint-Exupéry’nin yazdığı Küçük Prens 1943’te yayımlandığından beri yüzlerce dile çevrildi ve tüm dünyada her yaştan okura ulaştı.

- Reklam -

Saint-Exupery’nin Küçük Prens’i gezegeninde büyük bir ilgiyle gülüne bakmasıyla ve gezegenlerarası yolculuk yapması ile biliniyor. Yazarın kendi hayatındaki “gülünün” adı ise Consuelo Suncin. Salvador’lu sanatçı 1930’da Saint-Exupery ile evlenmeden önce de Latin Amerika ve çevresinde bilinen bir isimdi.

Antoine de Saint-Exupery ve Consuelo Suncin’in İlişkisi Her Zaman Çalkalantılı Olmuştu

Karamsar ve pek de iyi bir ilişki geçmişi olmayan bir pilotla sivri dilli ve tez canlı bir sanatçının evliliğinin çalkantılı olmaması beklenemezdi. Birçok kez ayrılmalarına rağmen ardından yine de barışmayı bildiler.

Antoine de Saint-Exupery bir mektubunda şöyle yazmıştı:

“Consuelo, canım, beni nasıl mahvettiğini anlamıyorsun.”

Ve Consuelo şu cevabı vermişti:

“Ağlıyorum, korktuğum kalbinden sürgün edilmektir.”

Antoine de Saint-Exupery: Aşk Mektupları Consuelo Suncin

Biyografi yazarı Alain Vircondelet AFP’ye (Agence France-Presse) yaptığı açıklamada Consuelo’nun hayat dolu ve Antoine’nin ise depresif olduğunu, ilişkilerinin ise duygusal bir hata olduğunu ifade etti.

Yine de Saint-Exupery’nin derinlerde yatan hislerini son mektuplarında daha iyi görebiliyoruz:

“Consuelo, eşim olduğun için sana tüm kalbimle teşekkür ediyorum… Eğer öldürülürsem, beni sonsuzlukta bekleyen birine sahibim.”

Antoine de Saint-Exupery’nin Zamansız Ölümü Varis Savaşlarına Neden Oldu

Saint-Exupery Fransız direniş güçlerine katılmış, 1944’te Korsika’daki keşif uçuşunda gerçekleşen patlamanın ardından ortadan kaybolmuştu.

- Reklam -

1998’de Marsilyalı bir balıkçının Exupery ve Consuelo’nun isimlerinin yazılı olduğu bilekliği bulmasından evvel kazayla ilgili hiçbir ize rastlanmamıştı.

uçak kazası küçük prens

Saint-Exupery’nin ailesi Consuelo’yu hiçbir zaman kabul etmemişlerdi. Bu yüzden ölümünden sonra Consuelo’ya dair ne varsa her şeyi ortadan kaldırmışlardı.

Aile üyelerinden birinin biyografi yazarı Paul Webster’a 1990’da söylediği “bir yabancıyla evlenmenin bir Yahudi ile evlenmekten daha kötü olduğu” cümlesi ailenin bakış açısını açıkça belli ediyordu.

Consuelo bu sözlerden sonra imtiyaz haklarının yarısını ve birçok aşk mektubunu şoförü ve bahçıvanı José Fructuoso Martinez’e bırakmıştı.

2008’de Saint-Exupery’nin ailesi Antoine ve Consuelo hakkında izinsiz bir kitap yayımladığı için Martinez’i dava etmişlerdi.

Son projede ortak karar alınmadan evvel, Exupery’nin torunları 18 yıl süren ve sonu gelmeyen yasal bir savaşın içindeydi. Ancak sonunda anlaşma sağlandı.

Elden ele dolaşan bu mektupların ve ikilinin hikâyesi, edebiyat dünyasında en çok konuşulan hikâyelerden biri oldu. Exupery’nin hislerinin kökleri, Buenos Aires’te ilk tanışmalarının ardından yazdığı şu cümlelerden başlıyordu:

“Hatırladığım eski bir hikâye var fakat yazarken biraz değiştireceğim. Bir gün küçük bir çocuk bir hazineye rast gelmiş. Hazine o kadar güzelmiş ki, çocuğun gözleri daha önce böylesini görmemiş. Nasıl düşüneceğini, bu hazineye nasıl dokunacağını bilmiyormuş. Bu yüzden çocuğun içinde hüzün tohumları yeşermiş.”

Antoine de Saint-Exupery imzalı bu mektuplar nihayet gün yüzüne çıkıyor. Kitabın Türkçeye çevrilip çevrilmeyeceği ise şimdilik belli değil. Bu mektuplardan birisi daha önce açık artırmada satışa da çıkmıştı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

İmtiyaz, yahut Cici Kızlara Bir Roman - Sezen Ünlüönen

Sezen Ünlüönen Yeni Kitabı “İmtiyaz, yahut Cici Kızlara Bir Roman” ile Raflarda

Red Kit Dizisi yeni lucky luke

Yeni Red Kit Dizisi Duyuruldu: Gölgesinden Hızlı Ateş Eden Kovboy Geri Dönüyor