in

Aptallarla Ne Yapmalı? Maxime Rovere, Okuru Yeni Ufuklar Aramaya Davet Ediyor

Fransız felsefeci Maxime Rovere imzalı “Aptallarla Ne Yapmalı? Onlardan Biri Olmamak İçin” kitabı, Kolektif Kitap etiketiyle raflarda.

Aptallarla Ne Yapmalı? Maxime Rovere
- Reklam -
- Reklam -

Fransız felsefeci Maxime Rovere’nin Aptallarla Ne Yapmalı? Onlardan Biri Olmamak İçin kitabı Türkçe raflarındaki yerini aldı. Eser, dilimize Kolektif Kitap etiketiyle kazandırıldı.

Dilimizde daha önce yine Kolektif Kitap tarafından okuma fırsatı bulduğumuz Spinoza Tayfası adlı eseriyle tanıdığımız Maxime Rovere’nin, orijinal dilinde 2019’da Que faire des cons ? Pour ne pas en rester un soi-même adı ile yayımlanan eseri şimdi Türkçede.

Aynı zamanda çevirmen, yazar ve akademisyen kimliğiyle de bilinen Rovere, 1977 yılında dünyaya geldi. École normale supérieure’de (Paris, Lyon) ve PUC’te (Rio de Janeiro, Brezilya) okullarında dersler verdi. Akademik kariyerine hâlâ devam ediyor. Spinoza üzerine çalışmalarıyla biliniyor.

- Reklam -

Yeni kitabı “Aptallarla Ne Yapmalı? Onlardan Biri Olmamak İçin”de sinizm ya da kayıtsızlığa kaçmadan felsefeye başvurarak soruların cevaplarını arıyor.

Aptallarla Ne Yapmalı? Onlardan Biri Olmamak İçin – Maxime Rovere | Arka Kapak Tanıtımı

Aptallarla Ne Yapmalı? Maxime Rovere

“Sokakta rastlanan binlerce vakada –yolunuzu kesen bir araç, köpeğini tekmeleyen veya yerlere çöp atan biri– başkalarına saygı göstermeyip sıradan sağduyu ilkelerini bile hiçe sayarak birlikte yaşamanın koşullarını ortadan kaldıran kişidir aptal. Gerçekliğin tümüne değinmeden söylenebilecek ilk şey, bu tür davranışların çoğunun yalnızca söz konusu kişiyle ilgili olmaması, daha derin sorunların semptomları olmasıdır: tehlikeli ve zor çalışma koşulları, kaygı verecek kadar çığırından çıkmış eğlence ve tüketim endüstrisi, insanlar arasındaki ilişkileri düzenleyen yapıların başarısızlığı gibi. Sadece aptalların sosyal hayatın koşullarını yıkmasını değil, aynı zamanda bu aptalları üreten hasta toplumun işleyişini de hesaba katmak gerek.”

- Reklam -

Spinoza üzerine çalışmalarıyla tanınan felsefeci Maxime Rovere’in Türkçedeki bu ikinci kitabı bir etkileşimsel etik denemesi. Sağlıklı bir etkileşim ortadan kalktığında, karşılıklı güven kırıldığında bir otorite vasıtasıyla onu yeniden tesis etmeye çalışırız. Bu da genellikle saldırgan, sert, baskıcı hatta yıkıcı bir tutum olarak kendini gösterir. Kurumlarla ya da arkadaşımızla, patronumuzla ya da bir yabancıyla her gün öyle ya da böyle kendimizi içinde bulduğumuz bu türden etkileşim kazaları karşısında Rovere ahlakçı tutumu devreye sokmak, kendi normlarımızı dayatmak yerine, sinizme ve kayıtsızlığa kaçmadan felsefeye başvuruyor, yani okuru kendi kavramsal savunmalarını eleştirip yeni ufuklar aramaya davet ediyor. Rovere aptallığın, içinde hapsolduğumuz bir sistem olduğunu söylüyor ve bundan kurtulmak için düşüncelerimizi nasıl yönlendirebileceğimizi araştırıyor. Bu kitapta “Aptallarla ne yapmalı?” sorusu “Aptal olmamak için ne yapmalı?” sorusuyla birlikte yankılanıyor.

“Bir kişinin aptallığıyla baş etmek, her iki tarafın çatlaklarından hareketle iki dünyanın iç içe geçerek birbirini değiştirmesi anlamına gelir.”

Türkçe tercümesini Fransızca aslından yapan isim Servet Ugan. Toplamda 160 sayfadan oluşan eseri yayıma hazırlayan ise Eda Çaça. Kitaba ve Maxime Rovere’ye dair düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2. Dünya Savaşı Evcil Hayvanlar

2. Dünya Savaşı Sırasında Yok Edilen Yüz Binlerce Evcil Hayvanın Az Bilinen Hikâyesi

Pompeii Felaketi İnsan Cesetleri

Pompeii Felaketinden Kaçarken Ölen 2 İnsanın Cesetleri Ortaya Çıkarıldı