Günümüz bilimkurgu edebiyatının önde gelen yazarlarından Alastair Reynolds’ın Keşif Uzayı serisi, Türkçedeki macerasını tamamlıyor. Serinin 3. kitabı Arınma Geçidi raflardaki yerini alıyor. Eser, İndie Kitap etiketiyle okurun karşısına çıkıyor.
1966 yılında Güney Galler’de dünyaya gelen Alastair Reynolds, dilimize ilk defa Zima Mavisi ve Aquila Yarığı’nın Ötesi adlı öykü kitapları ile kazandırılmıştı. Yazarın hikâyelerinden sonra popüler bilimkurgu serisi Revelation Space (Keşif Uzayı) da Türkçe okurları ile buluşturulmaya başlandı.
BSFA Ödülü sahibi olan; Locus, Arthur C. Clarke ve Hugo ödüllerine ise aday gösterilen Alastair Reynolds’ın eserleri hızla Türkçedeki yerini almaya devam ediyor.
İlk kitap Keşif Uzayı’nı, ikinci kitap Kefaret Gemisi takip etti. Şimdi ise çember 3. cilt olan Arınma Geçidi ile macera sona eriyor.
Netflix yapımı Love, Death & Robots dizisinin iki bölümüne ilham olan Reynolds, dilimizde de yeni yeni tanınmaya başlıyor. Keşif Uzayı serisinin üçüncü kitabı Absolution Gap adı ile ilk olarak 2003 yılında orijinal dilinde yayımlanmıştı.
Arınma Geçidi: Keşif Uzayı Serisi 3 – Alastair Reynolds
“Hepimiz fedakârlık yaptık ve tüm planların altüst olduğunu gördük. Sevdiklerimizi kaybettik veya ailelerimizin parçalandığını gördük. Bir ay önce sahip olduğumuz her kesinlik un ufak oldu. Tanımadığımız bir bölgenin derinliklerindeyiz ve bir haritamız yok. Daha da kötüsü, güvenmeye başladığımız adam, ileriye doğru yolu görecek olan adam artık yanımızda değil.”
İnsanlık yok olmaya hiç bu kadar yaklaşmamıştı. Clavain, Akrep ve arkadaşları her yolu deniyor, bütün imkânları seferber ediyorlardı. Ancak makinelere karşı koymak mümkün değildi. Derken ortaya çıkan bir kapsül kurtuluş umudunu yeniden ateşledi…
Bu kapsül sadece sürpriz bir misafiri değil, yeni bir doğumu, büyük fedakârlıkları, güçlü tarikatları da beraberinde getiriyordu ve bilinmeyen şeyler her zamanki gibi korkutucuydu.
Keşif Uzayı serisinin üçüncü kitabı olan Arınma Geçidi, makinelerle insanlık arasındaki savaşı kaçınılmaz bir sona doğru götürürken okuru soluksuz bırakmayı başarıyor.
Reynolds iyi bir satranç oyuncusu. Astronomiyle olduğu kadar mitolojiyle de iç içe yarattığı bu evrende beklenmedik hamleler yaparak düşmanı dosta, dostu düşmana çeviriyor.
Yasin Öner’in Türkçeye kazandırdığı eser Ocak 2021 itibarıyla raflardaki yerini alıyor. Kitap toplamda 896 sayfadan oluşuyor.
Peki siz Keşif Uzayı’nı takip ediyor musunuz? Seri hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Güzel bir seri gibi geliyor ama aynı zamanda güzel bir seri değilmiş gibi de geliyor. Bakalım bir gün…
24-25 yaşında genç bir çevirmen adayı kişinin, mesleğe Alastair Reynolds gibi zor bir yazarla başlaması iyi bir fikir değildi. Tabi buradaki asıl sorumluluk yayınevine düşüyor, nitelikli bir çevirmene para harcamak istemedikleri için böyle bir yola başvurdular ve sonuç hüsran oldu.