Ülkemizin kültür dünyasına verdiği emekler konusunda apayrı bir yeri olan Azra Erhat aramızdan ayrılalı 38 yıl oldu. Yazar, çevirmen, filolog, arkeolog ve düşünce insanı olan Erhat’ın mezarı; bir süredir bakımsızlık nedeniyle kötü durumdaydı.
1915’te dünyaya gelen ve 1982’de yaşamını yitiren Erhat, dilimize kazandırdığı klasiklerle edebiyatımızda ayrı bir yerde duruyor.
Özellikle Antik Çağ’ın en büyük ozanlarından birisi olan İyonyalı Homeros’un külliyatını Türkçeye kazandırması ile edebiyatımıza büyük katkılar sunmuş olan Azra Erhat, Sofokles, Aristofanes, Hesiodos, Aiskhylos ve Antoine De Saint Exupery çevirileriyle tanınıyor.
A. Kadir ile birlikte gerçekleştirdikleri İlyada destanının ilk cildi Habib Törehan Bilim Ödülü’ne (1959), üçüncü cildi ise Türk Dil Kurumu Çeviri Ödülü’ne (1961) layık görüldü. Erhat’ın çevirileri dışında gezi yazıları, denemeleri, mitoloji sözlüğü, mektupları, eleştiri ve anıları da kültür hayatımızda büyük yer tutuyor.
Bunca harika katkıya rağmen Erhat’ın Üsküdar, Bülbüldere Mezarlığı’nda bulunan mezarı; bakımsızlık nedeniyle zor durumdaydı.
Mezarın son hali Twitter’da bir kullanıcı tarafından gündeme taşınınca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi de duruma kayıtsız kalmadı.
AZRA ERHAT’IN KUŞU
Üsküdar, Bülbüldere Mezarlığı’nda Homeros külliyatının çevirmeni Azra Erhat’ın kabrinden bir detay. Mezar taşındaki seramik kuş Füreya Koral’ın eseridir. Azra Erhat, “ölünce belki kuş olur, uçarım” diyerek Füreya Koral’dan bu kuşu yapmasını bizzat istemiştir.
Ülkemizde çağdaş seramik sanatının öncü isimlerinden birisi olan Füreya Koral, Azra Erhat’ın mezar taşı için yukarıdaki çalışmayı yapmıştı.
Azra Erhat’ın Mezarı İBB Tarafından Restore Edilecek
Belediyenin Kültür Varlıkları’ndan sorumlu ismi Mahir Polat, mezarın son haline kayıtsız kalmayarak çalışmalara hemen başlanacağını duyurdu:
“Yarın hemen restorasyonu için İBB Miras ekibinden restoratör arkadaşlarımızı gönderiyoruz. Çok teşekkür ederim dikkat çektiğiniz için. Azra Erhat’ın kitaplarıyla hepimizde hakkı var.”
İBB, daha önce de Aşiyan Mezarlığı’nda yer alan Orhan Veli’nin mezar taşını, düzenlenecek tasarım yarışması ile birlikte yenileyeceğini duyurmuştu.
Yazar ve çevirmenlerimizin, ölümlerinden sonra da bu şekilde hatırlanması kamuoyunda takdirle karşılandı.
Peki sizin kütüphanenizde hangi Azra Erhat çevirisi/kitabı var? Erhat’ın bu şekilde hatırlanması hakkındaki görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
* İBB, Bellini’nin Fatih Sultan Mehmet Portresini 770 Bin Sterline Satın Aldı
Kayıp Rıhtım Özel | KayipRihtim.com
Bugün de hiç olmadık bir şeyle duygusallaştık, üzüldük.