Birleşik Krallık’ta, kitapseverler yerel kitapçılar için bir araya geldi. Bağımsız kitapçılar yaşadıkları maddi zorlukları kitlesel fonlama araçları ile çözüyor.
Dünyanın çeşitli yerlerinde olduğu gibi Birleşik Krallık’taki birçok yerel kitapçı, Koronavirüs salgını sebebiyle gerçekleşen karantina süreçlerinde oldukça zorlandı. Yaşanan bu sıkıntılar, okur topluluklarını yardım için bir araya getirdi.
Binlerce okur Crickhowell, Buckley ve Brighton’daki yerel kitapçıları desteklemek amacıyla kampanyalar düzenledi.
Öte yandan Birleşik Krallık’taki Kitapçılar Birliği (The Booksellers Association), bağımsız kitapevlerinin geçen 22 ayda büyüme gerçekleştirdiğini ifade etti. Pandeminin başladığı zamandan bu yana, bağımsız kitapçıların sayısının %12 arttığı, zincir kitapçılar dahil 52 yeni kitapçının açıldığı belirtildi. Bir tarafta dönemine göre dikkat çekici büyüme rakamları paylaşılırken diğer yanda ise batmanın eşiğinden dönen hikâyeler yaşandı.
Özellikle mağazası kira olan kitapçılar da bu süreçte zor şartlarla mücadele etmek durumunda kaldı. Bunlardan biri de Crickhowell’da Book-ish adlı kitapevinin sahibi olan Emma Corfield-Walters. Kitapevinin bulunduğu binanın sahibi tarafından satılacağını öğrenen Corfield-Walters, yaşadığı zorlukları şöyle anlattı:
“Burayı almamız için ilk fırsat bize verildi fakat bütçemizde eksik vardı. Bir gece her şey gözüme imkânsız gözüktü. Ağlamanın ve panik geçirmenin eşiğindeyim. Sonra iki yıl önce yine zorluk yaşarken yaptığım şeyi yaptım. Olanları Twitter’da anlattım. Herkes GoFundMe sitesine başvurmam gerektiğini söyledi. Siteyi daha önce yazarlara destek olmak ve okullara kitap ve materyal almak için kullanmıştım ama kendim için kullanırken rahat hissetmiyordum.”
Bağımsız Kitapçılar, Kitlesel Fonlama Araçları ile Beklemedikleri Bir Destekle Karşılaştı
Kitapçıyı elinde tutmak adına başka seçenek bulamayan Corfield-Walters, bulunduğu yerin kitapçı olmadan nasıl olacağını düşündüğünde kendini ikna edebildiğini ifade etti.
Corfield-Walters’ın 25.000 poundluk hedefi şu an GoFundMe aracılığıyla 26.855’e ulaştı. Twitter aracılığıyla birçok kişiye ulaştı ve tanımadığı pek çok insandan yardım aldı.
Corfield-Walters yardım alan tek kitapevi sahibi değildi. Bu süreçte Birleşik Krallık’taki birçok kitapevi, kitle fonlaması sayesinde ayakta kaldı ve bazı nedenlerin yol açtığı problemleri çözdüler.
Birleşik Krallık ve İrlanda Kitapçılar Birliği müdürü Merly Halls konu hakkında şu ifadelerde bulundu:
“Yerel halkın ve okur toplulukların bu geçtiğimiz yılda kitapçıların yaşadığı zorluklara karşı gösterdikleri destek ve sevgi gerçekten cesaret verici. Kitapevleri okurları bir araya getirmeye ve okuma tutkularını paylaşmaya devam ediyorlar. Koronavirüs salgını ve birçok problem sebebiyle ileride sorunlar yaşayabiliriz fakat, kitapseverlerin ve belediyelerin yardımı kitapçıların geleceğinin parlak olacağını gösteriyor.”
Sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Türkiye‘de kitapçıların yaşadığı zorluklar bu şekilde çözülebilir mi? Düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: The Guardian
Ülkemizde böyle bir mesleki dayanışma veya devlet desteği var mı bilemiyorum Eğer yoksa, bir an önce olması dileğiyle …
Türkiye olsaydı, OdaTV haber yapardı.
Fonlanan kitapçılar.
Hangi kitapçıyı kim fonladı, haberimizin detaylarında.
Soner Yalçın: Fondaş kitapçılara destek veren solcular.