Baha Tahir hayata veda etti. Arap edebiyatının en bilinen yazarları arasında bulunan Tahir, ülkesinde ve dünyada birçok ödüle layık görülmüştü. Yazarın sağlık durumunun uzun süredir yerinde olmadığı biliniyordu.
Türkiye’de de Sürgünde Günbatımı (Doğan Kitap) ve Bilmezdim Tavus Kuşlarının Uçabildiğini (Kırmızı Yayınları) kitaplarıyla tanınan Baha Tahir, geçen perşembe günü 87 yaşında hayatını kaybetti.
1935 yılında Kahire’de doğan Mısırlı yazar Baha Tahir, üniversite eğitimini Kahire’de tarih bölümü üzerine aldı. Kökleri Yukarı Mısır’a uzanan önemli bir ailenin oğlu olan Tahir, kısa bir süreliğine Mısır devleti için çevirmen ve Mısır radyosunda sunucu olarak çalıştı.1981 yılında Cenevre’ye sürgüne gönderildi. Birleşmiş Milletler’de çevirmen olarak görev alan Tahir, ilk öykü kitabı Engagement’ı 1972’de yayımladı.
1985 yılından itibaren roman ve öyküleriyle adından söz ettirdi. My Aunt Safia and the Monastery ve The Oasis of Sunset gibi kitapları televizyon dizilerine uyarlandı.
In Praise of the Novel (Romana Övgü) kitabı dahil eleştiri türünde birçok eser kaleme aldı. Pek çok yabancı klasiği Arapçaya tercüme etti.
Baha Tahir Çağdaş Arap Edebiyatının En Saygın İsimleri Arasında Yer Aldı
1998 yılında Devlet Liyakat Madalyası’na layık görüldü. Eserleri birçok dile kazandırılırken Arap dünyasının en çok okunan ve en saygı duyulan yazarları arasına girdi. 2008’de Sunset Oasis eseriyle Uluslararası Arap Kurgu Ödülü’ne (Arapça için Booker’a denk bir ödül) layık görüldü.
Eski Mısır şehri Luksor’da Baha Tahir’in aile köklerinin izini süren bir müze kuruldu. Mısır Kültür Bakanı Nevine Al Kelany, yazarın ölümünün ardından onu “büyük yazarlar kuşağına ait büyük bir yazar” sözleriyle tanımladı.
Mısırlı yayıncı General Book Organisation “Arap edebiyatının temel direklerinden birini yitirdiğini” kaydetti.
Baha Tahir hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!