in

Çağdaş Arap Edebiyatının En Önemli Yazarlarından Baha Tahir Hayatını Kaybetti

Baha Tahir 87 yaşında hayatını yitirdi. Arap edebiyatının en önemli yazarları arasında gösterilen yazar, uzun bir hastalık sürecinin ardından mücadeleyi kaybetti.

baha tahir olum haberi
- Reklam -
- Reklam -

Baha Tahir hayata veda etti. Arap edebiyatının en bilinen yazarları arasında bulunan Tahir, ülkesinde ve dünyada birçok ödüle layık görülmüştü. Yazarın sağlık durumunun uzun süredir yerinde olmadığı biliniyordu.

Türkiye’de de Sürgünde Günbatımı (Doğan Kitap) ve Bilmezdim Tavus Kuşlarının Uçabildiğini (Kırmızı Yayınları) kitaplarıyla tanınan Baha Tahir, geçen perşembe günü 87 yaşında hayatını kaybetti.

1935 yılında Kahire’de doğan Mısırlı yazar Baha Tahir, üniversite eğitimini Kahire’de tarih bölümü üzerine aldı. Kökleri Yukarı Mısır’a uzanan önemli bir ailenin oğlu olan Tahir, kısa bir süreliğine Mısır devleti için çevirmen ve Mısır radyosunda sunucu olarak çalıştı.1981 yılında Cenevre’ye sürgüne gönderildi. Birleşmiş Milletler’de çevirmen olarak görev alan Tahir, ilk öykü kitabı Engagement’ı 1972’de yayımladı.

- Reklam -

baha tahir arap edebiyatı

1985 yılından itibaren roman ve öyküleriyle adından söz ettirdi. My Aunt Safia and the Monastery ve The Oasis of Sunset gibi kitapları televizyon dizilerine uyarlandı.

In Praise of the Novel (Romana Övgü) kitabı dahil eleştiri türünde birçok eser kaleme aldı. Pek çok yabancı klasiği Arapçaya tercüme etti.

Baha Tahir Çağdaş Arap Edebiyatının En Saygın İsimleri Arasında Yer Aldı

1998 yılında Devlet Liyakat Madalyası’na layık görüldü. Eserleri birçok dile kazandırılırken Arap dünyasının en çok okunan ve en saygı duyulan yazarları arasına girdi. 2008’de Sunset Oasis eseriyle Uluslararası Arap Kurgu Ödülü’ne (Arapça için Booker’a denk bir ödül) layık görüldü.

- Reklam -

baha tahir

Eski Mısır şehri Luksor’da Baha Tahir’in aile köklerinin izini süren bir müze kuruldu. Mısır Kültür Bakanı Nevine Al Kelany, yazarın ölümünün ardından onu “büyük yazarlar kuşağına ait büyük bir yazar” sözleriyle tanımladı.

Mısırlı yayıncı General Book Organisation “Arap edebiyatının temel direklerinden birini yitirdiğini” kaydetti.

Baha Tahir hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Gulf News, Ahram

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

ibb fatih sultan mehmet madalyon

İBB, Dünyada Yalnızca 4 Nüshası Olan Fatih Sultan Mehmet Madalyonunu Satın Aldı

sonic prime fragman netflix dizi

Netflix’ten Yeni Sonic the Hedgehog Animasyonu Geliyor: “Sonic Prime” Fragmanı Yayınlandı