in ,

Osmanlı İmparatorluğu’nda Askerî Güç ve Silah Sanayisine Odaklanan “Barut, Top ve Tüfek” Kitabı Çıktı

Macar tarihçi Gábor Ágoston imzalı “Barut, Top ve Tüfek” kitabı yeniden Türkçede. Eserin güncel baskısı Ketebe Yayınları etiketini taşıyor.

Barut, Top ve Tüfek - Gábor Ágoston
- Reklam -
- Reklam -

Gábor Ágoston’un Barut, Top ve Tüfek adlı çalışması bir kez daha Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Kitap, Ketebe Yayınları’nın Tarih dizisi kapsamında yayımlanıyor.

Budapeşte Üniversitesi Tarih ve Türkoloji mezunu Gábor Ágoston, Türkiye’de eserleriyle bilinen bir akademisyen. Daha önce Osmanlı’da Strateji ve Askeri Güç, Osmanlı’da Ateşli Silahlar ve Askeri Devrim Tartışmaları, Gül Baba ve Osmanlı’da Savaş ve Serhad kitaplarıyla Türkçede yer bulan Ágoston, Barut, Top ve Tüfek’in yeni baskısı ile yeniden dilimize kazandırılıyor.

1986 ile 1998 yılları arasında Budapeşte ve Pécs Üniversitelerinde Macar ve Osmanlı tarihi dersleri veren Gábor Ágoston, 1998’den beri Georgetown Üniversitesi Tarih Bölümü’nde akademisyen olarak görev alıyor. Eserleri İngilizce, Türkçe, Macarca ve Almanca dillerine tercüme edilen Ágoston’un 60’tan fazla makalesi bulunuyor. Yazarın eserleri dünya çapında Oxford, Cambridge, Thames ve Hudson gibi saygın yayınevleri tarafından okurlarla buluşturuluyor.

- Reklam -

Türkçede daha önce Kitap Yayınevi tarafından Mehmet Tanju Akad çevirisiyle yayımlanan eser, şimdi yeni bir tercüme ile Kahraman Şakul imzasıyla beraber okurların beğenisine sunuluyor.

Barut, Top ve Tüfek – Gábor Ágoston | Arka Kapak Tanıtımı

Barut, Top ve Tüfek - Gábor Ágoston

Barutun keşfi ve ateşli silahların ortaya çıkışı devletlerin savaş uğraşında köklü değişimlere gitmesine yol açmıştır. Devletler ve yöneticiler, kendi silah sanayilerinin varlığının kaçınılmaz olduğunu acı tecrübeler ile de olsa anlamışlardır. Barutun keşfi ile başlayan bu yeni “barut çağı”nda Osmanlı İmparatorluğu’nun, Avrupa devletlerinin oluşturduğu Batılı komşularıyla ve doğu sınırlarında çarpıştığı Doğulu komşularıyla uzun yıllar başarılı şekilde baş edebilmesinin en önemli etkenlerinden biri de sahip olduğu başarılı lojistik sistem ve üstün askerî teknolojidir. Henüz 15. yüzyılda iki cepheden hasımları karşısında ateş gücü konusunda üstünlük sağlayan Osmanlı İmparatorluğu, hem devşirdiği bilgi ve insan gücü, hem de yüzyıllar boyu getirdiği yeniliklerle askerî teknolojiyi etkilemiştir.

- Reklam -

Gábor Ágoston, Barut, Top ve Tüfek adlı çalışmasında Avrupamerkezci yaklaşımlarla eleştirilen ve Batı’ya bağımlı gibi gösterilen Osmanlı silah sanayisini zengin arşiv kaynaklarının ışığında inceliyor; Osmanlı İmparatorluğu’nun gemi yapımı, top dökümü, güherçile ve barut imalatı, kaynak tedariki, bilgi aktarımı ve uzman istihdamı konusundaki gelişmişliğini gözler önüne sererek sözde “İslami tutuculuğun” yeni teknolojileri benimsemede bir engel teşkil ettiği, Osmanlıların teknik açıdan geri kaldığı ve silah üretim kapasitesinin düşük olduğu, silah ve mühimmatta Avrupa silahlarına bağımlı bulunduğunu ileri süren tezlerin yanlışlığını ortaya koyuyor.

Sa‘adetlü padişahum, sefer-i humayunun rükn-i a‘zamı barutdur. Barut olmayınca asla bir vechile sefer olmağa mecal olmaduğı ma‘lum-ı humayunlarıdur … barut sa‘ir nesne gibi değüldür. Vakti ile zemanı ile tedarük görülüp işletmeyince muzayaka mahallinde yüz bin altun verülse fa‘idesi olmaz. Barut olmayınca dünya dolusu altun akça olsa barutun yerini tutmaz; kal‘a saklamak ve ceng eylemek barut ile olur.

Toplamda 448 sayfadan oluşan eserin Türkçe tercümesini Kahraman Şakul üstleniyor. Kitap, 1 Şubat 2023 tarihi itibarıyla raflarla buluşmaya başladı.

Gábor Ágoston eserleri ve yazarın Türkçede yeni baskı yapan Barut, Top ve Tüfek çalışması hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz. Ayrıca bizleri Google Haberler üzerinden daha sıkı takip edebilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

John Wick 4 Film Süresi

“John Wick 4” Serinin En Uzun Filmi Olacak

Joker 2 Lady Gaga - İlk Bakış

Harley Quinn Rolünde Lady Gaga’nın Yer Aldığı “Joker 2” Filminden İlk Bakış Fotoğrafı Yayınlandı