in ,

Başka Dünyalar – Margaret Atwood | Haftanın Kitabı #224

Haftanın Kitabı köşesinde bu hafta, Kanadalı yazar Margaret Atwood’un kişisel yolculuğunu anlattığı kurgu dışı eseri “Başka Dünyalar” var.

Başka Dünyalar - Margaret Atwood | Haftanın Kitabı #224
- Reklam -
- Reklam -

Başka Dünyalar | Künye

Yazar: Margaret Atwood
Alt Başlık: Bilimkurgu ve Hayal Gücü
Çeviri: Selin Siral
Yayına Hazırlayan: Evrim Öncül
Yayınevi: Kolektif Kitap
Orijinal Adı: In Other Worlds: SF and the Human Imagination
Sayfa sayısı: 264
Çıkış Tarihi: Haziran 2014


Başka Dünyalar – Margaret Atwood | Arka Kapak Tanıtımı

Usta yazar Margaret Atwood Başka Dünyalar’da bilimkurguyla önce çocuk, sonra öğrenci ve akademisyen, ardından eleştirmen ve yazar olarak kurduğu ilişkisini aktarırken, bir yandan da bu edebi türün varsayımsal kurgu ve fantastik kurguyla iç içe geçmiş sınırlarının bir haritasını çıkarıyor okurlara. İnsanların başka dünyalar yaratma arzusunun ne kadar eskiye dayandığını örneklerle açıklayarak, aralarında Marge Piercy, H. Rider Haggard, Ursula K. Le Guin, Kazuo Ishigoro, Aldoux Huxley ve Jonathan Swift’in de olduğu usta yazarlara ait önemli yapıtları inceliyor. Ve şahsi yolculuğunu anlattığı bu kitabı kendi eserlerinden küçük parçalar sunarak taçlandırıyor.

- Reklam -

“… gündelik yaşamımı­zın ötesinde bir yerde, başka bir zamanda, başka bir boyutta, ruh­lar diyarına açılan bir kapının ötesinde ya da bilinen ile bilinme­yeni ayıran eşiğin diğer tarafında yer alan hayal ürünü başka dün­yalar. Bilimkurgu, varsayımsal kurgu, kılıç ve büyülerle beze­li fantastik edebiyat ve slipstream… Bunların hepsi ‘hayret veri­ci hikaye’ diyebileceğimiz o büyük şemsiye altında toplanabilir.”

Margaret Atwood Kimdir?

Margaret Atwood

Kanadalı yazar, Margaret Eleanor Atwood, 1939 yılında Ontario’da dünyaya gelmiştir. Babası bir entomolojistti (Böcekbilimci). Boş zamanlarında yazmakla uğraşan Atwood, daha 6 yaşındayken çeşitli piyesler, şiirler ve çizgi-romanlar yazdı. Hatta bir romana bile başladı. En sevdiği yazar karanlık ve gizem dolu eserlerin ustası Edgar Allen Poe idi.

- Reklam -

Margaret Atwood, 16 yaşına geldiğinde yazarlıkla uğraşmaya karar verdi. 1961 yılında mezun olduğu Toronto Üniversitesi’nde eğitim gördü. 1962 yılında master’ını tamamlayan Atwood, Harvard’da da eğitim gördü.

Bilimkurgu türünde eserler veren Margaret Atwood’un en bilinen kitabı distopik bir roman olan ‘Damızlık Kızın Öyküsü’dür. Çığır açan kalemiyle pek çok yazara ilham kaynağı olmuştur. ‘Kör Süikastçi’, ‘Tufan Zamanı’, ‘Halka Oyunu’, ‘Penelope’ gibi romanlarla kült yazarlar arasına girmiştir. Ayrıca Bilim-kurgu ve fantastik türlerinde eserleri incelediği ‘Başka Dünyalar’ adlı edebiyat inceleme kitabı da bulunmaktadır.


Kitap hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Haftanın Kitabı olarak belirlediğimiz tüm eserler için tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Viggo Mortensen, Demans Endişesiyle Test Yaptırdı

Viggo Mortensen, Demansa Yakalanmaktan Korktuğu için Test Yaptırdığını Açıkladı

the sandman yayın tarihi - fragman netflix

The Sandman Dizisinde Yayın Tarihi Netleşti, Yeni Fragman Paylaşıldı